Évösszegzés 2022

december 31, 2022

2022 ismét nem a legjobb év volt - a világot, vagy a könyves piacot tekintve sem... Ilyenkor talán még fontosabb lehet a képzelt világokba való menekülés... Az utóbbi évek lejtmenetéből jó lenne már kikecmeregni, addig is felevenítem a könyves fénypontokat, mert szerencsére volt néhány!

Szerzemények

Idén sikerült visszavennem a könyvvásárlásokból - összesen 60 könyv került hozzám, amiből csak 8-at nem olvastam még el! Ez egy új rekord :D

Nem voltak kiugró hónapok a beszerzéseket tekintve - átlagosan 5 könyv került hozzám.

A moly szerint a magánkönyvtáram olvasottsága 92%, ami nagyon jó - főleg, hogy ebben van néhány olyan könyv is, amit feltettem eladásra és nem tervezem elolvasni.

Olvasmányok

185 könyvet fejeztem be idén, összesen 51488 oldal.
Ha jól vezettem a polcomat, akkor 5 könyvet hagytam félbe (ezeket az olvasásokat törölni is szoktam, hogy ne zavarjanak be az egészbe).

A legtöbbet - oldalszámokat tekintve - januárban olvastam, a legkevesebbet márciusban (ekkor volt a fura szemkápzárásom, ami miatt pihentettem az olvasást).
A legtöbb könyvet szintén januárban olvastam (20 db), ill. májusban. A legkevesebbet augusztusban, csak azért, mert akkor olvastam Robin Hobb monstrum sorozatának második részét és harmadik részét.

Ismét változatosan olvastam - mutatom a bookriotos táblázatból kinyert adatokat :) (a képek kattintásra megnőnek ;))

Főként fikciós műveket olvastam, inkább felnőtteknek szólót és nyomtatott formátumban. Idén inkább több ifjúsági könyvet vettem elő, a gyerekkönyvek 'kárára'. 
Zsánert tekintve változatosan olvastam, de általában fikciós műveket - ezen belül látjátok, hogy a fantasy vezetett. Az olvasmányaim forrásának legnagyobb része még mindig a könyvtár, több is mint tavaly. A nemek megoszlásán nem lepődtem meg, évek óta több női szerzőtől olvasok (másoknál ez az arány pont fordítva lehet :D). A szerzők nemzetisége is változatos volt - a 22 szerző kihívás miatt olvastam osztrák, argentin, orosz, mexikói, lengyel, cseh, dán, norvég, török, észt, svéd szerzőktől is, ők a diagramon nem látszódnak.

Összességében csupa jó könyvet olvastam - a legtöbbnek 5 és 4 csillagot adtam. Tavaly több volt a 4 pontos - idén jobban válogattam :) Eredetiben (magyarul, angolul) kicsit kevesebbet olvastam, mint tavaly.


Általában 100-400 oldalas könyveket olvastam, de azért akadt néhány igazán hosszú is:

Angolul 14 könyvet olvastam el, főleg képregényet és kisregényeket. Jövőre (is) szeretnék több regényt, hosszabb szöveget, főleg hogy vannak olvasatlanok a polcaimon is.

Új ismeretségek: 71 olyan szerzőtől olvastam, akiktől korábban még nem - többektől szeretnék a jövőben is.

2022 top 55 könyve


Ismét nehéz volt leszűkíteni azt a listát, amit legjobb olvasmányokként emlegethetek itt a zárásban. Rengeteg 4-5 pontos könyvet olvastam, ezek közül válogattam ki azokat, amik tényleg megmaradtak, hatással voltak rám, elkezdtem egy sorozatot, stb. (Szerzők művei és sorozatrészek közül csak egyet-egyet válogattam be, ill. az újraolvasott könyveket nem tettem bele ebbe a toplistába.)

Kedvenc új írók, akiktől idén olvastam először és szeretnék még:

♥ Kedvenc kiadók:
Évről-évre kicsi változik a lista, azokról a kiadókról akiktől a legtöbb könyvet olvasok: újdonság például a General Press, Libertine, Digi-Book, Typotext, de állandó a Libri-csoport (Libri, Kolibri, Park, Helikon, stb), 21. Század Kiadó, Agave, GABO, Metropolis Media, Fumax (képregények), Európa, Kulcslyuk. Meglepő módon idén a Könyvmolyképzőtől olvastam a legtöbbet - ebben benne van a Twiligt-újraolvasás is. 

Könyves élmények:
Sajnos idén nem tudtam elmenni a Könyvhétre és a Könyvfesztiválra sem, de lehúzhatom a könyves bakancslistámról a Libertine Könyvesboltot és a Szellemlovas antikváriumot, amiket egy október budapesti kirándulás alkalmával meglátogattam.
Ill. hasonló pozitív élmény volt a szhelyi Szabados Ági - NIOK találkozó.

A blog idén nyáron 13 éves lett.

Megvettem az első Kindle utódját, amit szégyenszemre az utóbbi hónapokban alig használtam, de szeretnék rajta majd többször olvasni - verseket, ill. angol regényeket.

Olvasói maratonok közül többön részt vettem, jó volt tematikusan - többekkel együtt olvasgatni:
- Könyv Kemping Readathon,
- Romantikus Readathon
- Könyves Creepathon

A legjobb sorozatok
- Heartstopper
- Finlay Donovan
- Lore Olympus
- Brontë nővérek nyomoznak
- Élőhajók-ciklus
- Jó kislányok, rossz viszonyok
- Wayfarer
- Csütörtöki nyomozóklub

Lezárult sorozatok:
- Mumin

Legnagyobb meglepetések - amiktől nem vártam, hogy ennyire fognak tetszeni:
- Jón Kalman Stefánsson - Nyári ​fény, aztán leszáll az éj
- Szarvas Nikolett Diána & Csuday Dóra – Természetgyógyász a családban: Nők kézikönyve – Ciklusok
- Georgette Heyer - A ​híres Sophy
- Veronica Cossanteli - A ​csibukok varázslatos földjén
- Sara Nisha Adams - A ​könyvlista
- Holly Jackson - Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz
- Becky Chambers - Hosszú ​út egy kicsi és dühös bolygóhoz

Néhány csalódás az idei évből - amiktől többet vártam:

A blogról

✧ 113 könyvről írtam külön bejegyzést, összesen idén 161 poszt született (kicsit kevesebb, mint tavaly)
✧ továbbra is a legnépszerűbb rovatom a Friss könyvek és a Havi zárások. A TILT-et idén abbahagytam, inkább a havi zárások végén számoltam be egyben a hónap fénypontjairól
✧ A Témázunk rovat főszervezését is elengedtem, mert nagyon sok volt a feladat - egyelőre ez is 'téli' álmát alussza, de remélem - ha nem is az én vezetésemmel - visszatér ;)


Ahogy minden évben, most is megfogadtam, hogy időben nekiállok ennek a bejegyzésnek... aztán persze december 31-én rakom össze. De nagy segítség volt ismét a Bookriotos táblázat, amit szépen vezettem - 2023-ra is át fogom menteni az idei verziómat, amit már testreszabtam - ill. a moly és a havi zárásaim. 

2023-ra már elkezdtem tervezni, főleg a 23 nemzetes polcomat - amire a másik célomnak megfelelően - több szépirodalom! - kezdtem el válogatni az olvasmányokat. 

2023 remélem egy jobb év lesz, jó programokkal, rendeződő helyzetekkel!


A többiek évzárása:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép évet zártál. Jövőre is hasonló remek olvasmányokat és boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Szuper összefoglaló a sok kis grafikonnal! :)) Közös élményünk volt a Finlay!
    A Bookriot reading logot használom én is, de idén elkezdtem "szanálni", mit is töltök ki benne, mert rájöttem engem pl tökre nem érdekel hogy férfi vagy nő, meg hogy milyen nemzetiségű a szerző stb, vissza is néztem, csak nagyon kevés féle statot használtam fel eddig is a posztokban, szóval most már sok oszlopot rejtek inkább, és nem töltök, csak ami fontos nekem. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.