A. G. Slatter - A ​csonthárfa dala

Mióta árgus szemmel figyelem a megjelenéseket, utánaolvasok könyveknek már nem sok kötet szokott meglepetést okozni. Viszont a Metropolis Media újdonságai között - számomra - megbúvó A. G. Slatter regény ilyen volt. Múlt héten került hozzám és akkor utánaolvasva megéreztem, hogy ez nekem való olvasmány lesz. Kicsit féltem hogy Robin Hobb Bűvös hajó sorozatát imitálja, de maga a téma vonzott... két nap alatt el is olvastam, nem tudtam letenni!

A. G. Slatter ausztrál írónő, aki több díjnyertes elbeszélést írt már ill. néhány természetfeletti bűnügyi regényt. A csonthárfa dala a korábban megjelent gótikus fantasy elbeszélései világába tartozik. 

A regény egy fiktív világban játszódik, ám a környezetben és a családnevekben ír hatás érződik. Ebben a világban jelen van a mágia, amelyet többen hétköznapi varázslatok formájában is használnak. Vannak erőteljes mágikus lények, mint például a sellők, ruszalkák, élőhalottak. A világa halványan emlékeztet a Vajákra, ill. a mesék-történetek beágyazása miatt is. 

A regény főszereplője a 18 éves Miren O'Malley, aki egy korábban befolyásos nagy család egyik utolsó tagja. A lány nagyszüleivel nőtt fel, a legendás Hob's Head nevű birtokon, mely közvetlenül a tenger partján áll. A család történetének kulcsszavai a mágia, a gyermekek felajánlása a tengernek és a nagy vagyon voltak. Ma már elszegényedett a család, a rokonság mellékágai - a lenézettek - sokkal jobb anyagi körülmények között élnek, mint Miren és nagyszülei - az 'igazi' O'Malleyk. 

A történet a lány nagyapjának temetésével indul, megismerhetjük a család történetét, a rokonokat - később pedig ez az esemény indítja el Miren jövőjének megváltozását is. Nagyanyja, az erős akaratú Aoife már kitalálta a megoldást a család megerősítésére - és ebben nagy szerepe van Mirennek és egy számára kéretlen házassági ajánlatnak.

@dora_w89 #hangulatvideo #allthemurmuringbones #mostolvasom #mutimitolvasol #könyvajánló #konyvmoly #konyvajanlo #acsontharfadala #agslatter #mermaid #darktale #fantasybook #booktok #magyartiktok ♬ Creepy Music Box (Dark Music) - Terra Fantasy

Miren okos és határozott lány, aki nagyanyjától kitanulta hogyan tudja irányítani a helyzeteket, embereket - a világról és családjától is szívesen tud meg többet. Több esemény hatására elszökik otthonról, hogy megismerje azokat a családi titkokat, amelyek az ő életére is hatással voltak és vannak. Szimpatikus főszereplő, olyan női karakter aki tisztában van a gyengeségeivel, legyen az testi, vagy érzelmi, de ezek ellenére is tud dönteni, ill. cselekedni. Nem ijed vissza az erőszaktól, de megfontolja mikor érdemes ehhez fordulnia. 

Hamar beszippantott a regény: már az első fejezetben megfogott a leírt birtok és a mágikus alku által virágzó család története. Később egyre több szeletét fedezhetjük fel ennek a világnak, lényeinek, és a természetfeletti működésének. Ahogy említettem a meséknek, történeteknek nagy szerepe van, ezeken keresztül ismerjük meg az O'Malley család történetét. 

Sellők, mágia, családi titkok, erős női karakterek - imádtam minden részét! A történet sötét hangvételű, több gyilkosság is szerepel benne, aki ezt nem bírja - annak nem ajánlom a könyvet. 

Nagyon kíváncsi vagyok a szerző további műveire, remélem olvashatjuk majd!

Nekem ez egy tökéletes nyári regény a tenger és a sellők miatt, annak ellenére, hogy a történet a sötét Grimm meséket idézi.

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: All the Murmuring Bones
Fordította: F. Nagy Piroska
Oldalszám: 316
Ár: 4890 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 3/5

Fülszöveg
Miren O’Malley családja valamikor régen alkut kötött a tengerrel: minden nemzedékből egy gyereket megkap a tenger királynője, cserébe a hajóik minden útjukról sértetlenül térnek vissza a kikötőbe, és ők jólétben élhetnek. De immár hosszú évek óta nem tudják teljesíteni az alku rájuk eső részét, s a család lassan elszegényedik. Miren nagyanyja elszánta magát, hogy helyreállítja a régi dicsőséget, akár unokája szabadságának árán is.

Sötét családi titkokról, varázslatról, boszorkányságról, a tengerben élő mitikus lényekről, valamint erős nőkről és rajtuk uralkodni vágyó férfiakról szól ez a lenyűgöző, félelmetességében is gyönyörű történet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.