Donald A. MacKenzie & Charles J. Tibbitts - Skót ​tündérmesék (újraolvasás)

május 28, 2022

Tavaly decemberben olvastam el Donald A. MacKenzie - Skót ​tündérmesék c. kötetét, mely 2017-ben jelent meg a Digi-Book Kiadónál. Utána elkezdtem gyűjteni a kiadónál megjelenő mesegyűjteményeket. Idén már elolvastam a japán és a kelta kötetet, most pedig az új - bővített skót tündérmesék kiadást. Vár még rám az ír tündérmesék és előrendeltem a francia verziót is, ami talán jövő héten megérkezik :))

Az új kiadás máshogy épül fel, mint az első - nem csupán azért, mert Donald A. MacKenzie gyűjteményét kiegészítették Charles J. Tibbits azon meséivel, melyek témájukban és hangulatukban passzoltak hozzá; hanem a meséket főszereplőik szerint csoportosítva olvashatjuk. Először a földi és vízi tündérekről szóló történeteket; majd jönnek a gonosz lelkek - boszorkányok; állatok; királyok - királynők - lovagok és szentek; végül az óriások - manók - browniek és bansheek. 

Az egyes mesék címénél feltüntetik melyik gyűjtő munkáját olvashatjuk. A kötet végén ismét kapunk egy fogalomtárat, melyben olvashatunk a megjelenő helyekről, személyekről, vagy fogalmakról. Már ebből is látszik, hogy felnőtt olvasóknak szól ez a kötet (és sorozat), akik érdeklődnek a különféle nemzetek mesekincse után. A mesék összetettsége - sőt ebben a kötetben szerepel egy káromkodás is - szintén ezt támasztja alá. 

A skót tündérmesék, ahogy a fent említett tartalom is jelzi tele van fantasztikus elemekkel: tündérek csábítják el a világukba az embereket, de vannak jó szándékú teremtmények is a ház körül, akik láthatatlanul segítik a ház népét (többször eszembe jutottak a Harry Potter-sorozat házimanói, gondolom Rowling ezekből a mesékből is merített a karaktereihez). Sellők, fókatündérek is megjelennek, de a természet jelenségeit magyarázó boszorkányokról és óriásokról szóló mesék is. 

Jó volt újraolvasni ezt a kötetet, bár az előző felépítése nekem jobban tetszett - a világ kialakulásától és a természeti jelenségektől haladt a 'hétköznapi' események felé. 

A borító és a belső borítón található térkép Vaspöri Cintia munkája, aki a fent említett kiadások látványvilágát is jegyzi. 

Ajánlom ezt a kötetet is, ha kíváncsiak vagyok más nemzetek meséire - tökéletes bepillantást ad ez a gyűjtemény. 

5/5

Kiadó: Digi-Book
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Wonder Tales from Scottish Myth and Legend & Folk-lore and legends: Scotland
Fordító: dr. Bujtor László
Oldalszám: 288
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​jelen kötetünk első szerzőjének műveit tartalmazó kiadás ugyanezzel a címmel 2017-ben jelent meg és nem várt sikert aratott olvasóink körében. A siker kiváltója egyrészt az lehetett, hogy Donald MacKenzie skót tündérmeséi első ízben jelentek meg magyar nyelven. A kedvező fogadtatáshoz a tartalom mellett sokat tett hozzá az akkori brit nagykövet, őexcellenciája Iain Lindsay autentikus, szívből jövő előszava. A kétségtelen siker és az olvasói visszajelzések alapján úgy döntöttünk, hogy az eredeti 16 fejezetből álló művet kibővítjük és jelen kötetünkben ugyancsak először magyar nyelven az olvasók elé kerülő Charles Tibbitts tündérmeséivel bővítjük ki. Az immár 47 történet káprázatos változatosságban tárja elénk Skócia, a skót felföld és a szigetvilág természeti szépségeit. Ezt a vad, szépségében és erejében lenyűgöző világot vízben, földön, föld alatt és a levegőégben élő mágikus lények, tündérek, koboldok, hableányok, lidércek, manók, beszélő állatok és megannyi mesebeli lény népesíti be. És ezek a lények lépten-nyomon az emberekbe ütköznek, az emberek pedig lépten-nyomon érzékelik jelenlétüket. Konfliktusaik, harcaik és egymás mellett létezésük számtalan történet forrása, melyek mind-mind ennek a csodálatos országnak a természeti kincseiből és a skótok lelkéből táplálkoznak. A varázslatos világ egyaránt elbűvöl kicsit és nagyot, gyermeket és felnőttet, az emberi szellem és kultúra örök értékeit hordozva minden korosztály számára. Hiszen a skótok is a mitikus ősi nép, a kelták leszármazottai. Varázslatos világukat, a druidák jövendöléseit nagyrészt a kor embere számára megmagyarázhatatlan légköri, időjárási és természeti jelenségek éltetik. Ezek közül az oly hatalmas sarki fény, az évszakok és a tenger megunhatatlan változásai mellett az oly aprócska jelenségek, mint a boszorkánykör és ezek magyarázatának igénye látja el mesélni valóval. Lépjenek be ebbe a csodálatos világba, melynek történeteit két elkötelezett néprajzkutató Skóciát járva, a skót nép ajkáról jegyzett le lassan-lassan kétszáz évvel ezelőtt. Mégis élő, örökké élő történetek ezek – mint minden népmese.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.