Zelei Anna - Az ​elveszett erdő

Lindának köszönhetően találtam rá Zelei Annára: még 2020-ban olvastam el a Norvég utakon c. nem rendhagyó útikönyvét. Abban gyönyörű fotók, könnyed, de informatív leírások találhatóak. Ezért is voltam kíváncsi második könyvére, melyben a magyar erdőket mutatja be. A történethez hozzátartozik, hogy Anna erdőkről szóló Instagram fiókját is követtem (anna.silvanus - bár egy ideig nem esett le, hogy ő van az informatív bejegyzések mögött). Ez a könyv szintén Lindának köszönhetően került hozzám, a nyereményjátékán én lettem az egyik szerencsés. :)) Amint megérkezett, elkezdtem olvasni. 

A kapcsolatom a természetvédelemmel elég régi, bár azóta elkalandoztam másfelé: gyerekkorom óta érdekelt a téma, ezért is mentem környezetvédelmi technikusnak a középiskolában. Az már más kérdés, hogy utána nem ezzel foglalkoztam. Mégis az utóbbi néhány évben újra érdekelni kezdett a téma, köszönhetően a több kirándulásnak, szabadban töltött időnek - az olvasmányaimat tekintve pedig többek közt Peter Wohlleben műveinek. Zelei Anna kötete ezért is volt tökéletes olvasmány számomra, hogy tovább - újra - műveljem magam.

Zelei Anna agrármérnök és mint természetvédő írta meg ezt a könyvet, amelyben a témában járatlan olvasók rengeteg hasznos és érdekes információt kapnak. Mindezt az előző könyvéből megszokott könnyed stílusban teszi, csodás fotókkal kiegészítve, melyek közül többet természetbarátok készítettek (pl.: Kónya Bea). A fejezetek között verseket is olvashatunk, ezzel még különlegesebb olvasmányélményt nyújt.

Az első fejezetekben képbe kerülhetünk olyan alapfogalmakkal, hogy mi is az erdő, hogyan működik rendszerként. Megismerhetjük, hogy a Kárpát-medence erdei hogyan alakultak a történelem folyamán, mely törvények vonatkoznak kezelésükre, illetve mik a jellemző fajok (őshonos növények és ezzel párhuzamosan az állatvilág tagjai közül kikkel 'találkozhatunk').

Aki olvasta már Peter Wohlleben könyveit, annak ismerős folyamatok is megjelennek - megtudjuk, hogyan élnek szimbiózusban az erdő növényei, gombái. Miért is van szükség például holtfákra, melyek nem az erdő elhanyagoltságát jelzik, hanem éppen szükséges tápanyagforrások ill. élőhelyek környezetük számára.

Külön fejezet foglalkozik az erdészet és a vadászat kapcsolatával, amire már szintén felfigyeltem PW könyveiben is. A két szakma nem mindig működik megfelelően együtt - a vadak túlszaporítása például az erdő károsodásához vezet. 

A kötet végén fogalomtárat is találunk, ill. néhány tippet mit tehetünk mi a környezetünkért. Ám Zelei Anna is írja, hogy ameddig nincs környezetvédelmi minisztériumunk, addig csak az önkéntesek, szervezetek szélmalomharca áll a pénzügyi döntések ellen...

Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, ha érdeklődtök a környezetvédelem iránt, szerettek az erdőben bóklászni, vagy csak érdekel titeket a téma! A kötet nagyon igényes lett - csodaszépek a fotók, informatív és jól felépített a szöveg.

5/5

Kiadó: Fekete Sas
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 232
Ár: 4270 Ft (25%-al olcsóbb a kiadónál ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Magányosan ​kering a Föld nevű bolygó a sötét végtelen űrben. Egyetlen van belőle, egyszeri és megismételhetetlen. Hátán hordja milliónyi lakóját; embereket, állatokat, növényeket, egyszerűbb és bonyolultabb teremtményeket. Mind-mind teszi a dolgát, ahogyan az eleve elrendeltetett miközben csak az ember gondolja mind körül, hogy ő áll az összes élőlény felett…
Drón ereszkedik lassan az erdő fölé, a zöldet pásztázza. Megkülönbözteti a fenyőt a lombhullatótól fiatal erdőt az időstől beteget az egészségestől, hőkamerájával látja a vadakat. Pontosan meg tudja mondai, hogy hol éjszakáznak a szarvasok, hol járnak a vaddisznók, jó volt-e a tavalyi makktermés és mekkora az idei szaporulat…
Ember és erdő. Csodálatra méltó lények, jelenlegi ismereteink szerint pótolhatatlanok. Az erdő kezdetektől fogva kíséri a Homo sapienst, segítségével óceánokon keltünk át, háborúkat nyertünk meg, teleket vészeltünk át, falvakat városokat építettünk. Társunk bölcsőtől sírig. Az ember átkozottul okos lény, jól tudja, hogy mennyire fontosak az erdők. De akkor miért haldokolnak? Miért vannak a 24. órában? Az erdő nem élet-halál kérdése. Annál sokkal fontosabb.

A WWF Magyarország ajánlja:
Az erdők napjaink környezeti válságának tükrei. A felpörgő klímaváltozás erdőket is alakító hatásairól egyre többet hallunk, ugyanakkor ritkán gondolunk arra, hogy az ember által előidézett drámai folyamat csak az egyik utolsó csepp a pohárban. Valójában évszázadok óta pusztítjuk, gyengítjük és alakítjuk át erdeinket, alig törődve a következményekkel. Miközben az erdők még így, leromlott állapotukban is felbecsülhetetlen értéket jelentenek számunkra.
Az erdőkért sokan aggódnak. Egy-egy tarvágás néha lakossági tiltakozásokat is elindít. Magyarországon a szűk erdész és természetvédő berkeken túl mégis kevesen emelnek szót az erdők hatékonyabb, országos szintű védelme érdekében. Zelei Anna kivétel, aki bizony szót emel, sőt tollat ragad. Páratlan lendülettel írja le gondolatait az erdők történetével, működésével, a létüket fenyegető kihívásokkal kapcsolatban. A sok összegyűjtött ismeretet remek fotókkal, sőt versekkel illusztrálja. Ajánljuk könyvét mindazoknak, akik szívükön viselik a hazai erdők sorsát, többet szeretnének tudni róluk és a rájuk leselkedő veszélyekről, vagy akár tennének is értük. - Dr. Gálhidy László, WWF Magyarország, Erdő programvezető

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.