Egy könyvesblogger élete

június 30, 2018
tumblr
Ebben a hónapban csatlakozhattam a Témázunk bloggereihez és egy hálás kérdéskörről mesélünk: saját magunkról. "

Egy könyvesblogger élete - antikvározástól a posztírásig" a téma: olyan területeket érintünk, hogy miként éljük meg ezt a hobbit/életmódot, honnan szerzünk be könyveket, hogyan írunk meg egy posztot, mit teszünk az olvasási válság ellen és hogyan viszonyulunk a recenziós könyvekhez, stb :)

Nemsokára a blog 9. születésnapját ünnepelhetem - több fázison átmentem ez alatt a 9 éve alatt, de ebben a bejegyzésben főleg a jelenről fogok mesélni.

Honnan tájékozódom?

Az új könyvekről elsődlegesen az online könyvesboltok előrendelhető menüpontjában, illetve a kedvenc kiadóim közösségi média felületein (Instagram, Facebook, vagy a molyos profiljuk), a harmadik terület természetesen a moly általában.

A külföldi könyvekre sokszor Goodreadsen figyelek fel, főleg az éves közönségszavazásokkor - ez azért is jó, mert sok jelölt könyv megjelenik idővel magyarul is. Amikor több időt töltöttem a tumblr böngészésével, akkor ott is több érdekességet láttam - ennek korábban szenteltem egy külön rovatot is.

Mióta könyvtárban dolgozom, lett egy újabb forrásom is: az Új Könyvek, amiből rendeljük a könyveket - itt is rendszeresen bukkanok érdekes olvasnivalókra.

Könyves hírekre meg a fent említett közösségi oldalakon bukkanok, de tudatosan nem böngészem át minden nap, vagy hetente az irodalommal, könyvekkel kapcsolatos portálokat. Viszont néhány éve rendszeresen követek podcastokat is (Popkultcsajok és a LibrAmore) - akiktől több hírt, és sok új olvasmányötletet beszerzek. 

Honnan szerzem be a könyveket?

Az utóbbi években főleg a könyvtárból, kisebb részben kiadóktól*. Évek óta egyre kevesebb könyvet veszek meg magamnak. Ennek két oka is van: egyrészt a korábbi évek könyvharácsolásainak eredményeképp (majdnem 600) könyvem van, másrészt igyekszek spórolni másra. 
Ha vásárolok, akkor szinte mindig webshopból rendelek: igyekszem kihasználni a nagy akciókat, ingyenes szállításokat - boltba csak ritkán tévedek be, és ott csak akkor vásárolok, ha nagy akcióval kínálnak könyveket.
Ritkábban, de szoktam cserélni, vagy venni könyveket a molyon keresztül is - és persze igyekszem eladogatni is néhányat.

* Recenziós példányok: külön fogalom és sok parázs vita tárgya volt az elmúlt években blogger körökben. Hallani lehetett olyanokról, akik kb 0 íráskészséggel indítottak blogot, zsebeltek be könyveket, vagy épp feltornyoztak könyvkupacokat, aztán nem is írtak róla egy betűt sem vagy épp más blogról, blogokról lopkodták össze a bejegyzésüket. A Twister workshopján is említettek hasonlókat - és adtak tanácsot, hogy mire kell figyelni egy recenzió megírásakor. 

Emlékszem az első recipéldányaimhoz még Lobo segített hozzá, aki molyon koordinálta ezt a dolgot és azóta is mindig hálás vagyok, ha érkezik egy-egy könyv valamelyik kiadótól. Nagy öröm és megtiszteltetés, amikor megbíznak bennem, és küldenek könyvet(eket) - akár elektronikus, akár nyomtatott formában. 

Igyekszem mindig jól megfontolni, hogy mit kérjek - általában olyan könyveket, amiket mindenképpen olvasnék. A recenzió megírására igyekszem több figyelmet és időt fordítani, ill. az sem árt, hogy ha a közösségi média más felületein is megmutatjuk ezeket a szerzeményeket (erre is szuper az Instagram). A határidők 'szentek' számomra, két hétnél tovább nem ülök egyik könyvön sem, ezért is fontos meggondolni, hogy mennyit kér valaki vagy éppen mit. Nem kérek minden hónapban kiadóktól, hanem az adott könyvtől függően (most a könyvhéten több is összegyűlt, épp a maximálisan 'befogadható' mennyiség azt hiszem). 

Hogyan készül egy bejegyzés?

Az idei évtől tudatosabban építem az Instagram profilomat, igazából itt indul az adott könyvvel való foglalkozás. Szinte mindig megmutatom mit olvasok éppen (#mostolvasom), sokszor szokott inspirálni a könyv borítója a másik kis hobbimban (#lakkozzkönyvhöz) - próbálok minden könyvhöz valami kis apróságot kitalálni, hogy ne legyenek unalmasak a képeim :)


Az olvasás közben ritkán szoktam jegyzetelni, de ha olyan a könyv, vagy kényelmesebbnek érzem, akkor leírok pár oldalszámot, vagy gondolatot, amit a bejegyzés megírásánál előveszek. Előfordul az is, főleg a hosszabb könyveknél, hogy már elkezdem írni a bejegyzést az olvasás közben, és azt dolgozom át, egészítem ki amikor befejeztem. De a legtöbbször ahogy leteszem a könyvet odaülök a géphez és leírom a friss benyomásaimat, átlapozgatva a könyvet. Ezért van az, hogy viszonylag gyorsan frissül a blog - nem szeretek sokáig ülni egy bejegyzés fölött.

Az eltelt 9 év alatt tudatosan kialakítottam a bejegyzések felépítését: bevezetés (kapcsolat a könyvvel, íróval, egyéb érdekesség), a történet váza, majd a benyomásaim, gondolataim. Szinte mindig keresek valamilyen illusztrációt is a kötelező borítókép mellé: néha saját Instagram kép, sokszor tumblrön keresgélek szép montázsokat, vagy pedig ingyenes stockfotókat (Pexels a kedvencem mostanában). A bejegyzés végén mindig közlöm a könyv adatait (kiadó, megjelenés ideje, ár, fülszöveg, stb.). Az íráshoz nincs sok mindenre szükségem: legtöbbször csak csönd, és maga a könyv. :)

Utómunka: ha kész a bejegyzés akkor jöhet a megosztás - van ami automatizált (Twitter, moly), a blog Facebook oldalára magam szoktam beidőzíteni a bejegyzéseket, néha Instagramon is felhívom a figyelmet az új bejegyzésekre (a napi sztori funkció erre is szuper).

'Könyvmolybetegségek' - olvasási válság, 'beragaditisz', könyvharácsolás

Nálam az utóbbi a probléma mostanában: nem tudok ellenállni a sok újdonságnak, ami a könyvtárban is szembe jön velem, ebből jönnek az elképesztő 15-20 olvasott könyves havi zárások. Ami egyrészről nem baj, mert sok történetet megismerhetek, de türelmetlenebb is vagyok néha ha egy hosszabb könyvről van szó. Többünk ilyen 'félelme', hogy nem szeretünk, vagy nem szívesen olvasunk hosszú könyveket (itt az 500+ oldalszámúakra gondoljatok). Pedig sokszor ezek tényleg meghatározó könyvélmények lesznek.

Olvasási válság, amikor nincs kedved egy könyvhöz sem - velem az akkor szokott előfordulni, ha amúgy sem érzem jól magam az életem más területén. Szerencsére nem is emlékszem mikor volt utoljára ilyen - de erre több bloggernek vannak bevált tippjei. Az enyém az, hogy nem szabad erőltetni, nézz sorozatokat, filmeket, vagy vedd elő az abszolút kedvenc könyvedet, ami egy ismerős 'védőburkot' nyújt. 

Beragaditisz - Pupilla szuper kifejezése arra, amikor egyszerűen nincs kedved folytatni egy könyvet és beragadsz vele. Velem ez csak azért nem szokott előfordulni, mert vagy félbehagyom az elején ha tényleg annyira nem tetszik, vagy nincs éppen valami miatt időm rá; vagy végighajtom magam rajta. Az utóbbi években már nem nagyon szoktam párhuzamosan több könyvet olvasni, egyszerűen hatékonyabbnak érzem magam, ha csak egyre kell figyelni. Van amikor persze kivételt teszek, de azok általában különböző műfajúak: regény és vers/ismeretterjesztő.


A bejegyzés több része illik a #blogtippek címkéjű bejegyzéseim közé - ha szeretnétek blogot indítani, vagy kicsit tudatosabban szerkeszteni akkor ajánlom ezeket a bejegyzéseimet is ;)

A többiek témázós posztjai:
Pupilla, Sister, Anett, Andi, Nima

Utóvédként csatlakozók:
Kritta, Anaria, Czenema, Vhrai

15 megjegyzés:

  1. nagyon szeretem a saját képeket, tök jó, hogy nálad is vannak. először azt hittem, rosszl látom ezt a könyvhöz lakkozás dolgot, de ezek szerint direkt.:D
    én imádom a hosszú könyveket, bár amikor leöntöttek napi szinten a friss könyvek, ott azért én is türelmetlenebb lettem. ez szerencsére elmúlt, nem szeretem azt a mögöttes kis sürgetést, hogy haladjak, mert vár a következő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem egyre több jobb fotót készíteni, igen ez a lakkozós tudatos :D
      Igen nálam ez a probléma, Pupinál is írtam, hogy bennem nagy a kényszer, hogy olvassam az újakat, tervszerűen. Jó lenne kicsit spontánabbnak lenni, és közben-közben persze engedek egy-egy könyvnek, de sokszor azt is valami kihíváshoz beszuszakolom.

      Törlés
    2. sztem egy csomó mindenféle kényszer (frissek, olvasni kell, friss poszt kell, emg ilyenek) csak a blog miatt van. vagy anélkül is kényszeres lennél?:)

      Törlés
    3. A blog miatt nagyrészt, de a könyvtárból hazahozott frisseknél enélkül is meglenne a nyomás, hogy végezzek velük gyorsan és hadd olvassa más is :)

      Törlés
    4. Én is ilyen kényszeres vagyok az új dolgokat illetően, de nálam ez alap, már gyerekkoromban is hetente elmentem a könyvesboltban keddenként, mert tudtam, hogy akkor érkeznek az újdonságok :) Illetve a könyvtárban (jóval azelőtt, hogy szakmai lettem volna) már lapozgattam én is az Új Könyveket (bár a felét nem értettem anno azoknak a dolgoknak amik benne voltak :) Lehet, hogy ez egyfajta könyvtáros betegség :)

      Törlés
    5. Szerintem minden olvasni szerető és sokat olvasó emberkében és könyvesbloggerben van valamilyen fokú "kényszeresség"... akár hogy elolvasson még egy fejezetet, vagy hogy "időben" posztoljon, "eleget"olvasson egy nap, listákat gyártson és pipálgasson, de ezek tényleg nagyrészt szórakoztató dolgok számunkra, ha nem esik át az ember a ló túloldalára, akkor ez abszolút normális :D

      Törlés
  2. Hű, Dóri, de jó, hogy felemlegetted, nekem is közeleg a blogszülinapom, el ne felejtsek megemlékezni róla! :D (látszik, hogy kicsit elterelődött tényleg a figyelmem az olvasás-blogolásról mostanában :D).
    Podcastot én nem hallgatok rendszeresen, de néha Loboékét meg szoktam, és erről a Libramore-ról is tök jókat hallani, belefülelek majd én is. :) Mivel a hangoskönyveket is szeretem, jól leköt egy kis házimunka közben az ilyesmi.

    Jó olvasni, hogy más is többszáz könyvet harázsolt össze a kezdeti blogger-időkben. Azt hiszem 2008-2011-ben mind csak úgy gondolkodás nélkül vettük és vettük a könyveket és minden akciósra igyekeztünk lecsapni, mintha nem lenne holnap.
    Kellett hozzá kis idő, hogy én is belássam, a webshopból rendelés a legjobb és legkedvezőbb sokszor, de ennek ellenére nagyon nehezen szűnök meg elcsábulni élőben egy-egy könyvvásárlásra, amikor könyvesboltban nézelődök - olyan szééépek, és hát hiába, hogy tudom, hogy most itt teljes áron fogom megvenni, akkor is néha velem jön haza... :)

    Nagyon csini a lakkod az Ítélethez! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye-ugye, na de nem baj az! :D
      LibrAmore adásba is érdemes, ők is kicsit bennfentes szemmel készítik az adásokat, és mindig hívnak meg vendégeket, vagy toldanak be interjúkat.

      Igen akkoriban ez volt a 'trend' :)
      Köszönöm! :)

      Törlés
  3. Csak en vagyok akit a lakkoz könyvhöz fogott meg?!milyen klassz dolog:)

    VálaszTörlés
  4. Baromi jó ez a körömlakkozás de nekem nem lenne hozzá türelmem :)

    Az olvasási és írási válság tenyleg akkor jon amikor más is nyomaszt az életben. Erre èn vagyok az élő példa. 3 évet hagytam ki. Azért kicsit irigy vagyok arra hogy könyvtárban dolgozol ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nálam is max havonta - kéthavonta jön össze, az utóbbi héten többször sikerült, de ezt nem érzem kötelezőnek. Néha megihlet a borító, akkor jól jön.
      Álommeló, volt pár év kerülőút mire rájöttem 'mi szeretnék lenni', de a lényeg, hogy összejött :D

      Törlés
  5. Ez a "Beragaditisz" tök jó kifejezés, bár én erről nem is írtam, de én nem szoktam félbehagyni könyveket, de van ami annyira be volt ragadva, hogy inkább nem olvastam el hanem félreraktam. Valószínű, hogy később majd egyszer lesz hozzá kedvem, de nekem sokszor hangulat is kell az olvasáshoz, és bizony az néha nincs meg a sok munka meg minden más mellett. A könyvtár elképesztő motiváló lenne nekem is (múltkor majdnem beiratkoztam a KSH könyvtárba), de nem is tudom, hogy mennyire mennyiséget vennék ki, ha ott dolgoznék / vagy csak járnék, úgyhogy azt hiszem én is inkább igyekszem a többi itthon lévőre fordítani a figyelmemet, mert abból nem lehet baj. Talán egyszer elfogy ez a sok olvasatlan is! :D D: :D :D Majd valamikor nyugdíjas koromra azt hiszem.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha nehéz megmondani, hogy akkor most az félbehagyás lesz, vagy félrerakás, de valóban, én is néha csak inkább félrerakom egy időre a beragaditiszes könyveket, hogy ne lássam őket állandóan az aktuálisok közt, meg se mocanva. :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.