Jodi Picoult - Ítélet

június 26, 2018

Jodi Picoult-tól még sosem olvastam, de idén márciusban Nikkincs egy posztja miatt tervbe vettem, hogy sorra kerítem ezt a népszerű amerikai írónőt is. Egy nagyon friss könyvét olvashattam most el, ami a fülszöveg néhány kulcsszava miatt fogott meg: New England, kisváros, boszorkányok. 

Jack St. Bride 8 hónap börtönbüntetést letöltve érkezik Salem Falls városkájába. Nincs terve, nincs poggyásza és nem vár rá senki. A kisváros bisztrójában kap munkát, ő lesz az új kisegítő - ami elég messze van a tanári és edzői munkájától, amitől közel egy éve megfosztották. 

A bisztró tulajdonosa Addie Peabody nagylelkűen segít a jóképű idegenen: miután rájön, hogy a munkaidő leteltével nincs hová mennie, felajánlja az étterem feletti lakás egy szobáját, amit Addie apjával kell megosztania. 
Jack mindent megtesz, hogy új életet kezdhessen - lelkiismeretesen dolgozik, kedves és barátságos mindenkihez. A történet előrehaladtával egyre többet megtudunk róla, és arról hogy miért is került börtönbe. A történetével párhuzamosan kiderül, hogy Addie-t miért tartja a kisváros flúgosnak, ill. megismerünk négy tini barátnőt, akik szabadidejükben a boszorkányságnak hódolnak.
"Ha egy egész közösség a múltbeli bűnei alapján ítél meg valakit, hogyan fogja valaha is elfogadni a jelenlétét?"
A könyv megmutatja, hogy milyen könnyen hiszünk az előítéleteinknek - elég néhány elejtett mondat, furcsa tény és máris elvesztjük a bizalmunkat. Salem Falls városának lakói nagyon hamar felbolydulnak az új lakójuk ellen: mintha éppen el akarnák terelni a figyelmet valami másról... Jack története - kicsit sziruposan - megmutatja, hogy mennyire fontos hogy legalább egyvalaki az ember mellette álljon és szeresse, de vajon elég lesz e ez az egy ember, hogy új életet kezdhessen?


Nagyon beszippantott a könyv - a felét szinte egy nap alatt elolvastam. A pergő párbeszédek, a hirtelen nézőpontváltások miatt eleinte nehezen rázódtam bele a történetbe, de amikor már megismertem a karaktereket, akkor gyorsan fogytak az oldalak. 

Az írónő nagyon jól játszott velünk: ahogy egyre többet felfedett a szereplők életéből, múltjából úgy bizonytalanodtunk el, hogy vajon tényleg a jó embernek drukkolunk-e. Tetszett, hogy Jack életét időben visszafelé ugrálva mutatta be, nagyon érdekes gyerekkora volt - ami rájátszik az 'ítéletünkre' - bűnös vagy ártatlan?

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnének egy olyan 'nyomozós' történetet a szexuális erőszakról, amin lehet gondolkodni, és kicsit nyitottabbá tesz minket a világra. (Az utolsó sorok meg: jajjjjjj - ez sok mindent megmagyaráz a korábbi események közül...). 

(Érdekesség: készült 2011-ben film is a könyvből.)

4/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Salem Falls
Oldalszám: 496
Ár: 3999 Ft [Rendeld meg itt]
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Jóképű idegen érkezik az álmos New England-i kisvárosba, Salem Fallsba, remélve, hogy mindent tiszta lappal kezdhet. Az egykori előkészítős leányiskolai tanárt a múltban súlyos vádak érték, amelyek megpecsételték jövőjét. Aztán egyszer csak egy nyugalmas kisvárosban találja magát, amelynek a kocsmájában mosogat, Addie Peabody irányítása alatt. Ám Salem Fallsban egy tinilányokból álló csapat tagjai sötét titkokat rejtegetnek – és Jack kiváló célpontnak tűnik, hogy megvádolják őt.A modern boszorkányperek világában Jacknek újra bizonyítania kell az ártatlanságát egy egész város előtt, amely válaszokat vár.Vajon bízhatunk-e az igazságszolgáltatásban? És a nő, akit mindennél jobban szeret, vajon mindezek fényében megbízik-e még benne?"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.