Enczi Zoltán - Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek – 2018

(A fenti címmel már 2003 óta jelenik meg évről-évre egy aktuális könyv, én most a 2018-ast olvastam el.) 
Az egyik idei tervem volt, hogy többet fotózzak a tükörreflexes fényképezőgépemmel, ehhez az ismétlést és a tudásom elmélyítését adta meg Enczi Zoltán, kimondottan kezdőknek szóló, átfogó könyve. Az előszó szerint több fotó-tanfolyamon tankönyvként használják, ezért garantált volt a lényegre törő, érthető stílus. 

A könyvből először is megtudhatjuk milyen fényképezőgép-, objektív-típusok léteznek, melyek ajánlottak bizonyos fotókhoz, ill. hogy milyen kiegészítőkkel kell számolni ha fotózásra adjuk a fejünket (állványok, memóriakártyák és olvasók, stb.).

A gépek és eszközök áttekintése után a különféle beállítási lehetőségeken keresztül avatott be a szerző a fényképezőgépek működésébe: kezdve a keresőképen látható piktogramok jelentésén át, a különféle expozíciós beállításokig.

Rengeteg példát, és gyakorlati tippet hoz - külön fejezetben is, de az egyes beállítások, témák kapcsán is. Külön tetszett, hogy röviden a szokásos fotótémákat is bemutatta, ill. azt hogy mire kell figyelni az egyes helyzeteknél. 

A könyv második része sok gyakorlati tanácsot ad, a fenti fotótémákon túl a leggyakoribb hibák at is megmutatja, sőt a képszerkesztés alapjaiba is beavat. Tárgyalja a fotók mentésén túl a képelőhívás lehetőségeit is, ill. a fényképezőgép óvását - karbantartását. 

A könyv elolvasását mindenképpen ajánlom, ha kicsit komolyabban szeretnétek a fotózással foglalkozni, és/vagy ha fényképezőgép-vásárlás előtt álltok. Utóbbihoz azért is jó, mert több géptípust is bemutat, amik tulajdonságait belőhetjük magunk is egy netes keresésről, ha az egyik tárgyalt géphez hasonlót szeretnénk. 

Olvastam már korábban néhány fotós könyvet, de ez kiemelkedik köztük abban, hogy számtalan praktikus tanáccsal szolgál; érthető módon, sok példával, illusztrációval vezet be a fényképezés rejtelmeibe. Mivel négy-öt éve foglalkoztam kicsit komolyabban a fotózás alapjaival, ezért nem ártott az ismétlés, ráadásul több új funkcióval, és eszközzel is megismerkedtem amik azóta törtek be a piacra. Nagyon izgatják a fantáziámat például a MILC gépek (cserélhető objektíves kompakt fényképező) - szintén Enczi Zoltán egyik könyvével (Digitális fotózás Tükörreflexes és MILC géppel) fogok jobban megismerkedni a témával nemsokára. 

5/5

Kiadó: Rainbow Slide Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 160
Ár: 3790 Ft (Rendeld meg olcsóbban!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A „kattintgatós” kezdőt ma csak egy megfizethető fényképezőgép és némi tudás választja el a látványos fotóktól. Higgyék el, ez a „szakadék” korántsem áthidalhatatlan. Tanulással, szépérzékkel bárki eljuthat egy viszonylag jó színvonalra, és eséllyel szerepelhet fotópályázatokon, kiállításokon. Mindehhez nem kell több, csak megfelelő fényképezőgép, egy-két jó szakkönyv és néhány szabad hétvége, amikor begyakorolhatók a legfontosabb trükkök. Szerzőink ebben a kötetben pontosan ezt a szemléletet, tudást próbálják átadni az olvasónak, és eloszlatják a tévhitet, miszerint profi szintű felvételeket csak hivatásos fotósok készíthetnek. Tizenkettedik, frissített kiadás."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.