Matt Robinson - Kávékedvelők kézikönyve

Az utóbbi években több kávézásról szóló könyvet olvastam: először a HVG Kiadónál megjelent Kávészenvedélyt, ami részletes és szépen szerkesztett könyv a kávézás több területéről; majd Szuna Noémi könyvét, amit főleg azoknak ajánlok akik olvasmányosabb, a kávézás kultúrájáról szóló könyvet keresnek.

Ez a könyv egyesíti - persze kicsit rövidebben - mindazt amit az előző kettőben is megtaláltam: röviden bemutatja a kávéfajtákat, a termesztési területeket, a feldolgozást, a kávézás történetét - de a legnagyobb hangsúlyt a jelenlegi trendekre fordítja. Olvashatunk a speciality kávékról, a baristák versenyeiről, sőt több interjút is szerepeltet szakemberekkel. De ugyanúgy megtalálhatjuk benne a kávézáshoz kapcsolódó különféle eszközöket, módszereket, sőt még néhány receptet is.
"Az internet is hatalmas szerepet játszott abban, hogy útjára induljon a kávé harmadik hulláma – az a folyamat, amely a független, speciality kávékat árusító helyeket is felfuttatta. Sok szempontból a harmadik hullám az őt megelőzőt másodikra adott ellenválasz volt. Ez utóbb meghatározó szereplői azok az ismert világmárkák, láncok voltak, amelyek könnyedén hozzáférhetővé tették a klasszikus, finom kávét az ital szerelmeseinek. A harmadik hullám mozgatórugója azonban a szenvedély, a tudás és maguk az egyének."
Ezt a könyvet főleg azoknak ajánlom, akik szeretnének otthon minőségibb kávét készíteni, kísérletezni a különféle eszközökkel, kávéfajtákkal. Ehhez jó alapot nyújt ez a könyv: érthetően elmagyarázza a készítési módszereket, a felmerülő hibalehetőségeket.

Tetszett, hogy nem csak a 'száraz' tényekről olvashattunk, hanem könnyed személyiségteszt, híres emberek idézetei, ill. a kávéval kapcsolatos tévhitek is helyet kaptak a könyvben. Úgy éreztem ettől olyan magazinszerű ez a kiadvány - jó is volt ez a megérzésem, mert a Goodreads szerint 2013-ban önálló formában így is jelent meg.

Minden kávészeretőnek jó olvasmány, vagy ajándék lehet ez a könyv! ;)

5/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím:
Oldalszám: 168
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A kávénak nemcsak óriási gazdasági jelentőséggel bír, hanem az emberek hétköznapjaiban is egyre fontosabb szerepet játszik. A kávéházak száma világszerte gombamód szaporodik. Az egyre növekvő érdeklődés egyik fő oka a kávékülönlegességek térhódítása.
A kötetből megtudhatjuk, miként pezsdíti fel a kávé Tokiótól Oslóig számos világváros lakóinak életét, hogyan lehet otthon is tökéletes kávét főzni, miként befolyásolja a pörkölés a kávé ízét; elsajátíthatjuk saját kávékeverékünk elkészítésének a titkait, és megismerhetjük a kávé legavatottabb szakértőit is.
Ez a könyv sok-sok ismeretet és élményt kínál minden kávéfogyasztónak – legyen az kezdő kávézgató vagy rutinos ínyenc."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.