Julia Quinn - A herceg és én

Ha már az elmúlt hetekben Bridegerton-lázban égtem, gondoltam ideje olvasnom Julia Quinntől.  

A herceg és én a sorozat kezdő kötete, melyben Daphne Bridgerton házásságkötésének történetét ismerhetjük meg. A Netflixes első évad ezt dolgozza fel, néhány plusz történetszállal ill. karakterek mélyebb bemutatásával. Épp ezért oda-vissza tudom ajánlani a sorozatot és a könyvet is, mert alapjaikban megegyeznek, de vannak érdekes eltérések. 

Már a prológusban megismerhetjük a 'Herceg', Simon történetét; akit apja, Hastings hercege nagyon várt, ám amikor kiderült, hogy a kisfiú nem hajlandó beszélni, majd később dadogva szólal meg, nagyon gyorsan megtagadta. A regényben már felnőttként találkozunk vele, amikor egyetem után külföldi utazásairól tért vissza a Társaságba. Érdekes volt, hogy ahogy ezt a gyerekkori traumát bemutatta a szerző, ill. a történet egyik fő konfliktusát is ez adja ill. Simon ebből fakadó döntése.

Daphne Bridgerton nem az első szezonját tölti az előkelő londoni körökben, megfelelő férj után kutatva. Szép és kedves lány, ám a legtöbb férfi csak jól érzi magát vele, de nem esnek szerelembe. Ebben talán szerepet játszanak a lány bátyjai: Anthony, Benedict és Colin, akik hárman épp elég elrettentő erőt képviselnek - húgukra minden bálon vigyáznak, hogy még véletlenül se kerüljön illetlen helyzetbe. Ám ez elég hamar megtörténik, amikor Simon tiszteletét teszi az első bálon visszaérkezése után. Az események beindulnak, már az első találkozáskor különleges helyzetben találja magát Daphne mellett. Végül ők ketten megállapodást kötnek: Hastings hercege úgy tesz, mintha udvarolna a lánynak, akire ekkor biztosan szemet vetnek a kérők - Simon pedig nyugton lesz a lányos anyukáktól. 

A sorozattal ellentétben mindkét főszereplőnk hamar tisztába jött az érzéseivel, a problémát viszont szinte ugyanazok a jelenetek, elhatározások szolgáltatták. Simon esküje a családdal kapcsolatban, az illetlen helyzetek és a felelősségrevonás következménye, a lángoló vágy és a megvilágosodás több dologgal kapcsolatban. 

Mivel már láttam a sorozatot, ezért minden fordulat ismerős volt, persze kicsit másképp történik néhány esemény a regényben. A könyv nagyon erősen fókuszál Daphne és Simon kapcsolatára, ill. a három idősebb fiútestvér támogató vagy épp hátráltató jelenlétére. Rajtuk kívül nem is jelenik meg más, csupán a testvérek édesanyja, Violet Bridgerton. Így aki a többi testvérre, mellékszereplőre kíváncsi, annak tovább kell olvasnia a sorozatot.
Lady Whistledown csak a fejezetek elején 'köszön' be néhány sorban, érdekes volt úgy olvasni ezeket a szösszeneteket, hogy én már tudom kit takar a név.


Ez volt talán az első könnyed történelmi romantikus regény, amit olvastam. A műfajtól eddig tudatosan távol tartottam magamat és ez a kötet néhány pontja rá is szolgált: idegesített néhol az egyszerűsége (szóismétlések), kiszámíthatósága, vagy a végtelenül túlzó érzelmek (nem csak az életszerűtlenül tökéletes szerelemi együttlétekre gondolok, hanem például Anthony védelmező reakcióira), vagy Daphne egy olyan húzása, ami kimeríti az erőszak fogalmát.

Összességében értem a rajongást, de az ellentábort is. Valahol a kettő között vagyok: megfogott a sorozat látványvilága, a történet alakítása (még ha ott is a lényeget ki lehetett következtetni) - ezért vágytam megismerni az eredeti verziót. Gyors olvasmány volt, a pergő párbeszédek miatt olvastatta magát.

Az elmúlt hetekben megismert Georgette Heyer könyvek komolyabbak, illedelmesebbek - ha vágytok erre a világra, de Julia Quinn túl egyszerű vagy túl sok, akkor jó szívvel ajánlom inkább az ő munkásságát ;)

Még nem döntöttem el, hogy folytatom-e sorozatot..., ha könnyed történetre vágyom, akkor lehet hogy kiveszem a könyvtárból. A Netflixes 3. évadot pedig várom!

(Tavasszal és nyáron játszódik, ha épp ilyen regényt kerestek ;))

3/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Duke and I
Sorozat: Bridgerton család 1.
Fordította: Bozai Ágota 
Oldalszám: 392
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg

Létezik-e nagyobb kihívás a londoni előkelő társaság ambiciózus anyái számára, mint egy nőtlen herceg, akihez lányukat örömest feleségül adnák?

Minden jel arra mutat, hogy Simon Basset meg fogja kérni legjobb barátja húga, a bájos és okos Daphne Bridgerton kezét. Ami csak kettejük titka: házasságról szó sincs, csak így kívánják Simontól távol tartani a lányaikat férjhez adni kívánó, igen aktív társasági hölgyeket. Daphne pedig, mivel hercegi udvarló találta kívánatosnak, később alkalmas kérőket kaphat.

Ám miközben Daphne sorra keringőzi Simonnal a bálokat, igen nehéz arra gondolnia, hogy az egész csak színlelés. A férfi ravaszkás mosolya talán, de tekintete felragyogása bizonyosan azt a hatást éri el, hogy Daphne beleszeret a szép hercegbe. Ez már egyáltalán nem színlelés. A lány a lehetetlennel próbálkozik: megpróbálja meggyőzni a gyönyörű szoknyavadászt, hogy okos kis tervüket némiképp módosítaniuk kell, és semmi nem olyan jó, mint szerelmesnek lenni…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.