Georgette Heyer - Frederica

Áprilisban olvastam először a szerzőtől és nem sokat vártam a további ismerkedéssel. Még mielőtt megvettem volna A híres Sophy-t, a Frederica c. regényt már kinéztem, mert ez is egy önálló kötet, amely jó értékeléseket kapott.

A kor és a helyszín ugyanaz, mint az előbbi regénynél: London és a régenskor, a wiki szerint egészen pontosan 1818. A téma is hasonló: fiatal lányok férjre vadásznak és olyan helyen találnak rá szerelmükre, ahol nem is várnák.

A Merriville-ék tavasszal érkezik Londonba, hogy a szezonban bemutatkozhasson a család szépsége, Charis. Szüleik halála után a legidősebb nővér, Frederica veszi át a családfő szerepét és ő kéri meg távoli rokonukat, Alverstoke márkiját, hogy segítsen ügyükben. A 30-as évei végén járó agglegényt már az első pillantásra megfogja a nem mindennapi család, és néhány manipulatív húzásának köszönhetően nem csak nővérei, hanem az új rokonság is megkapja amit akar. Bált rendez - névleg nővére leánya, valójában a Merriville-lányok tiszteletére, amivel bevezeti őket a londoni társaságba. Udvarlók sora árasztja el Frederica és Charis szalonját, ám legtöbb időt Alverstoke-al töltik, nem mindig utóbbi döntéséből. Ebben nagy szerepe van a két fiatal fiútestvérnek: Jessamy-nak és Felixnek, akik nem mindennapi gubancokba keverednek.
Főszereplőnk, Frederica nagyon egyenes, határozott fiatal nő, aki előszeretettel hívja magát vénlánynak, aki már nem gondol a házasságra - közben csak 24 éves. Ebből több humoros helyzet is adódik, amikor a családja számára szintén vén agglegénynek tartott Alvertoke-al beszélget.

Ismét egy kedves, humoros régenskori világ jelent meg számomra ebben a könyvben, ahol a cselekmény fordulatairól főleg a legifjabb Merriville, a mindig kíváncsi Felix gondoskodott! 
Táncok, szalonok, kikocsizások és vidéki kirándulás is színesítette a londoni hétköznapokat, ahol Frederica elsődleges célja megfelelő férjet találni húga számára. Közben észre sem veszi, hogy neki is helye van a házasságpiacon... (Persze a regény befejezése hamar borítékolható, de tetszett hogy egy valószerű szerelmet mutatott be, nem a tipikus első látásra-verziót).

Ez a regény kicsit kevésbé tetszett, mint A híres Sophy - több helyen vontatottnak éreztem, ismételte magát. Ez meg is nehezítette az olvasást és lassan haladtam vele. Ettől függetlenül szeretnék még olvasni a szerzőtől, talán A híres Sophy-hoz hasonló kicsit korábban született regényét. 

Ez a kötet is megérdemelne egy új kiadást - az elgépeléseket javítva ;)

Ajánlom, ha szeretnétek egy viszonylag nyugalmasabb, humoros régenskori Angliában játszódó regényt olvasni, amiben a romantika is szerepet kap. Halványan emlékeztetett a Bridgerton sorozat 2. évadára - az idősebb nővér férjet szerez húga számára vonal miatt. ;)

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Grand Sophy
Fordította: Szabó Luca
Oldalszám: 424
Ár: 3999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg
A ​Frederica telis-tele van meglepetésekkel!
Frederica azért viszi Londonba kisebb testvéreit, mert elhatározza, hogy igen előnyös házasságot szerez gyönyörű húgának. Fel is keresi ez ügyben távoli unokatestvérét, Alverstoke márkit. A bájos, talpraesett és üdítően egyenes Frederica nagy hatással van a márkira, aki maga is csodálkozik, hogy teljesíti a kisasszony kérését, és bevezeti őket a társaságba. Alverstoke márki általában bizalmatlan a családjával, vagyis két arrogáns nővérével és a tágabb família számtalan, kegyeit kereső tagjával, ezért minden tőle telhetőt igyekszik megtenni, hogy távolságot tartson tőlük. De ez a merész, mindazonáltal felettébb érdekes egyéniségű vidéki unokahúg egyik bonyodalomból a másikba kerül, és mindig nála kötnek ki segítségért. A márki észre sem veszi, hogy veszélyesen gyengéd érzelmei támadnak a kisasszony iránt.

Georgette Heyer, több mint ötven könyv szerzője, a legismertebb és legkedveltebb történelmi regényírók egyike. Kedvenc kora a 19. század elejének Angliája. A történelmi regények királynőjének nevezték, legendás volt kutatásai történeti pontosságáról, műveinek rendkívüli fordulatosságától és eleven karaktereiről. Hetvenegy éves korában, 1974-ben hunyt el.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.