Georgette Heyer - A híres Sophy

Georgette Heyerről nem is olyan régen hallottam először* (Darling Desi egyik videójában), márciusban pedig a GABO Kiadó elhozta magyarul ezt a regényt. A Popkultcsajok podcast legutóbbi adásában is szóba került a munkássága - nem titkoltan a Bridgeton sorozat népszerűsége miatt. Gondoltam, ez egy jel, ezzel kell kezdenem az ismerkedést a szerzővel - meg is vettem (a régóta halogatott Digibookos friss mesegyűjteményekkel együtt). 

Georgette Heyer angol író a 20. században élt és alkotott, történelmi romantikus regényeivel vált népszerűvé. Magyarul is megjelent néhány könyve, pl: Alastair-trilógia, ill. néhány különálló műve. 

A híres Sophy a régenskori Angliában játszódik, valamikor 1815 után. Sir Horace, diplomata épp betoppan testvéréhez, hogy fogadja be leányát londoni otthonába, ameddig ő Dél-Amerikában tartózkodik munkaügyben. Lady Ombersley vonakodik eleget tenni bátyja kérésének, mivel épp elég baja van házasulás előtt álló legidősebb gyermekei, a család adósságai és úgy egyáltalán, az élet megterhelő volta miatt... Ám testvére meggyőzi őt, a kis Sophyval semmi gondja nem lesz, megbízható, de talpraesett lány. Sőt ő azt se bánja, ha az rokonság férjet is találna számára, ameddig ő külföldön tartózkodik. 

Már a bevezető oldalakból érezhető volt, hogy a kis Sophy nem lesz olyan egyszerű eset, mint ahogy apja leírta. Igazi cirkusz alakul ki, amikor végre megérkezik: csomagok, lovak, egy kutya és egy majom társaságában érkezik meg a Berkley Square-re, de hamar szinte mindenkit az ujja köré csavar. 

Sophy erős egyéniség, aki meg is edződött az apja mellett, külföldön töltött évek alatt. Hamar kiszúrja, hogy hol van gond unokatestvérei körül, szerelmi életükben élvezettel merül el, de az őszinte jó szándék vezeti - mindenkinek szeretné megtalálni a megfelelő párt és a boldogságot. 

Az egész regény, ami kb fél évet ölel fel, a házasságkerítésről szól. Sophy többször vét az etikett ellen, ezt rendszerint a szemére vetik, ám ténykedése nyomán unokatestvérei közelebb kerülnek egymáshoz, a nem kívánt kapcsolatokra más fény vetül és a könyv utolsó lapjaiig drukkolhatunk, hogy mindenki azzal jöjjön össze, akit Sophy kiszemelt neki. Már a könyv elejétől éreztem ki lesz majd főszereplőnk párja - ő sem maradhat ki a boldog házasság esélyéből... Igaz mai szemmel fura helyen találja meg vőlegényét. 

Lassabb hangvételű ez a regény, amiben nagy szerepet kapnak a hétköznapi események: a lovaglás a parkban, a hintók, beszélgetések és a cselszövés. Ettől függetlenül nagyon olvasmányos, rendkívül humoros, és remek mellészereplőkkel dolgozik a szerző. A kedvencem persze Sophy és unokabátyja, Charles volt, nagyon élveztem kettejük közti pergő párbeszédeket, összenézéseket.

Szuper első találkozás volt ez a szerzővel, szeretnék még olvasni tőle! Jane Austen regényeihez is meghozta - újra - a kedvem, ideje lesz újraolvasnom valamelyiket! :) Kevés történelmi romantikust olvastam, így nem tudom hasonlítani más szerzőkhöz, de a műfaj kedvelőinek jó választás lehet. 

* Pontosítok: másodszor - mert egy 2012-es friss könyvek bejegyzésben már kinéztem magamnak, aztán szépen el is felejtettem :O

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Grand Sophy
Fordította: Szabó Luca
Oldalszám: 424
Ár: 3999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg
A ​BRIDGERTON CSALÁD RAJONGÓI NE HAGYJÁK KI!

Amikor a rettenthetetlen Sir Horace Stanton-Lacyt üzleti ügyei Dél-Amerikába szólítják, leányát, Sophiát testvérére, a Berkeley Square-en élő Elizabeth Rivenhallra bízza. Sophy a kontinensen tett körutazás után mindjárt meginvitáltatja magát rokonai körébe. Lady Ombersley beleegyezik, hogy befogadja Sophyt, de senki sem számít arra, hogy a leány viharként csap le a városra és foglalja el azt.

A gyönyörű, vidám, impulzív, megdöbbentően szókimondó Sophy berobban az elegáns londoni társaságba, szétzilálja a konvenciókat és a hagyományokat, akár a szélvész egy marék szalmát. Talpraesett, kalandvágyó és teljességgel fáradhatatlan – aligha az a szelíd leány, akire Rivenhallék számítottak. A jószívű Lizzy néni megbotránkozik, Sophy arrogáns és zord unokabátyja, Charles Rivenhall, az Ombersley-vagyon örököse pedig megfogadja, hogy megszabadítja a családját a minden lében kanál rokontól: kiházasítja.

Azonban az élettel teli és el nem nyomható Sophy máskor is került már kényes helyzetbe. Végtére is évek óta távol tartja az opportunista nőszemélyeket özvegy édesapjától. Ennek ellenére a rokonainál töltött idő akár élete legnagyobb kihívása is lehet. A leányban utánozhatatlan módon elegyedik a bőbeszédűség és a kecsesség. Eltökéli, hogy rá jellemző, szabados módszereivel mindnyájuk problémáit megoldja.

Georgette Heyer, az egyik legismertebb és legkedveltebb történelmiregény-szerző több mint ötven könyvet írt, 1974-ben, hetvenegy évesen hunyt el.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.