Veronica Cossanteli - A ​csibukok varázslatos földjén

Ismét egy ifjúsági történetet fejeztem be, ez a hónap úgy látszik erről szól.

A ​csibukok varázslatos földjén c. meseregény eredetileg az angol író, kalandor E. A. Wyke-Smith írta és jelentette meg 1927-ben. A fülszövegben olvashatjuk, hogy J. R. R. Tolkien is olvasta gyerekeinek és valószínűleg a hobbitokat a csibukok inspirálták. Veronica Cossanteli a Chicken House Books kiadó felkérésére dolgozta át a történetet, ami igazán modern üzenettel, olvasmányosan és kedves illusztrációkkal jelent meg 2020-ban. 

Magyarul a Cartaphilus Kiadónál, Kalapos Éva frappáns fordításában jelent meg tavaly novemberben. Olyan sok helyen még nem láttam róla írásokat, pedig egy igazán remek ifjúsági történetről van szó. Engem egyből megfogott a szép borító és a hobbit-párhuzam.

Pip és Flora a Sunny Bay Elhagyott és Váratlanul Elárvult Gyermekek Nevelőotthonában élnek. A kisfiú egy cirkuszban született, anyja elhagyta, erőszakos apja pedig sokszor megkeserítette az életét. A halála után került az árvaházba, épp egy időben Florával, akinek édesanyja a Titanicon lelte halát. Egyikük sem tudhatott boldog gyerekkort magáénak, talán ezért is lesznek azonnal barátok. 

Miss Watkyns az otthon igazgatója a szabályok embere, főszereplőinknek többször meggyűlik a bajuk vele. Így is indul a történet: épp leszidja őket az igazgatónő és egy Gorbó nevű köpcös emberkét. 

Később több esemény következményeként Florát elrabolja egy lila ruhás hölgy. Pip és egy kiskutya a nyomára ered, majd átmennek egy titokzatos átjárón ahol sokféle kalandba bonyolódnak. 

Nagyon izgalmas a regény: először megismerkedünk a csibukokkal, a titokzatos föld lényeivel, szörnyeivel. A meseregény szépen beemeli a hagyományos mesék karaktereit - trollok, elfek, koboldok is megjelennek, ill. Tolkien történeteiből ismerős hegy alatti utak, lápok és elfek városa. Sőt egy ponton Jancsi és Juliska meséje is megelevenedik.

Pip és Flora a kalandok során egyre bátrabbak lesznek, régi sérüléseiket is feldolgozzák - ez főleg Floránál látványos. Nagyon tetszettek azok a részletek, amiket minden bizonnyal a modern gondolkodású Veronica Cossanteli dolgozott a mesébe: az utazás és egymás megismerésének eredményei, az ellentétek felszámolása és az összefogás ereje, ill. az hogy változni sosem késő. Nagyon egyértelmű üzenet az is, ahogy a bántalmazó szülőkről beszél.

"A szülőknek sosem lenne szabad kegyetlenül viselkedniük a gyerekeikkel, főleg, ha nem akarják teljesen elrontani őket. Nehéz jóságos, kedves és okos felnőtté válni, ha azok, akik felelősek érted, épp ellenkező színben tűntetnek fel."
Az egyik kedvenc szereplőm Miss Watkyns, az igazgatónő ( ;) ) volt, aki szintén traumatikus gyerekkort tudhat maga mögött - a gyerekek kalandjainak köszönhetően neki is meg kell nyílnia és változnia egy kicsit.
"Még jó, hogy sosem késő tanulni a hibáinkból…néha át kell hágni a szabályokat, kockázatot vállalni… hiszen az életet végül is élni kell."
A fejezetek előtti rajzok Melissa Castrillón munkái, szépen illeszkednek a történethez, (egy bakit fedeztem fel - az 5. és a 6. résznek ugyanaz volt a rajza, de ez lehet szándékos volt? Furcsálltam, hogy nem készült új.) Az első fejezetbe bele is tudtok nézni az angol kiadó oldalán.

Humoros, kalandos, végtelenül szerethető történet született, ami varázslatos helyszíneken játszódik. A gyerekképzeletet megmozgathatja akár az árvaház és környéke (az öbölben A bolygó hollandi hajóval!), de a csibukok földje is rengeteg szép és veszélyes környéket foglal magában.  Jó szívvel ajánlom a kisebb és a nagyobb olvasóknak is ;)

5/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Marvellous Land of Snergs
Fordította: Kalapos Éva
Oldalszám: 320
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg

„A gyermekeimmel együtt tagadhatatlanul beleszerettünk E. A. Wyke-Smith A csibukok varázslatos földjén című könyvébe… és persze Gorbóba, az egész díszes társaság legragyogóbb gyöngyszemébe.”
J. R. R. Tolkien

Pip és Flóra nagy bajba keveredtek. Megszöktek a Sunny Bay Elhagyott és Váratlanul Elárvult Gyermekek Nevelőotthonából, ahol életük szomorú és kilátástalan volt, ám sorsuk most sem nevezhető épp rózsásnak…
A két kis árva meghökkentő és varázslatos világba csöppent, ahol fahéjmedvék,
lápi koboldok, bukdácsok és talán még takonyférgek is élnek, és persze mindenekelőtt a csibukok, ezek az esetlen, kelekótya, de végtelenül elbűvölő lények, akik J. R. R. Tolkien gyermekeinek szívét is rabul ejtették.

E. A. Wyke-Smith elbűvölő meseregénye, amely A hobbit egyik fő inspirációjaként szolgált, most olvasható először magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.