J. K. Rowling - Átmeneti ​üresedés (újraolvasás)

Legutoljára 2020-ban gyűjtöttem össze egy bejegyzésben, hogy mik azok a könyvek amiket szeretnék újraolvasni. Az Átmeneti üresedés többször is szerepelt - most végre ezt is kipipálhatom :D Jól időzítettem vele, mert éppen tavasszal (március - április) játszódik a történet. 

A Harry Potter sorozat után ez volt kedvenc szerzőm első könyve, amitől tartottam is de természetesen érdekelt is, végül 2013-ban olvastam el. Már akkor is megfogott, hogy milyen tűpontosan ábrázolja a társadalom több rétegét - most újra letaglózott az őszintesége és a történetszövése. A Cormoran Strike sorozatban is ezt a vonulatot viszi tovább, ami nekem nagyon tetszik és örülök, hogy felnőttként is tud nekem - nekünk remek olvasmányokat adni. 

Az Átmeneti üresedés egy kisváros története, a bájos Pagfordé. A regény első lapjain tanúi lehetünk a városi tanács egyik tagjának, Berry Fairbrother halálának. Ekkor még nem is sejtjük milyen indulatokat, manővereket indít el a férfi halála. A városi tanács központi kérdése és problémája: a szomszédos város lakótelepének kérdése, ami papíron Pagfordhoz tartozik. Ám a festői kisváros nem akar közösséget vállalni a leromlott környékkel, lakóival, a drogambulanciával, ami több kevesebb sikerrel működik. Barry halálával a Parlagnak csúfolt környék elveszített egy támogatót. A megüresedett helyre többen is pályáznak, akiknek más-más céljaik vannak a pozícióval. 

A regény viszonylag sok szereplővel dolgozik, sokféle családba, gondolkodásmódba bepillantást nyerünk. Képmutatás, titkok, elfojtott indulatok működnek a bemutatott karakterekben. A választáson és a tanács döntésén kívül olyan 'hétköznapi' események is fontos szerepet kapnak mint a szerelmek, a kiüresedett kapcsolatok, kiszolgálatott családok és a bántalmazás sokféle formája. 

Nem egy szívvidító olvasmány - az erőszaknak sokféle formájáról olvashatunk. Most, az újraolvasáskor főleg arra figyeltem, hogy a szereplőket mi mozgatja, milyen lelki terhek hatására cselekednek. 

Rowling nagyon érzékeny témát mutat be: a lecsúszott réteg felemelésének szükségességét és az előítélet következményeit. Ezen kívül a családon belüli bántalmazás, a kamaszkor gyötrelmei, de a házasságok válsága is megjelenik a regényben.

2015-ben háromrészes minisorozat is készült a regényből.

5/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The casual vacancy
Fordító: Bihari György, Sóvágó Katalin
Oldalszám: 576
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Az alig negyven-egynéhány évesen megboldogult Barry Fairbrother halála szó szerint felforgatja Pagford városkát. Pagford színleg maga az angol idill, macskaköves piactérrel, ódon apátsággal, ám az elbájoló homlokzat mögött háború tombol: gazdagok háborúja a szegényekkel, kamaszoké a szülőkkel, feleségeké a férjekkel, tanároké a tanítványokkal…
Mert Pagford nem az, aminek látszik, és Barry megüresedett önkormányzati helye a valaha megélt legnagyobb háborút robbantja ki a helységben. Ki fog győzni a szenvedélyektől, köpönyegforgatástól, döbbenetes leleplezésektől viharos választáson? A The Casual Vacancy (Átmeneti üresedés) a páratlan mesemondó új alkotása az első olyan regény, amelyet Rowling a felnőtteknek írt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.