Néhány könyvről röviden | 2022 április

 

Rupi Kaur: otthon test
Rupi Kaur számomra az úttörője az olyan típusú verseknek, amelyek néhol csak versformába tördelt kiáltásoknak tűnnek, de fontos kiáltásoknak. Az ő kötete volt az első, amit angolul elolvastam – és szívesen elolvasom/stam őket azóta magyarul is. Ez a kötet most először magyarul került a kezembe, de nem bántam. Négy ciklusba rendezett, nagyon személyes kötetet adott ki a kezéből, amelyben ugyanúgy megjelenik az összetört szíve, mint az hogy milyen bevándorló család gyermekeként felnőni. Brutális helyenként – ahogy a bántalmazásról, depresszióról ír. Életének egy szeletét sem titkolja: szerelem, szex, a belső erő megtalálása és az alkotói válság is megjelenik ezekben a hosszabb-rövidebb versekben, sorokban. Igazán női kötet, tegyél vele egy próbát, ha még nem olvastál tőle!
4/5

Nína Björk Jónsdóttir – Edda Magnus: Hogyan éljünk izlandiul
Izlandról néhány éve egyre szívesebben olvasok, legyen szó ott játszódó regényről vagy ismeretterjesztő könyvről. A különféle országokról szóló életmód – bemutató könyvek is az egyik kedvenc műfajom, ezért nem is volt kérdés, hogy elolvassam-e ezt a kötetet. Két izlandi barátnő a szerző, ezért tényleg bennfentes információkkal egészült ki a kötet. A gyönyörű fotókkal illusztrált oldalakon rövidebb szócikkeket olvashatunk az ország földrajzáról, történelméről, gazdaságáról, kultúrájáról. De megismerhetjük az izlandi mentalitást, szólásokat, a szabadidő eltöltésének sokféle módját, a változékony időjáráshoz való alkalmazkodást. Álomország – nem csak a vadregényes tájai miatt, hanem a kis létszámból adódó összetartás, segítőkészség ill. a haladó gondolkodásmódjuk miatt is. Könnyed és sokszínű ez a kötet, bátran ajánlom, ha szeretnétek megismerkedni Izlanddal! A Scolar kiadó csodaszép kiadást hozott el nekünk, jó volt lapozgatni – elmerülni az oldalakban!
5/5

Tove Jansson: Muminpapa és a tenger
Kacifántosan, de a végére értem a Mumin sorozatnak (az utolsó részt már korábban olvastam). Ez a kötet elég depresszív és más volt, mint a korábbiak – nem szerettem a világában lenni. Muminpapa feleslegesnek érzi magát otthon, ezért kitalál egy nagy kalandot, amiben visszanyerheti családján belül az irányító szerepet. Egy kietlen szigetre költöznek, amin csak egy világítótorony áll. Tanúi lehetünk a család csetlésének-botlásának, ahogy otthont próbálnak teremteni ezen a helyen. Rejtélyes a sziget: mintha a fák mozognának, az egyedüli itt élő lény is nagyon szótlan és barátságtalan, a Mumin család tagjai is inkább a saját útjukat járják. Újabb és újabb feladatokat keresnek maguknak, hogy irányíthassanak legalább valamit, de rendre kudarcot vallanak. Végül visszatalálnak egymáshoz és úgy tűnik megértik a tenger és a sziget szerepét is.
4/5

Vecsei H. Miklós (szerk.) · Horváth Panna (szerk.): A ​nevetlen, titkos gyökereknek raja erősebb, mélyebb földbe ás
A legújabb Poket versantológiával ünnepeltem a magyar költészet napját. Ismerős és néhány új hang, különböző versek, hangulatok válogatása ez a kötet. Jó volt vele kiszakadni a hétköznapokból!
4/5

Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – A függöny lehull 1.
3 éve (tejóég :O) olvastam utoljára Blacksad képregényt, gondolkodás nélkül belevágtam az olvasásába amikor megtaláltam a könyvtárban ezt a kötetet. Nagyon jó volt visszatérni ebbe a világba, ami az 1950-es évek Amerikájában játszódik. Szereplőink emberforma állatok, Blacksad egy fekete kandúr magánnyomozó. Ebben a kötetben az épülő-szépülő városvezetés üzemelmeibe pillanthatunk bele. Külön tetszett Heti szála, aki egyrészt romantikus életét – másrész karrierjét igyekszik erősíteni. Függővéggel zárul a képregény – kíváncsian várom a befejezést!
5/5

Bartosz Sztybor: The Witcher 5. – Sötét emlékek
Első találkozásom a Vaják világával pont ennek a képregénysorozatnak volt köszönhető – akkor még nem olvastam a regényeket, nem láttam a sorozatból egy részt sem. Azóta elolvastam az összes regényt, ledaráltam az eddig elkészült évadokat – mondhatom, hogy az egyik kedvenc fantasy világom lett. Sajnos ez a képregény még kevésbé tetszett, mint az eddigiek – a rajzolása, a történet és a narráció csavarossága egyáltalán nem nyert meg magának. Egyre kevesebb a levadásznivaló szörny, Geralt hiába járja a városokat, egy ponton felvillan egy hétköznapi munka, társulás lehetősége, de hamar félbeszakítja ezt egy küldetés. Ám a feladatban valami nem stimmel…
3/5

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról
Ahogy az előző könyvük, ez is gondolatébresztő és remek kiindulási alap annak, aki szeretne magán dolgozni. A kötet fő témája a kapcsolatok és 20 témán (pl.: asszertivitás, magány, kiégés – nem csak a munkában!, önbecsülés, hiányok, stb.) keresztül mutatják be az előforduló problémákat, okokat ill. a további forrásokat. Ez a kötet nagy előnye, hogy sokféle helyzetet bemutatnak vázlatosan, akinek dolga van vele – tovább tud indulni a megadott könyvek, cikkek, szakértők munkássága alapján. Ismét több gondolatot magammal tudtam vinni ebből a kötetből, amit most is direkt elnyújtva olvastam, hogy többet tudjak gondolni rajta. Sok probléma alapja az önbecsülés és annak hiánya, a nem megfelelő gyerekkori sémák tovább élése a kapcsolatokban – több fejezetben ez volt a közös pont. Ha érdeklődtök a pszichológia iránt, vagy úgy érzitek van dolgotok a fenti témákkal és még nem olvastatok hasonló könyvet, akkor ez jó választás lehet! Aki már jártas több témában, annak ez nem sok újat fog mondani, de gondolatébresztőnek – ismétlésnek jó lehet.
5/5

Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában
Egy újabb Miss Marple történet került a kezembe a könyvtárban böngészve, a sorozatot tekintve össze-vissza olvasom, ez most a 3. kötet.
Adott egy furcsa gyilkosság, egy gazdag öregúr – örökösök, a szálloda személyzete és egy szomszéd tanyáról eltűnt lány. Az összefüggésekre egészen a kötet végéig várhatunk, Agatha Christie ismét csavaros történetet alkotott, bár a regény első fele unalmasabb volt – túl sok rendőr, nyomozó kapcsolódott be, ill. többször ismélt információkat. A helyszínek tetszettek, ill. több érdekes szereplőt is felvonultatott, de kicsit untam az egészet – lehet, hogy nem tett jót neki, hogy kis részletekben kezdtem el olvasni. A második felét együltő helyemben végeztem ki, ekkor már Miss Marple is aktivizálta magát és meglepő felfedezéseket tett.
4/5

Rainbow Rowell – Sam Maggs: Fangirl: Manga 1.
2017-ben olvastam a regényt, ezért kíváncsi voltam manga verzióban hogyan sikerült adaptálni a történetet. (Ugyanakkor szerintem ez volt az első manga, amit olvastam – bár erre is inkább képregényként gondolok.)
A regényt négy részben dolgozzák majd fel az alkotók, a második idén májusban fog megjelenni. Az első kötet egy introvertált lány, Cath egyetemre kerülését mutatja be. Helyzetét nehezíti, hogy ikertestvére szintén ugyanarra az egyetemre megy, ám tudatosan eltávolodik tőle – számára kinyílik a világ, bulizik, kipróbál új dolgokat. Főszereplőnk viszont jól elvan egyedül ill. a Simon Snow-regények és a fanfiction írás világában. (Rainbow Rowell meg is írta ezt a 'fanfiction', a Fumax elhozta tavaly magyarul is, amit májusban tervezek elolvasni.)
Már jó néhány év eltelt mióta a regényt olvastam, de most visszajöttek a jelenetek. Tetszett a képi világ, viszonylag egyszerű az ábrázolásmód, de kifejező. Ahogy az eredetiben, itt is kapunk néhány jelenetet a Simon és Baz történetekből.
Kiskamasz kortól ajánlható, nincsenek benne – ahogy a regényben sem – durva részek, viszont érdekesen bemutatja a szorongást, az introvertált személyiség nehézségeit, kihívásait.
Összességében tetszett, bár Cath néha itt is idegesített, ahogy a regényben. :D Ettől függetlenül egy jó manga/képregény – ajánlom, ha szerettétek a regényt és visszatérnétek a világába, vagy kíváncsiak vagytok egy ifjúsági – egyetemen játszódó történetre.
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.