T. J. Klune - A suttogó ajtón túl

A tavalyi év meglepetése és egyik kedvence volt nálam (ill. több magyar olvasónál) T. J. Klune romantikus fantasy regénye, amely egy különleges árvaházban játszódik. Emiatt izgatottan vártam legújabb munkáját, amely tavaly jelent meg először- márciusban pedig már el is hozta a Metropolis Media.

A suttogó ajtón túl egy másik fantasztikus univerzumban játszódik - főszereplőnk Wallace Price egy igazi munkamániás ügyvéd, akinek cége az egyetlen ami számít. Az első oldalakon épp egy kellemetlen jelenetbe csöppenünk, ahol egy kicsit gyengébben teljesítő nőt rúg ki. Nem sokkal ezután a férfi szívrohamban meghal és a temetésén eszmél, ahol nincs túl sok vendég...

Ebben a világban a haláluk után a szellemeket a kirendelt kaszások gyűjtik be, akik egy-egy révészhez viszik őket. A révészek feladata az átkelés elősegítése a túlvilágra, amiről csak néhány információt kapunk.

Wallace kaszása egy fiatal nő, Mei, aki kicsit késve talál rá. A kezdeti döbbenet és ellenkezés után eljutnak a Kharon Állomásra, ahol Mei szerint egy különleges ember, Hugo várja őt, aki minden kérdésére választ fog adni. 

Wallace nehezen barátkozik meg saját halálának tényével, hiszen annyi dolga lett volna még! A kezdeti ellenséges hangulat, értetlenkedés és menekülésvágy lassan múlik el, végül Wallace kezdi elfogadni a helyzetet. Szelleme nem hagyhatja el a Kharon Állomást, amely az élők számára egy jópofa teaháznak tűnik, ám Hugó feladata hogy fogadja a hozzá érkező lelkeket, szellemeket és segítsen nekik feldolgozni haláluk tényét - amellett, hogy finom sütiket és teákat készít a vásárlóknak.

A regényben egyrészt tanúi lehetünk annak, ahogyan Wallace személyisége megváltozik, közel engedi magához a körülötte lévőket. Másrészt ez a könyv a gyászról, a halálról és persze ezzel párhuzamosan az élet, a jó élet megéléséről szól. Wallace története mellett belépnek más karakterek is, akikkel korábban nehéz dolga volt Hugónak. 

Sokat segít, ha hangosan kimondunk dolgokat ahelyett, hogy magunkba zárnánk őket.

A könyv egyik nagy kérdése, hogy Wallace mit fog tenni? Átkel a suttogó ajtón, ahol a teljes ismeretlen várja vagy esetleg a teaházban marad, mint Hugó nagyapja, Nelson? Apropó ő volt az egyik kedvenc karakterem, aki főként a humoros jeleneteket szolgáltatta ;) Mei viszont egy idő után idegesítő volt - a kit kell megölni? kifakadásaival :D


Nagyon lassan bomlik ki a cselekmény, vagy legalábbis most nekem ez volt az élményem - amibe beleártott a havi zárásban is emlegetett migrénes-szemproblémám, ami miatt egy időre félre is kellett tennem a könyveket. A kötet második felét épp emiatt jobban élveztem: egyrészt már felépült a cselekmény, belépett néhány izgalmas szereplő és egyre jobban motoszkált bennem a kérdés, hogyan fog lezárulni Wallace története.

Ami még érdekessé teszi a regényt, hogy Wallace biszexuális, és egyre többet érez az egyik szereplő iránt... nem spoilerezem el, hogy ki iránt, de ha elkezditek, akkor hamar kiderül kire néz másképp ;) A befejezésnek a romantikus lelkem nagyon örült, ill. az új küldetés is megindokolta ezt a változást. 

– De éppen ez benne a szép, nemde? Az élet zűrzavaros, szörnyű, és csodálatos, ráadásul egyszerre mindez. Szóval, mit tennél, ha (...) ott állna előtted úgy, hogy téged semmi sem akadályoz semmiben? Sem az élet, sem a halál, sem bármi más? Mit tennél?
Wallace lehunyta a szemét, és annyit suttogott:
– Mindent.
Összességében nekem most ez a könyv nem tetszett annyira, mint a Ház az égszínkék tengernél - ebben benne van az olvasmányélményem megakadása, ill. az hogy lassúnak éreztem a cselekményt, na meg a halál és gyász témája is ráült a lelkemre. Ettől függetlenül ajánlom ezt a regényt, ha szeretnétek egy nem mindennapi fantasy kötetet olvasni, főleg ha az lmbtq cselekmény is érdekel titeket. 

Kíváncsian várom mi lesz T. J. Klune következő regénye! 

(Ha keresitek az évszakhoz passzoló olvasmányokat, akkor ez épp tavasszal játszódik ;))

4/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Under the Whispering Door
Fordította: Szente Mihály
Oldalszám: 434
Ár: 3790 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg

Wallace ​Price éppen a saját temetésén vesz részt, nagyon furcsán érzi magát, és amikor találkozik a kaszással, gyanítani kezdi, hogy valóban meghalt. De ahelyett, hogy egyenesen a túlvilágra vezetnék, egy különös teaházban találja magát, a hegyek között. A tulajdonosa egy Hugo nevű férfi, aki teával és süteménnyel várja az élőket, valamint révészként szolgálja a lelkeket, hogy megkönnyítse számukra az átkelést.

A sikeres és céltudatos ügyvéd azonban nem akarja feladni addigi életét, mindenáron vissza akar térni megszokott világába, csakhogy nem hagyhatja el a teaházat. Szerencsére annak furcsa és titokzatos lakói támogatást nyújtanak neki, hogy elfogadja a helyzetét, és felfedezzen olyan dolgokat, amik addig ismeretlenek voltak a számára. Aztán, amikor eljön a teázóba a menedzser, és egy hetet ad neki a túlvilágra való átkelés előtt, Wallace megpróbálja bepótolni mindazt, ami kimaradt az életéből.

A Ház az égszínkék tengernél című könyv szerzőjének új regénye magával ragadó történet életről és halálról, gyászról és reményről. Hol szívszorító, hol szívmelengető kortárs fantasy, aminek két főszereplője egy szellem és egy révész, és azt is megtudjuk belőle, hogy a kaszások élete sem könnyű…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.