Julia Kelly - Az ​utolsó kert Angliában

Erre a könyvre már a tavaly novemberi megjelenések között felfigyeltem, most tavasszal pedig Avilda értékelése és könyvklubja erősített meg, hogy elolvassam. 

Az szerzőtől ez az első regény, amely megjelent magyarul. Történelmi ill. történelmi romantikus műfajban alkot, kíváncsi lennék még tőle másra is.

Az utolsó kert Angliában három idővonallal és öt női főszereplővel játszik. Megismerhetjük Highbury House kertjét, melyet 1907-ben az egyik első női kerttervező* alkotott meg - Venetia Smith. A következő idősík 1944, amikor a birtokot az angol állam lefoglalta és kórházat alakítottak ki benne. Itt három nő sorsát is követhetjük: Beth-ét, aki mezőgazdasági önkéntesként kerül egy közeli farmra, a birtok szakácsát, Stellát és az úrnőt, Dianát. A jelen, 2021, amikor is Emma a kerttervező cégével érkezik a birtokra, hogy helyreállítsa az elfeledett, leromlott kertet.

A regény erőssége egyrészt a kerttervezés bemutatása, ill. ízelítőt ad az első női kerttervezők helyzetéről a *fiktív Venetia karakterén keresztül. Másrészt a történelmi háttér is érdekes: beleláthatunk a világháború idején a hátországi tevékenységekbe, amikor a nők olyan pozíciókba kerültek, ahová addig nem jutottak volna el. A könyv harmadik pillére a romantikus szálak voltak, melyek mindegyik idősíkon megjelentek. Érdekes volt összehasonlítani, hogy Venetia és Emma milyen különböző élethelyzetben vannak, a társadalom, az etikett mennyit változott az eltelt 100 év alatt. 

A könyv ötletét és a különleges kertet a szerző a jegyzetek szerint Upton House and Gardens ill. Hidcote Manor ma is működő birtokaiból merítette. Irodalmi hatásként említhetjük Frances Hodgson Burnett klasszikusát, A titkos kertet. Szerepel egy kőfallal elválasztott rész, ami a szereplők életében meghatározó történések tanú volt. 

Tetszett, hogy nem tipikus női szereplőkkel és gondolatokkal találkoztam ebben a regényben: egyrészt ott volt Stella, az egyedülálló szakács a Highbury-birtokon, akinek legnagyobb vágya elköltözni és utazni. Ám testvére döntése és sorsa ezt megakadályozza, nekem tetszett ennek a problémának a megoldása, bár kétségkívül nem egy hagyományos döntés volt. 

Emma és édesanyja kapcsolata is érdekesnek ígérkezett, ám a megoldás túl egyszerű volt - kb 5 sorban elintézte a szerző a karakter kifakadása után. Diana története talán a megrendítőbb, tőle szinte mindent elvett a háború, hogy szinte teljesen új életet kezdhessen és a saját lábára álljon. Venetia volt a legszimpatikusabb, egy önálló vállalkozást vitt 1907-ben, bár neki is voltak nehéz pillanatai (szereplők: beszélgessetek egymással! :D). Beth szála volt a legkedvesebb, bár itt voltak érzelmi hullámvölgyek, de nagyon tetszett hogy otthonra talált és ehhez később is ragaszkodott, igazi - a szerelemi szála faék egyszerűségű volt :D

Kedves, lélekmelengető regényről van szó, néhány érzelmi hullámvölggyel, de a végén a legtöbb szereplő szép lezárást kap. Külön érdekes volt, hogy ahogy az egyes idősíkok összekapcsolódtak és fény derült rejtélyekre. Kate Morton könyveit idézte, de annál könnyedebb és rövidebb. ;)

4/5

Kiadó: Next21
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Last Garden in England
Fordította: Lévai Márta
Oldalszám: 432
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Napjainkban: ​Emma Lovett annak szentelte az életét, hogy elhanyagolt kerteket varázsoljon újjá. Most élete lehetőségét kapta: felújíthatja a Highbury-birtok kertjeit, amelyeket példaképe, Venetia Smith tervezett 1907-ben. Amint Emma egyre mélyebbre ás a kert múltjába, régóta lappangó titkok jutnak tudomására.

1907: Venetia Smith ambiciózus, tehetséges kertépítő, a hírneve is egyre gyarapszik, bankárok, iparosok, ügyvédek keresik meg, hogy vidéki házaikhoz látványos kerteket tervezzen. Amikor megbízást kap a Highbury-birtok kertjének elkészítésére, mindent elkövet, hogy sikerre vigye a feladatot. Ez a kert – és akiket e kert révén megismer – örökre megváltoztatja az életét.

1944: A Highbury falu szélén található farmgazdaságba érkezik Beth Pedley, a vidéki lány, akinek egyetlen vágya, hogy otthonra találjon. Stella Adderton, a szakács viszont alig várja, hogy távozzon a Highbury-birtokról, és nyomába szegődjön álmainak. A ház úrnője Diana Symonds, aki megözvegyült, és hiába próbál ragaszkodni a háború előtti életéhez: otthonát rekvirálták és kórházzá alakították, ahol sebesült katonák lábadoznak. Amikor a háború a Highbury-birtok kertjeit fenyegeti, Beth, Stella és Diana, ez a három nagyon különböző nő érintetté válik egy közös titokban, amely aztán évtizedeken át fennmarad.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.