Anne Cathrine Bomann - Agathe (újraolvasás)

Májusra még egy újraolvasás is belefért - a polcaimat böngészve megszólított ez a kisregény, amit először 2019-ben olvastam, majd tavaly ősszel vettem meg egy helyi könyvmolytól.

A kisregény narrátora egy idős pszichoterapeuta, aki már visszaszámolja a napokat nyugdíjba vonulásáig. Megbízható és rendíthetetlen titkárnője, Madame Surrugue minden nap azonos koreográfia szerint fogadja a rendelőben; a doktor úr mindig ugyanott ebédel, majd a nap végén hazatér az egykori szülői házba, ahol nem várja más csak lemezei és könyvei. 

Élete akkor kezd megváltozni, amikor egy új páciens jelentkezik be nála - Agathe. A német nő súlyos esetnek számít, de nem fogadja el az elutasítást - még ha nem is lesz teljes a terápiás folyamat nyárra - a tervezett nyugdíjazásig- , akkor is főszereplőnkhöz akar járni.

Egyre több apró részletet tudunk meg mindkettejükről, és a beszélgetések ill. Madame Surrugue váratlan szabadságolásának hatására eljutunk a holtpontig. 

A kisregény fő témája az öregedés ill. az élet értelmének keresése és megélése. A pszichoterapeuta már évek óta robotpilóta módban élt, amikor a fenti változások szembenézésre kényszerítették. Még úgy is, hogy neki ismernie kell a megoldásokat, nem megy könnyen ez a folyamat. Elhagyja magát, most tudatosult benne hogy évek óta nem is igazán figyel pácienseire és fél attól hogy nem tud megoldást nyújtani nekik. 

Újraolvasva még jobban megfigyeltem narrátorunk szétesését ill. életének újraépítését, szerencsére a pozitív befejezés ígérete ott van az utolsó oldalakon...

Ajánlom ezt a kötetet, ha szeretnétek bepillantani milyen lehetett egy terápiás ülés régen; ill. ha szívesen olvastok komolyabb, elgondolkodtató témákat. Újraolvasva felkúszott az értékelésem 5 csillagra. 

A kiadás csodaszép, újra meg újra elámultam a részletein, a pasztell színein - a madár és virág rajzokon, amik szépen illenek a történethez.

5/5

Kiadó: Jelenkor
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Agathe
Fordította: Petrikovics Edit
Oldalszám: 148
Ár: 2699 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Franciaország, 1940-es évek. Egy idősödő pszichoterapeuta türelmetlenül számolja a nyugdíjig hátralévő terápiás üléseket, és rezignáltan hallgatja a díványra fekvő unatkozó háziasszonyok apró-cseprő problémáit, miközben madárkarikatúrákat készít róluk. Már abban sem biztos, jó szakember volt-e valaha is, tudott-e segíteni bárkin.

Egy nap megjelenik nála Agathe, egy fiatal német nő, aki nem talál örömöt az életben, nem akar mást, csak eltűnni az emberek szeme elől… A doktor minden tiltakozása ellenére felvéteti magát a páciensek közé, és ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a terapeuta maga is kénytelen szembenézni az intimitástól és a haláltól való félelmével.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.