Néhány könyvről röviden | 2022 május

Alice Oseman: Heartstopper 3.
Néhány hónap után folytattam a sorozatot – a Netflixes adaptációt is elkezdtem nézni, ez is meghozta a kedvem :) 
A harmadik részben Charlie és Nick újabb lépést tesz meg a párkapcsolatukban: elkezdik felvállalni egymást. Nick esetében ez még nehezebb, hiszen a legtöbben nem tudják róla, hogy a fiúkhoz is vonzódik. Tetszett, hogy ezt a folyamatot egy nyári kirándulás is színesítette, melyben új helyzetekbe kerülnek a főszereplőink. Több mellékkarakter LMBTQ-szála is megjelenik – korábbi szereplők ill. tanárok közül is. A barátok, titkok is fontos szerepet kapnak, ill. az étkezési zavar, mint téma megjelenik.

5/5

Alice Oseman: Heartstopper 4.
Ma fejeztem be a 3. részt és már végig is száguldottan a – befejező? – köteten. Ebben az étkezési zavar ill. a szorongás került a középpontba, az eddigiektől eltérő elbeszélői stílusban elmesélve. Nick visszatekintéséből ill. később Charlie naplóbejegyzéseiből ismerjük meg az eltelt fél évet, hónapokat, ami mindkettejük számára nehéz volt.
A párkapcsolat témájáról elmozdulva a mentális problémák kerülnek a középpontba, de szépen bemutatva, hogy hiába szeretsz valaki nem tudsz megoldani helyette semmit. Segíteni – támogatni igen, de a történet több pontján látjuk főszereplőink kapcsolatában, hogy másokra is szükség van.
Kicsit hirtelennek éreztem a befejezést, amin enyhített a néhány mini képregény, bár ezek közül nem tetszett mindegyik. Ha lesz még folytatás – szívesen fogom olvasni, ill. nagyon várom a Netflixes adaptáció következő részeit. Még csak 2 epizódot láttam eddig belőle, de nagyon jól hozza a képregényes stílust, a színészek is cukik együtt.
4/5

Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 5. – Hadiárva
Ismét majdnem egy év kihagyással olvastam a következő Monstress részt, de a kezdeti néhány oldal fejvakarás után már vissza rázódtam a cselekménybe. Ahogy @Amadea is frappánsan megfogalmazta, szelektív Alzheimer-kórban szenvedünk. Annyira komplex már ennek a képregénynek a világa, annyi szereplőt és fontos szálat hozott be, hogy tényleg újra kellene olvasni minden rész előtt, ha normálisan élvezni akarjuk a cselekményt.
Ebben a részben nagyjából meg'pihenünk' – Ravenna ostromában. Főszereplőink: Maika és Zinn próbálják összerakni magukat, és újra egymásra – összhangra találni. Kedvenc kisrókám is viszonylag sokat szerepel, de még róla se derült ki olyan sok dolog.
Nem tartogat sok fordulatot az a rész, apránként haladnak, alakulnak a szálak – de tényleg már annyira komplex az egész, hogy az ember mindig csak várja, hogy na most mi derül ki a következő oldalon. Lehet, hogy folytatom a sorozatot angolul, hogy kicsit előrébb járjak. :D
4/5

Kemény Gabriella: Más világok
Kemény Gabriellától 2019-ben olvastam először, a Zsebuniverzum kötetét – kíváncsi voltam, hogy azóta mit alkotott, hogyan fejlődött.
A Libertine Kiadónál jelent meg az új kötete, ami maga mint könyv csodaszép (a borító színkombinációja a kedvencem, amit napnyugtakor is szívesen nézek), ill. a belső illusztrációk szépen kiegészítik a verseket, ezek Szinvai Dániel munkái.
A verseket öt ciklusban olvashatjuk, amelyekben egy nő – lány fejlődésének ívét követhetjük. Ahogy a Zsebuniverzum, ezek a versek is könnyen befogadhatóak. Olyan témák jelennek meg – vagy hozzák felszínre a saját élményeinket – amik ismerősek lehetnek. Gyerekkori traumák, megfelelési kényszerek, a saját hangunk megtalálása. Tetszett, hogy több verset beemelt az első kötetéből és reagált rájuk, újraírta őket.
A legjobban a kötet második fele tetszett, a londoni életképek, a mai generáció élményei, és a kötet címét adó ciklus, amelyben szépen keverednek a mesék a mai érzésekkel, jelenségekkel.
Örülök, hogy a polcomon van ez a könyv, újra fogom még olvasni.

4/5

Agatha Christie: Eljöttek Bagdadba
Erre az önálló AC kötetre is a Helikon új kiadása miatt figyeltem fel. Főszereplőnk egy fiatal lány, Veronica Jones, akit épp a kötet elején rúgnak ki gépírónői munkájából. Ám nem búslakodik sokat, ebédidőben megismerkedik egy vonzó fiatalemberrel, aki elmeséli neki, hogy nemsokára Bagdadba megy munkaügyben. Victoria hirtelen támadt vonzalma miatt elhatározza, hogy a fiú után indul – már csak egy testhez illő munka kell, amivel eljuthat oda…
A fiatal lány történetével párhuzamosan további karakterek is belépnek és a szálak egy nagy összeesküvéshez vezetnek… Victoria akaratán kívül több ponton is kapcsolatba kerül ezzel az üggyel és több-kevesebb sikerrel egyre több dolgot deríti ki. Kalandjai közben újra rátalál Edwardra, belép egy kulturális társaságba, sőt még a régészetbe is belekóstol.
Agatha Christie bagdadi, távol-keleti élményei táplálták a regény több részletét, ami miatt különösen tetszett. Humoros, fordulatos kalandregényről van szó, amely talán kicsit kilóg a megszokott – népszerű AC regények közül, de nekem nagyon tetszett!
5/5

Erdős Virág: könnyei
Szeretem Erdős Virág költészetét, társadalomkritikáját, korábbi dallamos – humoros verseit. Az új kötet legfrissebb élményeit hozza el: több versében egy budapesti biciklisfutár szemén keresztül mutatja be a várost, aki ő maga. A kötet legtöbb verse megfogott, tetszett hogy bepillantást nyertem egy új világba – szakmába, ill. Budapest hétköznapjaiba. Érdekesek voltak a saját magára, mint magyar költőre reflektáló versei – bár annyira nem vagyok képben, hogy minden utalást fel tudjak fejteni a magyar kulturális közéletről. Erdős Virág verseit bátran ajánlom azoknak is, akik tartanak a versektől – olvassatok bele, tegyetek vele egy próbát! Nagyon mai, kritikus, humoros és könnyen befogadható.

4/5

Győrffy Ákos: A távolodásban
Ez volt az első kötetem a szerzőtől, de már az első, utazásról szóló versek, hangulatok megfogtak. Tökéletesen passzolt a jelenlegi hangulatomhoz: előbb téma és a természetközeliség miatt, ill. mindig szeretek bepillantani más életekbe, sorsokba. Ettől a kötettől mindezt megkaptam: külföldi pillanatokon túl magyar helyszínek is erőteljesen jelen vannak – a Duna és környéke, de az Alföld is.
Több vers igazán személyes, családi életképek jelennek meg benne, mint például a – karbantartás a szülői házban, miközben felidéződik a gyerekkor, vagy a fia születésnapja utáni pillanatkép. De megjelenik a gyász, a szülők elengedése is.
A szerző több éve dolgozik egy budapesti hajléktalanszállón – ez az élmény is több művében megjelenik.
Remek első találkozás volt számomra a szerzővel ez a kötet – nagyon tetszett!
5/5

Mike Kus: Fotózás mobillal
Gyönyörű fotók, jól megszerkesztett könyv, ami tökéletes a kezdő fotósoknak. Sok példafotón keresztül mutatja be az olyan alapfogalmakat, mint a kompozíció, a fókusz, fény, ill. a kreatív fotókra is több tippet ad.
Nekem a sokadik fotós könyv után nem adott sokat, de jó volt átolvasgatni – nézegetni, ill. néhány kreatív ötletet ellesni belőle.

4/5

Kiss Judit Ágnes: Szlalom
Kiss Judit Ágnestől még csak a Bűbájoskönyvet olvastam, az nagyon tetszett ezért is voltam kíváncsi erre a tartalmas verseskötetére.
Első olvasásra nem is értettem a kötet minden kikacsintását, bőven van mit utánaolvasni, ugyanis a verseket különböző nők 'hagyatékaként' olvashatjuk. Többféle női szerep jelenik meg: az elhagyott szerelmes, a kihasznált nő, az anyaság előtt álló ill. a már azt megtapasztaló narrátor. Most különösen megszólítottak a hazaszeretet-utálat versei, nagyon tetszett az a hang és mód ahogy ehhez a témához nyúlt a szerző.

Igazi női kötet, tetszett – de újra kell majd olvasnom és utánaolvasnom a 'szereplőinek'.
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.