Dolly Alderton - Minden, ​amit tudok a szerelemről

Az idei év elején figyeltem fel erre a könyvre Katánál. A szerző regénye (Szellemek) is ekkortájt jelent meg, amire kíváncsi lettem. Végül ezen a héten álltam neki ennek a kötetnek, már az első oldalaktól megfogott és mindig vártam hogy visszatérhessek Dolly világába.

Dolly Alderton angol újságíró, Sunday Times korábbi rovatvezetője kamaszkorától kezdve mutatja be életét - elsősorban a szerelmekre, kapcsolatokra koncentrálva. A könyv végére kiderül, hogy Dolly legfontosabb kapcsolata, a címbeli szeretet - a barátnői iránt érzett érzelem. 

A kötetben szépen végigkövethetjük, hogy mit gondolt a szerelemről tinédzserként, egyetemistaként, fiatal felnőttként, majd közel a harminchoz - több csalódáson, rengeteg tapasztalaton és egy terápiás folyamat végén. 

Dolly egy London közeli kisvárosban nőtt fel, itt ismerkedett meg legjobb barátnőjével, aki végigkísérte az életét. Kiskamaszként terjedt el az internetezés, az MSN, aminek külön fejezetet is szentelt. Újdonsága és varázsa ismerős volt én az kamaszkoromból is. A velünk egy idős olvasók ezt a részét külön értékelhetik a könyvnek: milyen volt a betárcsázóhangot hallgatni és lementegetni az érdekes oldalakat, böngészni a rajongói honlapokat - vagy megosztani MSN-en épp milyen zenét hallgatsz (hogy menőnek tűnj az osztálytársaid előtt micsoda ízlésed van). :D

Olvashatunk az első tapogatózó kísérletekről, randikról, beszélgetésekről - amelynek a célja: hogy bepasizzon. Később az egyetemi évek alatt vad bulik, éjszakázások lesznek a mindennapjai - meredek kalandok színesítették Dolly életét. 

A fejezeteket megszakítják receptek, rossz bulik és randik leírásai, ill. végletekig kifigurázott fiktív e-mailek - az életkori szakaszoknak megfelelően. 

Dolly nem vetette meg az alkoholt, egy időben anorexiával küzdött. Végül huszas évei végén jutott el oda, hogy a féktelen bulizás, randizás és a munkába ölt energia nem a jó irány. Elkezdett terápiára járni, erről a folyamatról is részletesen vall a könyvben.

Közben megismerhetjük legközelebbi barátai életét, a lányokat aki lakótársai - másodlagos családja lettek. Esküvők, szakítások és utazások is megjelennek, izgalmas idegen férfiak, kalandok lehetőségei, majd a hétköznapok Londonban - a munka, az albérletkeresés, ami számomra ugyanolyan érdekes volt. 

Szép íve van a könyvnek, amelyben a tinikor elképzelések, tévképzetek átalakulnak Dolly fejében és egy pozitívabb hozzáállás jelenik meg saját magát és a többi embert tekintve. Rájön, hogy először önmagával kell összhangban lennie és csak utána várhatja el, hogy rátaláljon egy megfelelő kapcsolat, szerelem és ne is meneküljön el abból. 

Nagyon szórakoztató volt ez a könyv, faltam az oldalakat. Adok egy esélyt a regényének is, bár arról megosztó véleményeket olvastam, de kíváncsi vagyok rá. 

Ajánlom nektek, ha kíváncsiak vagytok egy humoros, de őszinte memoárra és ha plusz pont, hogy Angliában élő szerzőt ismerhetitek meg.

Érdekesség, hogy kicsit átírva készült egy tv sorozat is belőle.

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Everything I Know About Love
Fordító: Palásthy Ágnes
Oldalszám: 328
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Dolly ​mindent kipróbált már, ami a felnőtté válás buktatóit és örömeit illeti.

Dolly Alderton újságíró, a Sunday Times korábbi rovatvezetője. Memoárjában élénken idézi meg, milyen szerelembe esni, munkát keresni, berúgni, elviselni, ha elhagyják, felismerni, hogy Ivan a sarki boltból talán az egyetlen megbízható férfi az életében, és hogy soha senki a nyomába sem érhet a legjobb barátnőinek. Története rossz randikról szól, és jó barátokról és – mindenekfelett – arról a felismerésről, hogy elég vagy.

Szívvel és humorral teli, sziporkázóan szellemes és bölcs kötetében személyes történeteket sző egybe szatirikus megfigyelésekkel, listákat, recepteket és egyéb rövid karcokat, amelyek ismerősen hatnak bármilyen korosztályba tartozó nőknek. Legszívesebben felemelnéd a telefont, hogy beszámolj róla a barátnőidnek.

Olyan, mint a Bridget Jones naplója, de ez valóságos: a korai felnőttkor küzdelmeiről szól, és a vele járó rémítő és reményteljes bizonytalanságról.

Végtelenül mulatságos, ugyanakkor helyenként szívszorító, kirobbanóan sikeres memoár a felnőtté válásról; arról, ahogyan egyre érettebb lesz az ember, és megtanulja irányítani az életét a barátságok, munka, a veszteségek és szerelem buktatói között.

Ismerd meg titkait!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.