Néhány könyvről röviden | 2022 december

Decemberben ismét több rövidebb könyvet olvastam, amiről nem született külön bejegyzés.

Rigó Béla: A Mézga család
Gyerekkorom rajzfilmje a Mézga család, természetesen el akartam olvasni Poket kiadásban is. Jó kikapcsolódást nyújtott, hozta azt a humort amit nagyon szeretek – a rajzfilm néhány epizódja is felidéződött bennem, de több új volt számomra.
A kötetben 7 kaland jelenik meg, a hétkönapi helyzetektől kezdve utazhatunk a Mézga családdal a múltba, a jövőbe, vagy csak Kecerakoncára.
4/5

Alena Ježková: Prágai legendák
Ezt a könyvet már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak, mert Prága az egyik bakancslistás úticélom. Nyáron a Líra leárazásán megvettem ezt a kötetet, és most két estére tökéletes bekuckózós olvasmány volt – addig is amíg nem sikerül eljutnom a városba :)))
Nagyon szép kiadványról van szó, amelyben városrészenként ismerhetünk meg 77 prágai legendát. Útikönyvként is használhatjuk a kötetet, mert a városrészek térképét is megkapjuk a fejezetek elején.
Nem csak magáról a város- hanem a cseh nemzet alapításáról is olvashatunk; a kötet nagy része a különböző városrészek jellegzetes épületeinek, szobrainak történetéről szól – kezdve az Orloj toronyóráról. Külön tetszett, hogy a zsidónegyeddel foglalkozó fejezetben felvillan az itteni zsidóság története, a gólem legendája (ami nekem Helene Wecker: A gólem és a dzsinn regényéből volt ismerős).
Ami miatt nagyobb kortól ajánlanám, hogy sok gyilkosság szerepel a történetekben, rengeteg bosszútörténetről olvashatunk, ahol hirtelen felindulásból vagy épp hidegvérrel kitervelt és elkövetett gyilkosságok történnek. Többféle természetfeletti lény is megjelenik, kezdve a kísértetekkel, de olvashatunk vízimanókról, az ördög megjelenéséről. Összességében informatív és szépen szerkesztett kötetről van szó, ami jó választás lehet a város megismerésére.
5/5

Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Tavaly év végén olvastam el Matt Haig karácsonyi meseregénysorozatának első és második részét, amihez a Netflixes filmadaptáció hozta meg a kedvem. A harmadik részt is szerettem volna mielőbb sorra keríteni, végül majdnem egy éven belül sikerült :)
A történetben Koboldfalván túl megismerkedünk más lények lakóhelyével is, akik később nagyobb szerephez jutnak. Többek között 'megtudhatjuk' húsvétkor miért kapnak a gyerekek csokitojást :)
A szórakoztató kalandokon kívül kapunk olyan aktuális témákat ebben a regényben, mint a fake news, a tömegek befolyásolása vagy a beilleszkedés nehézségei.
Örülök, hogy végigolvastam ezt a regénysorozatot – a három könyv közül még mindig az első rész a kedvencem, de mindhárom különleges olvasmányélményt nyújtott. Chris Mould illusztrációi pedig ismét remekül kiegészítették a történetet.
4/5

Pilinszky János: Karácsony
Amikor rövid karácsonyi témájú könyveket keresgéltem a könyvtárban, akkor szólított meg ez a kis zöld kötet. Pilinszky összes versét elolvastam tavaly májusban, ezért is nyúltam bátran ezért a kötetért.
A különböző lapokban megjelent írásait, rövid szösszeneteit olvashatjuk melyeket az advent, a karácsony, a várakozás és ajándékozás kapcsán fogalmazott meg. Nem vagyok vallásos ezért nem fogott meg minden írása, de találtam benne olyan gondolatokat amiket szívesen olvastam és viszek magammal tovább.
4/5

Fredrik Backman: Életed üzlete
Szép lassan elolvasom a svéd szerző magyarul megjelent életművét – az első kötetem, sokakhoz hasonlóan az Ove volt. Azóta több-kevesebb sikerrel fogyasztottam az életművét – de most ennek a kötetnek a hatására is célba vettem a teljes életműolvasást.
Ez a rövid könyv – ahogy az általam korábban már olvasott A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb egy kis történet, ami az elmúlással és a szeretettel foglalkozik. Azért vettem most a kezembe, mert rajta volt a karácsony címke és valóban ekkor játszódik, de többről szól, mint az ünnep.
A nézőpontok eleinte furcsák lehetnek, de a kötet végére összeáll a történet.
Nagyon tetszettek az illusztrációk a kötetben, nincs sok benne, de szépen kiegészítette a történetet.
Ez is egy olyan könyvecske, ami segít kiszakadni a hétköznapokból, inspirálhat vagy segíthet hálát adni azért, amink van. (Ebben szép párja volt Pilinszky Karácsony c. kötetének – egymás után olvastam őket).
4/5

Agatha Christie: Úti célja ismeretlen
Nem a megszokott AC regényről van szó, hanem egy kém/kalandregényről, amiben a krimi szál nem annyira erős. Az elején még behúzott a történet az eltűnt tudóssal, de a közepén leült számomra, főleg amikor az egyik női karaktert követjük titkos utakon, ill. furcsa helyszínen. A kötet vége gyors ütemben szolgál meglepetésekkel, erről a szálról olvastam volna még.
3/5

Neil Gaiman: Books ​of Magic – A mágia könyvei
Neil Gaiman munkássága évek óta biztos pont az olvasmánylistámon, ezért is voltam kíváncsi erre a képregényre, amely ebben a már megismert Sandman univerzumban játszódik, de önálló történet.
A kötetben négy képregényt találunk, amely igazából négy fejezet Tim Hunter életéből. Megkeresi négy furcsa férfi, akik azt állítják, hogy a mágia létezik és ha akarja, akkor ők megmutatják neki ezt a világot.
A legjobban a 'tündérország' fejezet tetszett - a történet és a rajzolás is, a többi nekem nagyon elszállt volt, nem 'éreztem jól' magam ezekben a fejezetekben.
A koncepció maga tetszett: Tim és egyúttal mi olvasók is megismerkedünk a mágia történetével, híres mágusokkal (DC univerzumból?), ill. tanúi lehetünk az idők végezetének is. Jó felvezető kötet, ahogy a Goodreadsen néztem több folytatása is született. El fogom olvasni őket, ha a kezembe kerülnek. 
3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.