James Norbury - Az ​utazás

Az idei évet (többek között) James Norbury első könyvével kezdtem, amelyben megismertem Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány történetét. Abban a kötetben inkább különálló inspiráló epizódok kaptak helyet, melyekben tavasztól tavaszig követhettük a két szereplő útját, amely főként egy belső, önismereti utazás volt. 

A második könyv már határozottabb koncepcióval dolgozik: Nagy Panda és Kicsi Sárkány valóban útra kelnek, amely rengeteg leckét tartogat - főleg Kicsi Sárkány számára. 

A kötet elején még mindig tökéletesnek tűnik: a két barát egy szép és nyugodt helyen él, mindenük megvan. Ám Kicsi Sárkány boldogtalan, úgy érzi valami hiányzik. Megosztja barátjával ezt az érzést és Nagy Panda nem késlekedik a segítségnyújtással - úgy dönt, hogy útra indulnak, elhagyják otthonukat, a megszokott világot. 

Az utazás sok viszontagságot tartogat, harcba kell szállniuk a természet elemeivel, közben Kicsi Sárkány belső vívódáson megy keresztül, veszteségek érik, nem tudja hogyan tovább - kezdi elhagyni a remény. A kötet végére találnak egy új biztos pontot, ám James Norbury szépen bemutatja, hogy nincsenek tökéletes megoldások - giccses happy endek. Az út során a szereplők elveszítenek dolgokat, elbizonytalanodnak, ám barátságuk és nyitottságuk az újra, a szépre segít túlélniük mindezt.

Nagyon szépen beszél ez a történet arról, hogy milyen érzés egy változás előtt állni, néha milyen nehéz rájönni mit is akarunk, vagy elengedni a megszokásokat. Az út során a nehézségek elbizonytalaníthatnak, visszaeshetünk, mégis ha van legalább egy ember, akire támaszkodhatunk, segíthet elérni a célunkat. Érzékletesen mutatja be az, hogy mekkora szükség van bátorságra - megtenni az első lépéseket a változás irányába, még akkor is ha félünk az ismeretlentől / fájdalomtól / veszteségektől. 

Ismét gyönyörű kötetet vehetünk kézbe, olvasás közben többször elidőztem az illusztrációk felett - akvarell technikával készített oldalak fogtak meg különösen. Érdemes megfigyeleni, ahogy az illusztrációk technikáját is váltogatja a szerző, a cselekmény árnyalása érdekében. Varázslatos tájak elevendnek meg előttünk, a kétségbeejtő helyzeteket pedig durva vonalak, sötét színek emelik ki.

Azt hiszem ez a kötet nagyon hasznos ma, amikor egy világszintű járvány után most a gazdasági válság nehézségeit nyögjük. Talán segít magunkban megtalálni Nagy Pandát, amikor a Kicsi Sárkány énünk kezdene kétségbe esni.

Ajánlom ezt a könyvet és a szerző első kötetét gyerekkortól 99+ éves korig. Szép, inspiráló olvasmány, ami segít lelassulni, elmélyülni, fontos párbeszédeket elindítani, vagy csak gyönyörködni egy különleges történetben.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Journey
Fordító: Laik Eszter
Oldalszám: 164
Ár: 4990 Ft Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​Nagy Panda és Kicsi Sárkány folytatása gyönyörűen illusztrált ajándékkönyv az elfogadásról, önmagunk és egymás mélyebb megismeréséről.

A két valószínűtlen útitárs útnak indul, folytatva az előző kötet kalandjait, hogy eljussanak egy helyre, amely talán messze van az otthonuktól, de az utazás révén önmagukhoz és egymáshoz közelebb kerülnek.

– Változás – mondta Nagy Panda. – Ha nem is tudod, hová vezet, attól még jobb, mint egy helyben maradni.

Kicsi Sárkány boldogtalan, és kiönti a szívét Nagy Pandának, aki úgy véli, ahhoz, hogy barátjának kedélye helyreálljon, útnak kell indulniuk. Új vidékeket fedeznek fel, rendkívüli élményekkel gazdagodnak, és nagy kihívásokkal néznek szembe. Nagy Panda és Kicsi Sárkány továbbhaladnak az elfogadás ösvényén, és megtanulják, hogy a változások, a nehézségek életünk természetes velejárói – ezek nélkül fejlődés se volna lehetséges.

Ebben a kötetben is ugyanolyan bájos, szívet melengető illusztrációk találhatók, mint James Norbury eredeti, Nagy Panda és Kicsi Sárkány című nemzetközi bestsellerében.

Csupa inspiráció, csupa kedves humor: Az utazás kalandos, gyönyörködtető mese az elfogadásról, amelyet minden korosztálynak érdemes kézbe vennie.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.