J. K. Rowling - Harry ​Potter és a Főnix Rendje (újraolvasás)

Harry Potter újraolvasással kezdtem és zártam az évet - ezzel idén is teljesítettem a saját molyos kihívásomat (2023-ra is meghirdettem ;)). 

Amikor ősszel megjelent az illusztrált ötödik rész, nem is volt kérdés, hogy mivel szeretnék bekuckózni a karácsonyfa alatt. :)

A kiadásról

Jim Kaytől 2019-ben vehettünk kézbe utoljára Harry Potter kötetet, sejthető volt hogy a hosszabb részek több időt emésztenek fel, de út közben sajnos az illusztrátornak túl nagy lett ez a feladat - nem fogja folytatni. Ebben a kötetben a kisebb illusztrációk Neil Packer munkái - az aprólékos, vintage stílusú rajzai szerintem jól kiegészítik Jim világát, de szomorú vagyok, hogy az utolsó két kötet más keze alól fog kikerülni.

Minden kötetben vannak részletek, amiket hiányolok - tudom persze, hogy nem lehet minden kedvenc jelenetemről illusztráció, de Harry és Cho első csókjáról lehetett volna egy rajz. Tetszett viszont, hogy több oldalon nem csak antikolt háttér van a szöveg alatt, hanem az adott jelenethez kapcsolódó rajzok, pl.: a Hazudni bűn felirat angolul ismétlődik egy oldalpáron. A Rejtély- és Misztériumügyi Főosztályon játszódó jelenetek szintén nagyon hatásosak a fekete háttérrel, ami egyre világosodik és amiket csak néhol tör meg egy-egy rajz és jelenet. Vagy a belső borítón szereplő Grimmauld tér rajza - a kötet elején a muglik által látott utcakép szerepel, hátul pedig a 12-es házzal együtt ;) Ismét kapunk néhány extra oldalt - ilyen a Black családfa, vagy az óriásokról szóló poszter.

A kötet súlya miatt igazi otthon kuckózós olvasmány, nekem főleg ölbe véve működött :D 

Az árán sokan fennakadtak a megjelenésekor, de ahogy a kiadó is közölte - magas minőségnek kell eleget tenniük a megjelenésnél, a fényes papír és nyomtatás is megnyomja a költségeket, erre még rájöttek a magasabb árak - nyomdai, terjesztői, stb. 

Belelapozó videóval:

Az újraolvasásról

2019 februárjában olvastam újra ezt a rész, szinte minden jelenetre emlékeztem, azokra is amik kimaradtak vagy összemosódtak a filmben. 

Ez a rész már igazán komor: Voldemort visszatérése furcsa helyzetet hoz - a nyilvánosság nem hiszi el, Harry és Dumbledore köre pedig azokkal a véleményekkel és bírálatokkal küzd, hogy nem mondanak igazat. Harryt ráadásul szinte teljesen elszigetelik a Privet Drive-on, nem mesélnek neki hogy mik történnek a varázslóvilágban. Düh és frusztráció uralja az érzelmeit és ez szinte a kötet végéig megmarad. 

A minisztérium egyre jobban hatása alá vonja a Roxfortot - ijesztő, hogy évről-évre aktuális ez a történetszál is, nem? A sok apró lépés, amivel ellehetetlenítik a diákok, Harry életét - Umbridge mint a minisztérium embere bólogató diáksereget akar nevelni, akik készek besúgni azokat a társaikat, akik mernek kérdéseket feltenni, vagy egyáltalán gondolkodni.

Az újraolvasáskor épp emiatt a sok feszültség miatt kerestem azokat a kedves, hétköznapi jeleneteket, ahol Harryék csak beszélgetnek, játszanak, vagy tanulnak - miközben az évszakok szépen váltakoznak körülöttük. Hull a hó és ők a Griffendél toronyban kuckóznak, vagy tavasszal a tó mellett készülnek vizsgáikra. 

Ez a rész szépen továbbépíti a világot, ill. a végső harcot Harry és Voldemort között. De a nagy lépések közben sem maradnak ki az új szereplők, barátságok, szerelmek és a kamaszos feszültségek a karakterek között.

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Sorozat: Harry Potter 5.
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 576
Ár: 24990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A közelgő háború árnyékában a Főnix Rendjének tagjai a Black család ősi fészkének pompáját vesztett falai között gyűlnek össze, hogy megszervezzék a Voldemort elleni harcot. A Sötét Nagyúr ereje ugyanis egyre nő, gondolatai pedig baljós álmok formájában beférkőznek Harry elméjébe, és leleplezik, milyen emésztő vágyat érez arra, hogy megszerezzen valamit, amit a Misztériumügyi Főosztályon őriznek...
A Roxfortra titkokkal és intrikákkal teli idők köszöntenek. Dolores Umbridge főinkvizítor, a Mágiaügyi Minisztérium megbízottja rendeletekkel szabályozza az iskolai élet legapróbb részleteit is, és igencsak megkeseríti Dumbledore és diákjai életét. Az igazgatóhoz hű, bátor roxfortosok azonban a háta mögött megalapítják Dumbledore Seregét, és megkezdik a felkészülést, hogy ha eljön az ideje, szembe tudjanak szállni a sötétség erőivel.

Ennek a szemet gyönyörködtető illusztrált kiadásnak a lapjain a Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay és a BolognaRagazzi-díj nyertese, Neil Packer varázsolja elénk a kötet ikonikus jeleneteit és szereplőit.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.