Lily King - Írók ​és szerelmek

Lily King nevére a 21. Század Kiadó újdonságai között figyeltem fel, bár már megjelent egy könyve magyarul (Eufória). 

Az Írók és szerelmek (első verzió szerint: Szerelmes írók) már a fülszövegével megfogott: a Massachusetts állambeli Cambridge-ben játszódó történet egy majdnem velem egykorú nőről szól; a regény témája az írás és a szerelmi viszonyok.

Casey 31 éves, nemrég tért vissza az Államokba, miután megtudta, hogy édesanyja meghalt. Jelenleg Cambridge-ben él, a Harvard Egyetem egyik klubházában működő étteremben pincérnőként dolgozik. Bátyja egyik régi barátja albérletében él és már hat éve dolgozik a regényén. Múltját apró részletekből ismerjük meg, miközben követjük életének jelen idejű szakaszát. 

Casey számára az írás, az alkotás a menedék, ám egyre jobban összecsapnak a feje felett a hullámok. Az egyetem alatt annyi adósságot szedett össze, hogy törlessze, teljesen a létminimumon él. Kortársai már vagy sikerrel publikáltak és a szakmában dolgoznak, vagy teljesen feladták hivatásukat és megbízhatóbb karrier után néztek, családot alapítottak.

Casey szerelmi élete is színes, miután Spanyolországból hazatért egy írótáborban megismerkedett egy férfival, akivel intenzív heteket élt át, majd a férfi eltűnt. Casey ott áll megtört szívvel, próbálja feldolgozni a gyászt édesanyja halála miatt, Luke eltűnését és a kemény munkás hétköznapokat. Eközben nyomasztja a tudat, hogy nem halad a regényével. 

Élete akkor vesz fordulatot, amikor Muriel barátnője nyomására elmegy egy irodalmi estre, ahol a már befutott Oscar Kolton író könyvét mutatják be. Itt ismerkedik meg egy vele egykorú sráccal, Silasszal, aki szintén ír, mellette tanít egy iskolában. Már randit is megbeszélnek, amikor a srác egy mentegetőző telefonhívásban ezt lemondja: el kell utaznia, kitisztítania a fejét. Casey lemond róla, megunta azokat a kapcsolatokat, amiben nincs határozottság - eleget szenvedett ezek miatt.

Az étteremben látja újra Oscar Koltont, aki két kisfiával érkezik, akik teljesen elvarázsolják. Miközben kiszolgálja őket, beszélgetésbe elegyednek és később Oscar randira hívja. 

Amikor megoldódni látszik Casey életének egyik része, akkor fokozatosan elkezd felengedni és be tudja fejezni a regényét. Sok szenvedésen megy keresztül - nem csak a szerelmi életét tekintve, de a munkája, az egészségügyi rendszerbe kerülése után a teste, az egészsége miatt is. A regény érzékeletesen mutatja be, hogy milyen lehet írónak lenni: a hivatástudatot elég könnyen elbizonytalaníthatják a megélhetési gondok. 

Epizódokban ismerjük meg Casey gyerekkorát, ami több traumától terhelt - mindkét szülője cserbenhagyta valamilyen módon. Ez felnőtt éveire is hatással lesz, a gyökértelenség érzése, a magány megkeseríti életét. 

A jelenben végigvezet minket az író két lehetséges jövőképen, amelyet a két férfi nyújthat főszereplőnk számára. Kérdés, hogy mit választ? A befutott írót, már családdal együtt vagy egy a múltbeli szeretőire emlékeztető Silast?

A cselekmény 1997-ben játszódik, ennek kicsit retró érzésével: a telefonhívások a kommunikáció fő formái, a postai sorbanállás az első lépése egy könyv megjelentetésének. Erről szívesen olvastam volna még több jelenetet. 

Érdekes betekintést nyújtott ez a könyv az írás folyamatába, a küszködésekbe, az írói fórumok - barátok erejébe; másrészt a pincérkedésbe. Casey viszont nem volt igazán szimpatikus számomra, nem tudom miért, de úgy éreztem távol van tőlem, nem tudok eleget róla. Talán a zárkózottsága, vagy a múltról szóló töredékes narráció miatt. 

Ettől függetlenül ez egy erős regény a gyászról, a múltbeli traumák feldolgozásáról, az írásról és arról, hogy egy párkapcsolatban mit keresünk a másikban. 

(A kiadás ismét gyönyörű - ráadásul élfestett O.O)

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Writers & Lovers
Fordító: Nemes Anna
Oldalszám: 288
Ár: 5490 Ft Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Casey hatalmas szerelmi csalódás után tér vissza Massachusettsbe. Nemrég vesztette el édesanyját, döbbenetes sokk-ként éri a fájdalom, magányos, pincérnőként dolgozik egy harvardi elitétteremben, és egy nyirkos szobát bérel. Harmincegy évesen élete egyetlen értelmét a kreativitás jelenti, már hat éve dolgozik a regényén. Úgy érzi, az útkeresés éveinek már le kellett volna telniük, vele ellentétben kortársai már felnőttek, tudják, mit akarnak.

Egyik este megismerkedik egy jóképű, kedves fiúval, név szerint Silasszal. Aztán pár héttel később megjelenik az étteremben Oscar, akinek két kisfia van. Oscar idősebb, a feleségét gyászolja, de a pályája már sínen van. Casey hirtelen egy szerelmi háromszög küszöbén találja magát, és tisztában van vele: ez a két nagyon különböző kapcsolat két tökéletesen eltérő jövő ígéretét hordozza.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.