Richard Osman - Az eltévedt golyó

Épp egy éve jelent meg Richard Osman előző regénye, A csütörtöki nyomozóklub sorozat 2. része. Már az elsővel beszippantott a világába, boldogan barangoltam a nem hétköznapi nyomozóklubjával. 

A harmadik részben hozza a már megszokott humort, fordulatokat és kedves pillanatokat. 

Elizabeth, Joyce, Ron és Ibrahim egy angol nyugdíjasfalu lakói, akik már több kalandban vettek részt együtt. Ezek során nem csak megoldatlan gyilkosságokra derítettek fényt, hanem barátokat és ellenségeket is szereztek... 

A harmadik részben egy 10 éve megoldatlan gyilkossági aktát vesznek elő: Bethany Waites riporter esetét. Mielőtt eltűnt, főnökének írt egy sms-t, hogy forró nyomon van egy csalás ügyében. Ezután nem sokkal autója lezuhant egy szikláról, ám a teste sosem került elő a tengerből. Vajon ki tette el láb alól? 

A csapat - a különösen lelkes Joyce-al - épp egykori főnökét, Mike Waghorn tévés híradóst cserkészi be, hogy hallják az ő véleményét az ügyről. Ennek a szálnak köszönhetően egy kis bepillantást nyerünk az angol tévés világba. Ron össze is melegedik a nyomozás során Mike sminkesével, Pauline-al.

Ha nem lenne elég ez a nyomozás, Elizabethnek egy különösen égető problémával is szembe kell néznie - férjével együtt elrabolja egy titokzatos férfi és megbízza, hogy ölje meg régi ismerősét, egy volt KGB-s ügynököt. Ha nem teszi meg, akkor nem csak ő vagy a férje, hanem a Csütörtöki nyomozóklub bármely tagja veszélybe kerülhet.

Richard Osman ismét szépen göngyölítette a két ügyet egymás mellett, miközben a szereplők magánéletét is alakította. Ismét jókat derültem Joyce naplóbejegyzésein, amelyek megszakították a narrációt: nem csak a tévés sztárok iránti rajongásáról ír - a nyomozáson felül - hanem Alan nevű kutyájáról is, aki az előző rész végén került hozzá, de a kriptovaluta világába is beásta magát :O Mindig tartogat valami meglepetést :D

Az első részből megismert nyomozópáros, Chris és Donna sem marad ki - párhuzamosan ők is nyomoznak a Csütörtöki nyomozóklubbal együtt, ill. ízelítőt kapnak a tévé világából is. Különösen tetszett Donna szerelmi életének alakulása,  szívmelengető volt követni, hogyan alakul egy nem mindennapi férfival az élete. 

Több érdekes új karakter is megjelenik, két különösen ijesztő figura teljesen megváltozik a könyv végére - az egyiküknél kicsit furcsálltam is ezt a pálfordulást, de kétség kívül jó humorforrás volt ez az eset. 

A kötet fontos témája a barátság: nem csupán négy főszereplőnk, hanem az események közben megismert új karakterek között is. Életük végén többen arra döbbennek rá, hogy az anyagi javak hajszolása közben elmaradtak mellőlük a barátok: megöregedtek, meghaltak, vagy csak eltűntek. Mégis mennyire feltölti őket, ha együtt lehetnek újra valakivel, akivel lehet iszogatni, biliárdozni, vagy éppen kihallgatni egy gyanúsítottat :)

Ismét szuper kalandban volt részem a nyugdíjas nyomozóklub tagjaival, akik most sem mondtak csütörtököt! háh :D

Karácsonyra a kiadó elhozta az első három részt díszdobozos kiadásban - tökéletes ajándék lehet azoknak az olvasóknak, akik szeretik a könnyedebb krimiket ;)

Ha már könnyed krimik - ajánlom az új kihívásomat molyon, amire ez a kötet is egy jó választás.


5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: The Bullet that Missed
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 368
Ár: 5480 Ft - Vedd meg akciósan a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy újabb átlagos csütörtöki nap, amikor a dolgoknak végre vissza kellene térniük a megszokott kerékvágásba.

Csakhogy a csütörtöki nyomozóklub mágnesként vonzza a bajt. Egy tíz évvel ezelőtti megoldatlan bűntény szálai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek, és egy olyan gyilkossági ügyhöz, amely holttestnek és magyarázatnak is híján van.

Eközben egy váratlanul felbukkanó új ellenség keresztezi Elizabeth útját, és választás elé kényszeríti: gyilkolnia kell, vagy meghal.

Miközben a megoldatlan bűntény újabb és újabb fordulatokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) viaskodik, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és újdonsült barátokkal együtt nyomoznak. Vajon képesek lesznek megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.