Richard Osman - A ​csütörtöki nyomozóklub

Richard Osman brit televíziós műsorvezető első regénye A csütörtöki nyomozóklub, ami nagy sikereket ért el megjelenése után - most már mondhatjuk, hogy itthon is. A könyv folytatást is kap illetve már a filmes jogok is elkeltek. Amúgy ez a Nincs időm olvasni kihívás júniusi közös könyve - most először (?) sikerült aktuálisan nekem is kipipálnom.

A csütörtöki nyomozóklub az angliai Coopers Chase nyugdíjasfalu egyik baráti társaságát takarja. Elizabeth, Ron, Ibrahim és legújabb tagjuk, Joyce csütörtökönként gyűlnek össze, hogy megoldatlan bűntényeket vizsgáljanak meg. Az ügyek aktáit egykori alapító tagjuk, Penny szolgáltatta nekik, aki a történet elején már nem tud résztvenni a baráti összejövetelekben. Joyce szemén keresztül ismerhetjük meg először ezt a társaságot és a nyugdíjasfalu életét. Az egykori ápolónő néhol megmosolyogtatóan naiv naplóbejegyzései ellenére jó megfigyelő, a csapat nélkülözhetetlen részévé válik. Elizabeth múltjáról nem derül ki sok minden, de fontos és komoly beosztása lehetett, kapcsolatait és tudását még mindig remekül tudja alkalmazni a klub érdekében. Ibrahim pszichológusként a higgadt megfigyelő, aki alaposan utánajár az egyes témáknak - Ron, az egyikori szakszervezeti vezető pedig a szív és az erő a csapatban. 

Egy nap a környezetükben gyilkosság történik, aminek hatására jó időre félreteszik a megoldatlan ügyek aktáját. Ügyesen két nyomozó bizalmába férkőznek, hogy közvetlen forrásból informálódjanak, sőt több esetben ők segítik a nyomozást. 

Ian Ventham a luxus nyugdíjasfalu tulajdonosa szemszögén keresztül beleláthatunk abba, hogyan jött létre ez a vállalkozás és milyen problémákkal küzd a már első pillantásra is ellenszenves karakter. Az ő szálán keresztül még mélyebbre visz a nyomozás a múltban, ahol drogok, fegyverek, bandák és gyilkosságok tarkították a kívülről jól menő vállalkozások történetét. 

A nyomozás mellett jobban megismerhetjük a Coopers Chase lakóit, például Bernardot, aki mindig a régi apáca temető előtti padon ül - bár Joyce próbál vele közös programokat szervezni. Elizabeth legjobb barátnője Penny és férje, John története is szívbemarkoló, egyben megmutatja, hogy milyen titkokat képesek megőrizni azok, akik szeretik egymást. 

A nyugdíjasokon kívül kíváncsian olvastam Donna közrendőrről, akinek minden vágya volt hogy feljebb lépjen új munkahelyének ranglétráján, amire ezzel a nyomozással esélye is lesz. Vagy főnökéről, Chrisről, aki magányával és túlsúlyával küzd és nem látja, hogyan billenhetne ki ebből az állapotból.

A krimi-szál nagyon csavaros volt, főleg hogy a szerző többször is tévútra vitt újabb karakterek élettörténeteivel. Ami a könyv erőssége, hogy egy olyan korosztályt mutat be, akikről talán nem olvashatunk olyan sok történetben - az idős, de aktív nyugdíjasokról. Szereplői hamar a szívembe lopták magukat, kedvelhetőek - bölcsek, de a humoros párbeszédek is gyakoriak. 

"Holnap lesz egy nagy lakógyűlés a faluban. Segítek kipakolni a székeket. Azért szoktam önkéntesnek jelentkezni, mert (a) ettől segítőkésznek tűnök, és (b) elsőnek vethetem rá magam a büfére."

Attól függetlenül, hogy több szomorú esemény, múltbéli trauma megjelenik a könyvben, ill. természetesen ott lebeg a szereplők fölött az elmúlás tudata, vagy a félelem betegségektől - nagyrészt optimisták, élnek az életük adta lehetőségekkel. Ezt főleg Joyce-on keresztül láttam, aki fokozatosan nyit az új élmények felé és izgatottan várja a nyomozóklub újabb kalandjait. 

A könyv másik pozitívuma volt számomra a barátság megjelenítése - nem csak a klub tagjai között, kiterjesztették más szereplőkre is. Donna, Christ és más szereplők is olyan helyen találtak pozitív élményekre, barátságokra, figyelemre, ahonnan nem is számítottak volna. 

Humoros, csavaros krimi A csütörtöki nyomozóklub, aminél a szereplők és a helyszín is ugyanolyan fontos, mint maga a nyomozás. Olvasmányos, gyorsan pörgő fejezetek követik egymást, a könyvet becsukva arra gondoltam, oké - hol a következő rész? :D

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a vicces, újfajta nézőpontokat alkalmazó történeteket. Illetve a könnyed krimiket ("cozy mystery"), amik a humor és a könnyedség ellenére igényesen vannak megírva, és komoly témákat is érintenek. Olvass bele! ;)

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Thursday Murder Club 
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 368
Ár: 4480 Ft - Vedd meg akciósan a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
“Olyan leleményes, mint a legjobb Agatha Christie-regények. Imádtam a Fredrik Backmant idéző szereplőket!”
A. J. Finn
Egy békés nyugdíjasotthonban négy valószínűtlen barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek.
Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy aktív nyomozás középpontjában találja magát.
S bár Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron már a nyolcvanhoz közelítenek, van még pár trükk a tarsolyukban, amire senki sem számít.
Vajon képes ez a furcsa, de végtelenül imádnivaló csapat elkapni a gyilkost, mielőtt túl késő lenne?
Richard Osman első regénye a megjelenését követően azonnal elnyerte az olvasók és kritikusok tetszését, ráadásul sorra döntötte meg az angol könyvpiac rekordjait. A csütörtöki nyomozóklub több mint 1 millió példányos eladásával 2020 legnagyobb debütálása lett, hosszan vezette a sikerlistákat, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.