Kim Fay - Sárga ​Babilon

A Libramore podcast egyik tavalyi adása hatására vettem meg ezt a könyvet, ami egy különleges kalandregénynek ígérkezett. Eddig tologattam magam előtt az olvasását, de most tökéletes választás volt: perzselő nyár van a könyvben és itt is, egy izgalmas küldetésről szól, egyedi karakterekkel.

A regény Geopen jubileumi sorozatában jelent meg, a szerző ki is emelte a honlapján a magyar kiadást ;)

A történet 1925-ben játszódik, amikor is Irene Blum nagy kalandra indul, Seattle-ből Kambodzsába! A fiatal nő egész életét egy múzeumban töltötte, édesapja munkája, később gazdag műkincsgyűjtő pártfogója miatt. Irene a khmer kultúrát tanulmányozza, több műkincs megszerzésében aktívan részt vett, ezért joggal remélte, hogy munkahelye kurátori posztját neki adja a Brooke Múzeum vezetősége. Ám ők inkább egy olyan férfit választottak, akinek jó papírjai voltak és ... hát, férfi. 

pexels
Irene teljesen elkeseredve fordul pártfogójához, Henry Simmshez, aki átad neki egy naplót, amit még a nő apja bízott Simmsre. A 19. századi napló egy hatalmas felfedezést tartogat, ami Kambodzsa szívében, egy felderítetlen templomról és az ott őrzött tekerecsekről szól. Irene teljes lázzal veti bele magát az új feladatába, hajtja a vágy, hogy megszerezze a khmerek történetéről szóló tekercseket, és ezzel írja be magát a történelembe.

Útjának első állomása Sanghaj, ahol egy fiatal kommunista nőt próbál megnyerni az ügyének. Simone is a khmer-kultúra ismerője, aki Kambodzsában nőtt fel - de egy nagy akadály áll a két nő útjába, Simone férje. 

A regényben nagy hangsúlyt kap a két nő kapcsolata - mindketten ugyanazt akarják: felderíteni a templomot és a tekercseket, de más-más célból. Irene útján keresztül bepillantást nyerhetünk a Távol-Kelet egy kis szeletébe, illetve abba, hogy milyen akadályokat állított az élet egy nő elé ekkoriban. Irene céltudatosan halad előre, ám hamar be kell látnia, hogy ebben a környezetben nem ez a szokás - korrupció, gondosan elhintett információk és árgus szemmel figyelő műkincsrablók között kell elérni a célját, úgy hogy azt sem tudhatja, hogy megbízhat-e kutatótársaiban. 
"A khmerek a kilencedik a tizenötödik századik tartó uralkodásuk során egy több mint ezer templomot magában foglaló, Sziámtól Laoszig és egészen a Dél-kínai-tengerig terjedő birodalmat kormányoztak. Féldomborműveik felértek a görög és perzsa műalkotásokkal, nyilvános szökőkútjaik magas fokú mérnöki ismeretekről tanúskodtak, és – ami Irene számára még fontosabb volt – ők építették a világ legnagyobb templomegyüttesét, a több mint kétszáz hektáros kiterjedésű Angkorvatot, amely egykor egymillió embernek adott otthont."
A könyv végére nem csak testközelből megismeri a gyerekkora óta tanulmányozott, vágyott kultúrát, hanem saját múltjának néhány részletére is fény derül. Nagyon tetszett, ahogy a szereplők szálai összeértek, ahogy alakult - formálódott Irene és Simone kapcsolata. Utóbbi egy nagyon terhelt helyzetből érkezett a regény 'jelenébe' - bántalmazó házasság, drogfüggőség és egy nagy eszme céljai között lavírozik. 

A regény érinti a gyarmatosítók és az őslakosok között feszülő ellentéteket - hoz példát ennek jó és rossz oldaláról egyaránt. 

Amikor már beindult a cselekmény, nagyon élvzetem ezt a könyvet, mert egy egzotikus, egyedi és érdekes történetet kaptam - a felét szinte egy nap alatt olvastam el. Nagyon örülök, hogy a polcomon tudhatom, mert újra fogom majd olvasni. Sőt vevő lennék egy folytatásra is, ami akár el is képzelhető a könyv befejezése alapján is. :)))

Ajánlom ezt  könyvet, ha szeretnétek egy női fejlődéstörténetet - cseppnyi Lara Croftos és Indiana Jones-os hangulattal, a Távol-Keleten. Engem most tökéletesen kikapcsolt, vitt magával a történet, érdekes témákat és kérdéseket vetett fel. (És ezzel a várólista csökkentő listámról is kihúzhatok egy újabb könyvet!).

A magyar címmel nem vagyok kibékülve - nem igazán tudtam ráérezni olvasás előtt, hogy mi is lesz - az eredeti egy fokkal jobb (The Map of Lost Memories), de az se tetszik teljesen :D 

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: The Map of Lost Memories
Fordító: Lovasi Gábor
Oldalszám: 440
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1925-öt ​írunk: a műkincs-kereskedelem elsősorban a férfiak kiváltsága, de senki nem ismeri jobban e világot a fiatal Irene Blumnál. Igazságtalanul megtagadják ugyan tőle egy seattle-i múzeum vezető kurátori állását, de ő nem fogadja el a vereséget. Amikor a birtokába kerül egy térkép, amely talán az ősi khmer civilizáció történelmét rejtő réztekercsek nyomára vezethet, azonnal felismeri, hogy ez a felfedezés nem csupán szakmai hírnevét állíthatja helyre, de egyben az évszázad legnagyobb régészeti szenzációja is lehet. Feszültséggel és titkokkal terhes utazásra indul hát Seattle-ből Sanghajon és Saigonon keresztül a kambodzsai esőerdő mélyébe Különös társai akadnak egy kommunista műkincsrabló, egy elhivatott archeológus és egy jóképű, titokzatos múltú bártulaj személyében. Ahogy az expedíció tagjai egyre messzebb hagyják maguk mögött a civilizált világot, úgy jutnak egyre elképesztőbb felismerésekre, és úgy válik egyre veszélyesebbé az útjuk. Úgy tűnik, a földgolyó e részén mindenkinek akad valami titkolnivalója, ám az, amit végül felfedeznek, nem csupán a történelmet változtatja meg, de egyben saját életük legnagyobb rejtélyeit is megoldja.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.