Top5 tavaszi olvasmányom 2021

június 01, 2021

Észrevétlenül eltelt a tavasz - bevallom örülök, hogy a hátam mögött tudhatom, mert elég stresszes volt és még az időjárás se fogadott minket a kegyeibe. Ettől függetlenül - vagy épp emiatt? - rengeteget olvastam, sok 5 pontos olvasmányom volt. Mutatom mik emelkednek ki közülük. 

Walter Tevis - A vezércsel

"(...) jó ideig úgy voltam vele, hogy nem érdekel az eredeti regény, de a sorozatot terveztem megnézni valamikor. Végül múlt héten mégis kézbe vettem a könyvet, és az első néhány oldal után nem eresztett Beth története. Maga a sakkjátszmák nem kötöttek le, de Beth útja annál inkább. A csendes, jó megfigyelő kislányból egy igazi túlélő vált, aki még fejlesztette is magát az árvaházi évek alatt. Múltbeli tapasztalataiból érthető módon bizonyos hidegséggel állt mindenkihez. Mérlegelt kitől - mit kaphat: legyen szó nevelőszülőkről, barátokról, vagy később szexuális kapcsolatokról. Ez így leírva ellenszenvesnek tűnhet, de olvasva nem volt az - furcsa volt ez a karakter, igen - de lenyűgözött a története!
Ennek a könyvnek hála egy olyan sportba kaphattam betekintést, amiről az életben nem gondoltam volna, hogy szeretnék könyvet olvasni. Nagyon mai témákkal foglalkozik ez a regény: a szenvedélybetegségekkel, amik meglepően fiatal korban is jelentkezhetnek, az árvaság és örökbefogadás kérdésével, a barátsággal - szeretethiánnyal, ill. a nők helyével és lehetőségeivel egy 'férfias' területen. "
(A Netflix-sorozat is nagyon tetszett!)


"Annyira vártam az új Elena Ferrante könyvet tavaly, októberben meg is vettem - és képes volt eddig parkolópályán hagyni...  Kell hozzá a megfelelő hangulat - nemrég a szintén sokáig halogatott Briliáns barátnőm sorozat 2. évadát kezdtem el nézni és jött meg egyből a kedvem ehhez a regényhez. 
A felnőttek hazug élete nem a Nápolyi regények sorozat része, mégis a helyszín és a hangulat miatt beilleszthető ezek sorába. Az első néhány oldal után teljesen magába szippantott ez a regény, és bebizonyosodott, hogy Elena Ferrante a kedvenc szerzőim egyike. Könnyen tudtam kapcsolódni Giovanna érzéseihez, gondolataihoz, kíváncsian fedeztem fel vele együtt az ismeretlen tájakat és élményeket.
Tipikusan újraolvasós regény, aminek a hangulata sokáig nem enged!
Akinek nem jöttek be EF korábbi művei, azoknak nem ajánlom, mert ebben töményen benne van az, ami például a Nápolyi regényeket jellemezte - a főszereplők önmarcangolása, a változások megélése és az erős önreflexió. "


"Az idei év egyik legjobban várt megjelenése volt számomra az új Strike-regény, amit néhány hete meg is vettem a kiadótól. Majdnem két éve olvastam el a Cormoran Strike sorozat 4. részét - nem sokkal ez után követhetjük az eseményeket. Jól is jött ki, hogy a Halálos fehérből készült sorozatévadot az olvasás előtt néztem meg, így kicsit felfrissítettem az emlékeimet. A nyomozás mellett főszereplőink magánéletének alakulása is érdekes volt - egyre inkább látszik, hogy nincs tökéletes élet és nincs tökéletes megoldás sem. Az író bemutatja a dillemát, amivel mindketten küzdenek - hiába drukkolunk nekik más kb az első regény óta, nem olyan egyszerű a megoldás. A hozzám hasonló romantikára vadászó olvasók is kapnak néhány kedves jelenetet, de ez szerintem szépen beleillik a karakterek aktuális helyzetébe :) Strike múltjáról sok mindent megismerhetünk ebben a részben is, nagyon tetszettek a 'hétköznapi', mindkettejük magánéletéről szóló részletek is. Ez a rész egy nehéz időszakot dolgoz fel mindkettejük életéből, ezért nem is csoda, hogy komorabb - feszültebb az egész regény, amit megspékel egy borzasztó sorozatgyilkos, egy szőrén-szálán eltűnt nő esete, ami kb megoldhatatlannak látszik."


"Az idei tavasz... (év?) legkülönlegesebb olvasmánya lett számomra Alix E. Harrow első regénye! Nem csak a borító csodaszép - aminek részleteiben olvasás előtt és után is elgyönyörködtem - hanem a történet is beszippantott amint volt rá időm. Direkt nem olvastam különösebben utána, de fülszövegből éreztem, hogy különleges regény lesz. Ha egy olyan fantasyra vágysz, ami nem szakad el olyan nagy mértékben a mi valóságunktól, érdekes karakterekről szól, és szeretnél egy nem hétköznapi regényt, ami önmagában teljes, akkor ez a te könyved is lesz! Engem megnyert magának az elbeszélés és a stílusa egyaránt (amiben a fordító is remek munkát végzett), várom a következő regényt Alix E. Harrowtól!"


Emma Straub amerikai írónő legfrissebb regénye jelent meg először magyarul idén a 21. Század Kiadó csodaszép kiadásában. A fülszöveg alapján egyből repült a várólistámra: kisváros, családi kapcsolatok, Elizabeth Strout könyvei ugrottak be. Utólag elmondhatom, hogy van hasonlóság, de ahogy a borítón olvasható - ES könyve "napsugaras irodalom". Azt hiszem sokunknak most csak hasonló történetekhez van csak kedvünk.Nagyon szerettem ebben a regényben 'lenni', annak ellenére, hogy komoly témák bukkannak fel (mint például a zaklatás, a másság felvállalása, stb), de egy ideális állapotot mutat be a könyv, ahol ha merünk bátrak lenni és kifejezni az érzéseinket, akkor nem lesz baj. Emiatt ajánlom nehéz időszakokra (is) - meg tudja melengetni az olvasó szívét." 

Nektek mik voltak a tavasz legjobb olvasmányai? 

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.