Caroline Bernard - Frida ​Kahlo és az élet színei

Frida Kahloról ez már a sokadik könyvem – az utóbbi években, főleg a kiállítás után főleg vevő vagyok a róla szóló könyvekre. Olvastam róla több regényes életrajzot, albumot, megnéztem az életéből Salma Hayek főszereplésével készült filmet. 

Caroline Bernardtól (igazi nevén - Tania Schlie irodalmár) már megjelent egy könyv a Kossuth Kiadó Híres nők sorozatában (Alma Mahlerről), de nekem ez volt az első találkozásom vele. 

A könyv kissé nehezen indult, úgy éreztem, hogy én ezt már olvastam valahol – ami valamilyen szinten így is van, mivel ez nem az első találkozásom a lenyűgöző élettörténettel rendelkező mexikói festővel. Később már belerázódtam a szerző stílusába, és voltak olyan mozzanatok amik az újdonság erejével hatottak.

Frida Kahlo mexikói festő, többszörösen terhelt életet tudhatott maga mögött. Hatévesen járványos gyermekbénulásban szenvedett, emiatt sokáig nem tudott rendesen járni és jobb lába egész életében deformált volt. 17 évesen szörnyű balesetet szenvedett, amikor egy busz ütközött abba a villamosba, amelyen utazott. Egy kapaszkodórúd felnyársalta a fiatal lányt, aki ezután több hónapra ágyhoz kötött beteg lett, egyáltalán csoda volt hogy túlélte. A baleset következményei egész életére kihatottak, rengeteg fájdalom, műtét várt rá. Festeni ezután kezdett el, mert ez a tevékenység lekötötte és később kiderült, hogy tehetsége is van hozzá. Az alkotás lett a menekülése, amiben minden fájdalmát fel tudta dolgozni. 

Caroline Bernarnd könyve a balesettől indít, ezután végigkövethetjük a talpra állás (szó szerint) éveit, a festővé válása történetét. Frida életének fontos pontja, amikor találkozik a híres festővel, Diego Riverával, akibe talán első pillantásra beleszeret. A regény nagy részét a hozzá fűződő kapcsolata tölti ki – házasságuk, nehézségeik, igazi se veled-se nélküled kapcsolatról van szó. Frida ismerősei és barátai többször figyelmeztetik, hogy nem lesz jó vége ennek a szerelemnek, másrészt bátorítják, hogy ne rendelje magát alá a házasságnak, fessen – alkosson.

Olvashatunk kapcsolatuk formálódásáról, utazásaikról, legfontosabb ismerőseikről, sikereikről és fájdalmaikról – ebben Frida élete bővelkedik. 

"– Nagyon örülök, hogy itt van nekem a festés. Általa feldolgozhatom a szenvedésemet, és úrrá lehetek rajta. Különben megőrülnék itt (…)"

A szerző a festmények születését is bemutatja, erőteljesen az életrajzi hatásokkal magyarázva, azokat kifejtve – szerencsére a legtöbb képre emlékeztem, de ajánlott a regény olvasása mellett megnézegetni az aktuális festményeket is.

A könyv szinte teljes egészét tegnap olvastam el – vittek magukkal az oldalak, az oldalszám is becsapós, mert nagyon szellősen van szedve a könyv.

Ajánlom ezt a könyvet, ha még nem olvastatok Frida Kahlo életéről és érdeklődtök iránta. Nekem sok újdonságot nem tartogatott, de jó volt ’visszatérni’ Mexikóba, Frida életébe. Utólag pedig nagyon örülök, hogy megnézhettem élőben a képeit, mert hatalmas élmény volt!

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Frida Kahlo
Fordító: Várnai Péter
Oldalszám: 526
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mexikó, 1925.
A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.
Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.