Nyári olvasmányok

június 23, 2021
A nyár és az olvasás valahogy sokakban együtt él - talán még az iskolai szünetek emlékei, a kiadott kötelezők, vagy a könyvmoly gyerekek számára a rengeteg szabadidő miatt, illetve többségünk ilyenkor megy szabadságra, nyaralni, ahol sok esetben időt és helyet kapnak a könyvek. 

A júniusi Témázunk bejegyzésekben az évszakhoz illően arról mesélünk, hogy van-e különbség aközött, hogy mit olvasunk nyáron, esetleg többet is olvasunk ebben az évszakban? Mit viszünk szívesen magunkkal egy nyaralásra? Írunk arról is, hogy mik voltak a legemlékezetesebb nyári olvasmányaink, és természetesen ajánlunk kedvenc nyáron játszódó könyveket.

Többet olvasok nyáron?

Az utóbbi években nálam nem számottevő a különbség - voltak kimagasló hónapok, főleg a korábbi évek augusztusi két hetes leállásaikor (tavaly és idén sem lesz ilyen - eleget voltunk zárva). Mivel nekem a mindennapjaim része az olvasás - tényleg szinte nincs olyan nap, hogy ne olvasnék - nekem nem 'kell' arra várnom, hogy jöjjön a szabadság - nyaralás, hogy végre könyvet vehessek a kezembe. Sőt nálam inkább fordítva van - ha nyaralunk, utazunk, akkor ritkábban kerül a kezembe könyv, mert inkább az adott élményre, környezetre, utazásra és társaságra koncentrálok.

Mit viszek magammal nyaralásra?

Természetesen legalább egy könyvet bepakolok - egy napos útra is :D. Az utóbbi években már igyekszem kompakt utazótáskát - hátizsákot összepakolni, és a mindenféle 'túlélőfelszerelés' méretén túl az olvasnivalók súlyára is figyelek. Emiatt tökéletes választás egy-egy Poket zsebkönyv, amiből mindig van néhány olvasatlan példányom - idén nyáron is tudok ezekből válogatni :D 

Másik szempont, hogy igyekszem olyan könyvet választani, amit nem sajnálok - ha bármi történne vele, akkor pótolható legyen. Ja és persze a méret sem utolsó szempont, vékony köteteket szoktam vinni a 2-3 napos nyaralásokra. A témát tekintve vegyes - jöhet szépirodalom, vagy szóraka' - amihez aktuálisan épp kedvem van.

A legemlékezetesebb nyaralós olvasmányaim közé tartozik Az eltört teáspohár és a Mesés ruhák kalandjai, mindkettőt egy 2013-as nyaralásra vittem magammal és remekül kikapcsoltak, elterelték a figyelmem a kánikulán kívül más gondolataimról is.

Az utóbbi évek 'strandolós' olvasmányainak régebbi könyveket vittem magammal - tavaly olvastam újra Az üvegburát, előtte nyáron Shirley Jackson novelláskötetével borzongtam.

Nyáron - nyáron játszódó könyvet?

Igen! Minden évszakban szeretek az adott hónapokhoz kapcsolódó könyveket olvasni. A blogon többször meg is osztottam ezeket a tematikus listáimat (Nyári könyvek 2.0, Nyári könyvek) - ezeket ajánlom most is átnézésre.

Jöjjön egy Nyári könyvek 3.0 a bejegyzésen belül ;)

Maggie O'Farrell - Utasítások hőhullám idejére - a tavalyi bejegyzéseben említettem, hogy szeretném olvasni, mert 1976 forró nyarán játszódik és az első olvasásom volt az írótól. "A regény egy utazás - lelki, később fizikai formában is, amikor visszatérnek az origóhoz: édesanyjuk és apjuk találkozásához, sőt apjuk fiatalkori életét meghatározó tragédiáig. Visszatérnek Írországba is, ami a gyerekkori nyarakat, szüleik első otthonát idézi. A maguk köré épített falak, hazugságok fokozatosan bomlanak le, hogy a titkok felszínre kerüljenek, feloldják a régi sérelmeket."

Idén olvastam el a sokak által szeretett magyar ifjúsági regényt, Janikovszky Évától az Égigérő fű c. kisregényt, ami szintén egy tökéletes nyári olvasmány - a szünidő idején játszódik, rövid - ha Poketben veszetek, akkor pici is :D

Nemrég olvastam újra és esett le, hogy nyáron játszódik Agatha Christie klasszikusa - a Mert többen nincsenek (Tíz kicsi néger).

Krimi vonalon maradva Bella Ellis Az eltűnt hitves c. regénye is ekkor játszódik - a tavaly őszöm egyik kedves olvasmánya volt, amiben a Brontë nővérek 'nyomozónak' álltak.

Nyáron játszódik többek között Sapkowski Viharidő c. kötete, a sorozat 0-ik része - ha be akartok kapcsolódni a Vaják világába, akkor ez jó választás lehet ;)

Tavaly olvastam újra Sylvia Plath-tól Az üvegburát, ami szintén nyáron játszódik - talán jobb is napsütéses időben olvasni ezt a nyomasztó, megrázó történetet.

A tavalyi bejegyzésem végén három könyvet említettem a várólistámon, azok közül egyet sikerült elolvasnom, de a másik kettőt továbbra is szeretném sorra keríteni:

"Graham Joyce - A ​katicák éve: Tavasszal vettem meg a Gabo Kiadó nagy akciójában, a fülszöveg szerint 1976 nyarán játszódik, egy felnőtté válás története

David Grossman - Futni ​valakivel: szintén egy író, akitől még nem olvastam. Ez a könyve szimpatikus volt az ifjúsági besorolás és az egzotikus helyszín, érdekes cselekmény miatt."

Tervben van az idei nyáron még (nyáron játszódó könyvek):

- Tove Jansson: A bűvös cilinder - hogy folytassam a Mumin könyvek olvasását, amúgy nagyon várom, hogy a Geopen hozza a Jön az üstökös után az új fordítást - kiadást.
- Ámosz Oz: Rímek életre, halálra - mert még semmit nem olvastam tőle, és ez kellemesen rövid
- Noelle Stevenson – Grace Ellis – Shannon Watters – Brooklyn Allen: Cserkeszterek 1. – Rettegjetek a szent nyávogótól - ez már évek óta a várólistámon van, idén végre elhozta nekünk a Ciceró magyarul is
- Emily Henry: Strandkönyv - egy friss megjelenés, aminél először a borító fogott meg, és néha ilyen is kell

Ti többet - mást olvastok nyáron? 
Csatlakozzatok a témához hozzászólásban, vagy saját bejegyzéssel! ;)

A többiek nyári bejegyzései:
Utóvéd: Pupilla, Nita

3 megjegyzés:

  1. A Muminok közül a "Szentivánéji rémálom" is nagyon aktuális mostanság, de 'A bűvös cilinder' az egyik kedvencem, mivel azt olvastam először. <3

    Köszi a tippeket! Jó, hogy írod 'Az eltűnt hitvest', arra én is kíváncsi vagyok, de szerintem nekem is kora őszre fog csúszni, bááár... meglátjuk, hogy haladok a többi tervemmel. ;) Szerintem amúgy egyre kevesebben olvasunk mi, könyvmolyok, kimondottan a nyaralás alatt, hacsak nem a parton napozunk, mert egy-egy ilyen kiruccanás annyi élménnyel jár, hogy sokkal jobban megéri inkább arra koncentrálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy írtad ki is vettem a könyvtárból és inkább ezt olvasom ma. Pont illik a napokhoz :D
      Így van, én főleg a karantén óta figyelek oda minden IRL élményre.

      Törlés
  2. Lassan én is megírom, már egy bevezetőm van, és most jutok el a ti posztjaitok olvasásáig is. :) Én is így látom, nekünk nem kell nyár ahhoz, hogy többet olvassunk, sőt, nem is a nyaralás hozza meg a kedvet, bár kétségtelen, hogy sok nyaralós olvasmány tud emlékezetes maradni, hogy pont ott és akkor olvastuk - valahogy bevésődnek. Mi tehet erről, a napfény, a vízpart, a kevesebb gond olyankor? (hahaha) :D De könyvmolyokat gyakran ér utol olvasási válság pont ebben az időszakban, érdekes.

    A poketek tényleg jók a rövid utakra is, praktikus a méretük és a súlyuk. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.