Jodi Taylor - Mi ​baj történhet?

Tavaly augusztusban olvastam Jodi Taylor humoros időutazós sorozatának ötödik részét - május végén pedig megjelent a folytatás, amire egyből rávetettem magam, ahogy kézhez kaptam. Mi baj történhet? hehe - ahogy a cím alapján sejthetjük és Maxot ismerve ... minden.

Max, mint a St. Mary Történettudományi Kutatóintézet kiképző részlegének vezetője izgalmas feladat előtt áll. Kap öt újoncot, akiket múltjárókká kell képeznie. Két férfi és három nő, mindegyik érdekes karakter: Laurence Hoyle hallgatag férfi, aki erősen emlékezteti valakire Max-et. Phil Atherton a békéltető figura, ahogy hamar kiderül a kiképzés során. Constance Lingoss, egy punk csaj, aki odáig van a gépekért. Elizabeth Skyes az első látásra cuki csaj, viszont valami elképesztő energia és szenvedély mozgatja és Miss North, aki egyszerűen tökéletes. 

Max az elméleti háttér után viszonylag hamar éles bevetésekre viszi a csapatot, persze a biztonsági részleg hathatós támogatásával. Első útjukon az ókori Királyok völgyébe látogatnak, ahol majdnem ellehetetlenítik Tutanhamon sírjának elrejtését... Visszatérnek az őskorba, hogy megfigyeljék a neader völgyiek és a homo sapiens faj kapcsolatát, miközben testközelbe kerülnek egy mamutborjúval. Az ókorban Hérotodoszhoz látogatnak, aki nem az az elmélyült, tiszteletre méltó öreg, akinek elképzelték.

A múltba ugrások mellett a St. Maryben is zajlik az élet: felrobban egy szennyvíztartály, Miss Lee, a múltjáró részleg titkárnője megnyilik Maxnek, aki közben árgus szemmel figyeli a társaságot áruló után kutatva. 

A legkeményesebb ugrás 1431-ben, Jeanne d'Arc kivégzésének megtekintése - amitől forgott a gyomrom. Ez a küldetés sajnos további tragikus eseményeket is tartogatott.

A könyv végére az újoncok megtalálják a helyüket, és az egyikük titkos motivációjára is fény derül.


Viszonylag durva volt ez a rész - kemény eseményeknek voltak tanúi főszereplőink, kicsit hiányoltam Leon és Max közös jeleneteit - ahhoz képest hogy házasok, viszonyleg kevés szó esik róluk, a közös időtöltésükről - de a kötet vége egy nagyon izgalmas bejelentéssel zárul...

Tetszett, hogy a kiképzés kapcsán sok alap dolgot Max elmagyaráz, ezzel felelevenítette az emlékeimet. Sőt a St. Marysek bolondosságára is ad megfejtést - a múltjárók és közvetve a munkatársaik olyan tragikus dolgokkal, veszteségekkel szembesülnek, amiket valamilyen módon fel kell dolgozniuk. Erre megoldás a humor és az eszement kísérletek. 

Jót szórakoztam ezen a részen, igaz voltak nehéz jelenetek, amiket szívesen kihagytam volna - de hát ilyen az élet. Izgatottan várom a következő részt!! A sorozat amúgy már a 12. részénél tart, ami idén áprilisban jelent meg.

5/5 

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: What Could Possibly Go Wrong?
Fordította: Szente Mihály
Sorozat: St. Mary krónikák 6.
Oldalszám: 352
Ár: 3790 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5 

Fülszöveg:

Max ​visszatért! Boldog házasságban él, új melót kap, van egy atombiztos kiképzőprogramja, ami nem vallhat kudarcot – mi baj történhet? Végre-valahára új munkatársak érkeznek a St. Marybe, és Maxre vár a feladat, hogy múltjárót faragjon belőlük. Ami nem ígérkezik egyszerűnek, mert az öt emberből egy hallgatag és zárkózott, egy titokzatos és gőgös, egy kezelhetetlen, egy maga a tökély, egy pedig komplett pszichó. De persze belevágnak, és kezdetét veszi a szédítő utazás úgy a jelenben, mint az időtengely mentén. A különböző korokban összeakadnak mamutokkal, Jeanne d’Arckal, Hérodotosszal, a történetírás gyalázatos atyjával, kibombázott patkányokkal, kőkorszaki vadászokkal, néhány túlzottan kíváncsi időrendőrrel, valamint a dicstelen véget ért III. Richárddal. Járnak ókori egyiptomi királysíroknál, őskori vadászaton, megfordulnak festői ógörög és bűzös középkori városkákban, véres csatamezőn, miközben a történelem, valamint általában véve az élet számtalan meglepetést tartogat számukra. Max mindvégig kitart, hősiesen megküzd a dermesztő faggyal, árvízzel, kardfogú tigrisekkel, megvadult tömegekkel, a Műszaki Részleg elvetemült alakjaival, és bár mindvégig a csapat biztonságát tartja a legfontosabb célnak, néha fogalma sincs arról, megérik-e a következő percet…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.