Jodi Taylor - Múlt vagy soha

Majdnem pontosan egy éve olvastam Jodi Taylor humoros, időutazós sorozatának 4. részét, ami tele volt nagy fordulatokkal. Nagyon vártam már az újabb kötetet, ami július végén meg is jelent. 

A Múlt vagy soha kicsit visszavesz a drámai eseményekből, ettől függetlenül bővelkedik kalandokban. Max, a Múltjáró Részleg* fejeként új feladatokkal birkózik meg. Az egyik ilyen a St. Mary nyílt napjának megszervezése, hogy új szponzorokat ill. múltjárókat hajtsanak fel. De még mielőtt megrendeznék a nyílt napot, Max és kis csapata elugranak a St. Mary múltjába, hogy felderítsék ki az a rejtélyes, lezuhanó alak, akit Markham többször is látott.

A borító híven tükrözi a kalandok fő jellemzőjét - először a St. Mary áll lángokban, később egy nagyszabású akció keretében a londoni Szent Pál-székesegyházat látogatják meg és próbálják menteni a kincseket a teljes megsemmisüléstől, majd még egy hasonló akcióra is sor kerül.

Korábbi gonosztevők is felbukkannak, hogy még tovább nehezítsék Max és csapata életét, mintha nem lenne elég az, hogy észrevétlenül landoljanak a múltban, megmentsenek néhány műkincset és közben ne égjenek meg, fulladjanak meg a füsttől vagy épp ne legyenek egy csapat kővel felszerelt kisgyerek áldozatai...

Nagyon élveztem, hogy újra elmerülhetek ebben a világban, ahol Jodi Taylor ötvözte azokat a dolgokat, amiket úgy szeretek - humor, történelem, izgalmas kalandok. A korábbi részek nagy drámai eseményei, logikai hibái (?) teljesen eltűntek - és maradt az, ami miatt beleszerettem ebbe a sorozatba. Az állandó humor, a történelmi információmorzsák, és az pörgő események.

Egy kis romantikus szál is megjelent a könyv végén, aki olvasta a korábbi részeket, annak nem lesz meglepő, hogy Max és ki között és végre - végre megtörténik az az esemény, amire már több rész óta várhattunk. Persze Max nem hazudtolja meg magát, de szerencsére a St. Mary teljes 'legénysége' kész leszervezni és megoldani mindent.

Remélem a hatodik rész is ehhez hasonló lesz, kíváncsian várom!

* "Főszereplőnk és narrátorunk Madeleine Maxwell, röviden Max, aki történészként végzett a Thirsk egyetemen. A könyv elején régi tanára megkeresi egy lehetőséggel - a St. Mary Történettudományi Kutatóintézetet keres munkatársakat. Hamar kiderül, hogy az intézet több, mint amit megmutat magából. Az időutazás számukra elérhető és a tudomány szolgálatába állították a megszerzett technológiát. A feladatuk a történelmi eseményeket - szigorúan csak - szemlélni, információkat gyűjteni, ezzel javítani, kiegészíteni a történelemtudomány megállapításait. Max hamar megkedveli a helyet, és hatalmas lehetőséget lát benne maga számára - ezért keményen tanul, hogy helyt álljon a kiképzésen, a vizsgákon." - az első részhez írt bejegyzésemből ;)

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: No Time Like the Past
Fordította: Szente Mihály
Sorozat: St. Mary krónikák 5.
Oldalszám: 330
Ár: 3690 Ft (Rendeld meg a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A St. Mary nagyjából talpra állt az Időrendőrséggel vívott ütközet után, a Nagyfőnök kinevezi Maxet a Múltjáró Részleg állandó vezetőjének, akinek persze egyetlen küldetést sem sikerül megúsznia baj nélkül, ráadásul az ő feladata a nyílt nap szervezése is. Markham kísértetet lát, amit rajta kívül senki más; a nagy londoni tűzvészben megmentett láda meghökkentő tartalommal bír; a firenzei hatalmas máglyáról megmenekül néhány Botticelli-festmény; a thermopülai csata kulcsfiguráját egy múltjárónak kell helyettesítenie; és mindezek után a történet egy esküvővel zárul, ami, természetesen, nem folyhat a dolgok megszokott medrében…Az ötödik kötet cselekménye sok kisebb küldetés köré szerveződik, és még több izgalomban és humorban bővelkedik, mint az előzőek…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.