Jennifer Robson - II. Erzsébet ruhája

Erre a könyvre még akkor bukkantam, amikor A korona sorozatot befejeztem és a témához kapcsolódó olvasmányokat kerestem - ezeket hétfőn össze is gyűjtöttem egy bejegyzésbe ;)

Jennifer Robson történelmi romantikus regénye azoknak a hímzőknek és varrónőknek állít emléket, akik többet között Erzsébet hercegnő (a későbbi II. Erzsébet királynő) menyasszonyi ruháját készítették.

A történet két szálon fut: az elsőben 1947 hideg, téli időszakába térünk vissza, amikor már a II. világháború végének eufóriája eltűnt, rengeteg alapvető élelmiszercikkből és egyéb tárgyból hiány van, a jegyrendszernek köszönhetően mindenkinek meg kell fontolnia mire ad ki pénzt. 

Főszereplőnk Anne, aki bátyja özvegyével, Millyvel él csendesen a megüresedett szülői házban. Anne néhány éve egy londoni divatházban dolgozik, ahol az alapoktól tanulta ki a hímzés fortélyait. Norman Hartnell a divatház tervezője és az ő keze alatt született meg több királyi fenség, hercegnő ruhája és a címadó* is.
* A magyar cím nem pontos, mert ekkor Erzsébet még hercegnő volt, a regény a menyasszonyi ruhájának készítéséről (is) szól. De Hartnell tervezte a koronázáskor viselt ruháját is.
Az 1947-es szál még egy fiatal nő történetével egészül ki: Miriam Franciaországból emigrált, és Londonban próbál elhelyezkedni. Remek ajánlólevelei vannak, magától Christian Diortól - ő is, mint Anne, tehetséges hímző. Múltja tragédiái nehezítik életét, de kész továbblépni és új életet kezdeni egy új országban.

A regény napjainkban játszódó részében, a Kanadában élő Heathert ismerjük meg, akinek nagymamája halálhírével kell szembesülnie. A temetés után a hagyatékának átnézése közben találnak egy dobozt, amin az ő neve áll, a dobozban pedig gyönyörű hímzések találhatóak. Mit akart ezzel szűkszavú nagymamája üzenni neki? 

Sejthető, hogyan kapcsolódik össze a három szál, mi volt és mi lesz a főszereplő nők életének tragédiája vagy fordulópontja - mégis olvastatta magát a történet. Belepillanthattam, hogy milyen lehetett az élet 1947-ben Londonban, a munkásosztály számára, amit a hercegnő esküvője pezsdített fel. Tetszett ahogy az írónő bemutatta a hímzés szakmai oldalát, az angol mindennapokat még ha a szereplők sorsa kiszámítható volt is. 

Könnyed, történelmi romantikus regényről van szó, amiben a kanadai írónő emléket állít azoknak a nőknek, akik láthatatlan részesei voltak az uralkodóház számos fontos, meghatározó eseményének. A felbukkanó problémák szépen elsimulnak, románcok bontakoznak ki, és minden jó, ha a vége jó ;) 
Ajánlom, ha egy könnyedebb, érdekes tényekkel is szolgáló regényt kerestek!

Külön örültem, hogy a könyv vége több extra fejezetet is tartalmaz, amiben a szerző mesél a regény születésének ötletéről, közöl egy interjút akitől sok inspirációt gyűjtött a kitalált karakterek mindennapjainak bemutatásához.

4/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The gown
Fordító: Berki Éva
Oldalszám: 398
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
London, ​1947. A várost emberemlékezet óta nem sújtotta ilyen kemény tél, a városlakók az éhezéssel küzdenek, az életet szigorú jegyrendszer szabályozza. A háború utáni Nagy-Britanniában az alig két évvel korábbi győzelem ellenére csöndes kétségbeesés uralkodik. Ann Hughes és Miriam Dassin Norman Hartnell híres mayfairi divatházának hímzői. A két nő között barátság szövődik, és életük visszafordíthatatlanul megváltozik, amikor vissza nem térő lehetőséget kapnak: részt vehetnek Erzsébet hercegnő menyasszonyi ruhájának elkészítésében.Toronto, 2016. Egy emberöltővel később Heather Mackenzie megpróbálja megfejteni a nagyanyja által ráhagyott néhány hímzett virág titkát. Vajon hogyan került az értékes hímzés – amely megtévesztésig hasonlít II. Erzsébet királynő hetven évvel korábban viselt, lenyűgöző menyasszonyi ruhájának díszítéséhez – szeretett nagyijához, aki sohasem beszélt angliai életéről? És milyen kapcsolatban állt nagyanyja a híres textiltervezővel, a holokauszttúlélő Miriam Dassinnel?Jennifer Robson a történelem egyik leghíresebb menyasszonyi ruháját készítő műhelyébe kalauzol el minket. Kulisszatitkokról rántja a leplet, derít fényt, miközben elsöprő erejű képet fest a rengeteg áldozattal kivívott győzelem ára által megrázott angol társadalomról, és felejthetetlen hősnőket kelt életre, kiknek sorsát a túlélés fájdalma, a barátság, és a megváltó erejű szeretet köti össze.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.