Guillaume Musso - Az írók titkos élete

Mussotól 10 éve olvastam először, kapásból három könyvét is - azóta viszont egy regényét sem vettem a kezembe. Az utóbbi években, mióta a Park Kiadó vette át a kiadását viszont újra elkezdett érdekelni, kíváncsi voltam hogy a régi rajongásomból mi maradt. Hát, lehet hogy pont rossz könyvébe nyúltam bele, de most úgy érzem jól megleszek én a francia bestseller író könyvei nélkül is...

Az írók titkos élete keveréke a kriminek - thrillernek, az írás és az írói élet bemutatásának. Történetek kaleidoszkópja, aminek az alaphelyzete nagyon ígéretesnek tűnik. Adott sikeres író, Nathan Fawles, a aki három regényt írt amik bestsellerek lett, Pulitzer-díjat kapott, nagy olvasóközönsége lett. 
Viszont évek óta nem írt egy könyvet sem, a rajongói nem értik miért vonult vissza olyan hirtelen. Hiába ostromolják - nem ad interjút, nem válaszol a levelekre, telefonhívásokra, egyedül ügynökével tartja a kapcsolatot.

A regény kezdetén egy fiatal srác, Raphaël utazik a Földközi-tenger egy bájos kis szigetére. A Beaumont-sziget többek között arról híres, hogy csak nagyon kevesen élhetnek itt, ingatlant szinte lehetetlen vásárolni és itt él Nathan Fawles. 
Rafa a sziget kis könyvesboltjában kap meghatározott időre állást, és persze nem titkolt célja kapcsolatba kerülni bálványozott írójával. Miután több szerkesztő visszautasította első regénye kéziratát, Nathantól remél segítséget vagy inspirációt. 

Nemcsak a lelkes írópalánta szeretne kapcsolatba kerülni a férfival - egy fiatal svájci újságíró, Mathilde is felbukkan a házánál. Nem sokkal az érkezésük után egy holttestre bukkannak a sziget partján és megkezdődik a nyomozás - a szigetet lezárják, senki sem mehet se ki - se be. Nathannak pedig szembe kell néznie a múltjával.

Annyira jó lehetett volna ez a sztori: a sziget, a bezárkózás, a titkok és az írás kapcsolata... de nem lett. A könyv felétől elkezdtem unni a nyakatekert megoldásokat, az erőltetett esemény-szálakat. A könyv végén pedig már a vicc kategóriába jutott el számomra a történetmesélés. Egyik szereplő elmondja a titkát: ez meg ez történt a múltban. A másik szereplő kétségbeesik, már-már kezdi elhinni, aztán meggondolja magát. Oké, akkor mondok mást: figyelj, mégis inkább így történt az egész...
Ok.

Túl rövid, összecsapott, erőltetett. Még jó, hogy csak egy napom ment el az olvasására - 3-4 óra, ha egész pontos akarok lenni :D A molyos értékeléseket olvasva másoknak is csalódás volt, akik olvasták a többi könyvét mást kaptak.

Musso ebben a könyvben sokat reflektál az írásra, az írói 'munkakörre', ami egy meghasadt tudatállapotot követel, vágyat hogy elmesélj egy történetet. Ez a része minimálisan érdekes volt, de a többi...

2/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: La vie secrète des écrivains
Fordító: Sárközy Éva
Oldalszám: 236
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Felejthetetlen olvasmány, szenzációs irodalmi kirakó, amely akkor válik igazán ördögivé, amikor az író az utolsó darabot is a helyére illeszti.1999-ben, három kultuszregénnyé vált művel a háta mögött a híres író, Nathan Fawles végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és vad Beaumont-szigetre.2018 ősze. Fawles az elmúlt húsz évben egyetlen interjút sem adott. Regényei azonban változatlanul rabul ejtik az olvasókat. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot.Ugyanaznap egy női holttestet sodor partra a víz, és a hatóságok megtiltják a ki- és beutazást a szigetre. Veszélyes párharc kezdődik Mathilde és Nathan között, ahol néma igazság és makacs hazugság áll szemben egymással, a szerelmet és a félelmet pedig csak egy hajszál választja el egymástól…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.