Marcin Batylda - The ​Witcher A Vaják világa

augusztus 04, 2020
A szintén lengyel Marcin Batylda* szép összefoglalót szerkesztett egybe Andrzej Sapkowski fantasy-világáról, ami a könyveket és a videójátékokat veszi alapul. 
A harmadik rész közben és végén kezdtem el olvasni ezt a kötetet, ezért frissen élt bennem több emlék a világ keletkezéséről, vagy akár a vajákokról. A politikai csatározásokat igyekeztem felületesen átolvasni, mert így is épp elég spoilert tartalmazott számomra.

A könyv áttekintést ad az Északi Királyságról, a "kontinensről", keletkezésének történetéről, megismertet a benne lakó szerzetekkel és szörnyekkel. Mondjuk nem mindegyikkel, hiányoltam a nulladik részben megismert rókalényeket. 
Elmeséli a mágia és a vallás alapjait ill. mindazt amit a vajákokról tudni lehet. 

Kökörcsin volt a kötet 'szerzője-szerkesztője', aki több szereplőnek kiszervezte a fejezetek megírását, így például Vesemir beszél a vajákok történetéről, Geralt a szörnyekről, Yennefer pedig a mágiáról. Tetszett, hogy a könyvhöz hasonlóan vendégszövegek is szerepeltek a kötetben - tudományos és kevésbé tudományos munkákból vett idézetek a történelemről, a vajákokról vagy a szörnyekről.

Az utolsó fejezet (Ríviai Geralt története) összefoglalja a kötetek tartalmát, Ciri sorsát, amivel lényégben megtudtam mindent a cselekményből, ami előttem áll. Na de sebaj, úgyis terveztem egy szusszanásnyi szünetet az olvasásában...

Tetszettek az illusztrációk, de sokakhoz hasonlóan hiányoltam egy térképet –  de a molyon linkelt Netflixes verzió elég menő, ebben az időszalag segítségével is feleleveníthetjük a főbb eseményeket.

Belelapozó videó a bejegyzésben ;)

Azt hiszem így látatlanul is elmondhatom, hogy ha végigolvastad a sorozatot, akkor nem fog többet adni, de egy jó összefoglaló – segíthet felfrissíteni az emlékeket, jobban meglátni az összefüggéseket, vagy tanulmányozni Sapkowski világteremtését.
Mivel a játékokkal nem volt szerencsém, ezért nem tudom ahhoz képest mennyit ad - de bizonyára egy jobb összefoglaló. 

* ugye másnak Bathilda Bircsók neve ugrott be?!

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már olvasták a könyvsorozatot és szeretnék felfrissíteni az emlékeiket, vagy végigjátszották a játékokat, de a regényeket nem tervezik.

4/5

Kiadó: Szukits
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The world of the witcher
Fordító: Oszlánszky Zsolt
Oldalszám: 184
Ár: 7990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Lépj be ebbe a fenevadakkal teli világba, ahol Geralt legmegbízhatóbb barátai vezetnek körbe. Nyerj bepillantást a világ legsötétebb zugaiba is, tudd, mi lapul a mélyükön, s azt is, miféle fegyverrel lehet végezni velük! Ez a pazarul illusztrált kötet a Witcher videojátékok elengedhetetlen kiegészítője, de a dark fantasy és a hősi kalandok kedvelőinek polcáról sem hiányozhat!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.