Néhány könyvről röviden #26

augusztus 31, 2020
Augusztusban elég sok olyan könyvbe futottam bele, ami nem tetszett - vagy úgy gondoltam született már elég dicsérő bejegyzés róla (pl. Ezerarcú Japán) ezért nem álltam neki írni róla. Több ehavi szerzeményemet el is olvastam - ezek közül abszolút kiemelkedik a Rügy. 

Laboda Róbert - Túlzások
Egy Líra Könyvesboltban, a nyári akciós könyvek között bukkantam erre a kis kötetre – még nem hallottam a szerzőről, gondoltam teszek egy próbát, nem árt tágítani az ismereteimet a kortárs költők-slammerek világában. Tetszettek a nyelvi játékok, volt amit második olvasásra fedeztem csak fel. Nem tudtam azonosulni a versekkel, de érdekes bepillantást kaptam Laboda Róbert életébe – világába.
3/5

Andrzej Stasiuk - Hogyan ​lettem író
A Poket kiadást vettem meg és kezdtem el olvasni, kb semmit nem tudtam a szerzőről, vagy a könyvről.
Két adagban olvastam el, máshogy talán nem is érdemes. Ez egy folyamatos monológ, néha visszatérő témákkal, nagyjából kronologikus sorrendben az író kamaszkorától fiatal felnőtt koráig. Iskolakerülés, kocsmák, utazások, barátok és haverok – még a börtönt is megjárta a katonaságtól való dezertálás után.
Nehéz olvasmány volt, mert rengeteg olyan nevet, helyet említ, ami egy hozzám hasonló korú magyar olvasónak nem mond sokat. Végigolvastam, ha már egyszer megvettem, de nem igazán tetszett. Lehet más írásai jobban megszólítanának, ez a kamaszkori vándorló – kocsmázó – céltalan életút nem tetszett. De gondolom jó lenyomata a ’70-’80-’90-as éveknek.
3/5

Grecsó Krisztián - Magamról ​többet
Grecsó Krisztián minden regényét – novelláskötetét olvastam már (az életmű plecsnihez is már csak a legelső verseskötete hiányzik), ezért voltam kíváncsi a legújabb verseskötetére is. Az elmúlt évben figyelemmel követtem a pályáját, olvastam a szívszorító írását az ÉS-ben a betegségéről, néztem vele interjút amiben az örökbefogadásról beszél, így megvolt a kellő háttérismeretem ehhez a kötethez, a versek hátterének értelmezéséhez.
Az első szakasz (Balázsolás) volt talán a leginkább torokszorító, ahol a betegségről, miértekről, hitről ír – de ezek a témák később is felbukkannak.
De ír a szerelemről, Juditról – és Juditnak, ill. az apaság érzéséről, ami teljesen megváltoztatta az életét.
Aki szereti Grecsó műveit, olvassa el, mert ebben egy új oldaláról, nagyon személyes verseken keresztül ismerheti meg.
4/5

Sun-Mi Hwang - Rügy
Múlt héten a Lírában böngészve találtam erre a könyvre. 200 Ft-ért nem akartam otthagyni, főleg azért nem, mert meg voltam róla győződve, hogy én ezt olvastam és tetszett…
A tévedésemre akkor jöttem rá, amikor felnéztem a molyra és rádöbbentem, hogy valószínűleg PuPilla blogbejegyzése élt bennem élénken. Gyorsan orvosoltam a helyzetet – vasárnap nekiálltam elolvasni.
Ez a koreai, felnőtteknek szóló mese gyönyörűen, nem szájbarágós módon ír az anyaságról, egy tojótyúk szemszögén keresztül bemutatva.
Az életadás vágyát, a szabadság megtapasztalását élhetjük át Rügy történetét olvasva. A mese olyan témákat hoz be ezen kívül, mint a kirekesztés, az örökbefogadás, a feltétel nélküli szeretet és az elengedés.
Gyönyörű történet, aminek szerintem nagy szerencséje, hogy Szabó T. Anna fordította. Az illusztrációk Földi Andrea munkái, amik egyszerre gyönyörűek és szívszorítóak.
5/5

Jeph Loeb - Hulk: ​Szürke
Nekem ez volt az első képregényem Hulkról, persze a sztori alapjait ismertem – főként a filmes adaptációkból.Nagyon tetszett a koncepció, hogy visszanyúltak az alkotók az eredeti formájához (szürke), ill. hogy egy olyan időszakot mutattak be Hulk életében, amiről korábban nem esett annyi szó – számomra mindenképp újdonság volt Rick, Betty és Ross tábornok. A Thor Ragnarökben megjelenő Hulkra emlékeztetett ez a megjelenítés (Hulk zúz!), tetszett ahogy a brutalitása keveredett az érzelmeivel – ahogy a végén írja Tim Sale olyan mint egy négyéves gyerek.
4/5

Frank Miller - 300
Épp nemrég olvastam Jodi Taylor: Múlt vagy soha könyvében a thermopülai csatáról, így külön érdekes volt látni ezt a képregényes adaptációt.
Nem igazán tetszett a rajzolás stílusa, maga a történet sem fogott meg – de végigolvastam.
3/5

Frank Miller - Xerxes
A 300-as együtt hoztam ki a könyvtárból, utána se olvastam hogy mi ez – hát elvesztegettem kb 1 órát rá az életemből.
Széttört cselekmény, nagyon fura karakterábrázolások, a levegőben lógó kijelentések – ehh. Az egyik legrosszabb képregényélmény eddig. :/
2/5

Sean Murphy - Batman: ​Fehér Lovag
Ez volt az első képregényem Batmanről és Jokerről – érdekes kezdés volt, mert a hagyományos történetszálakat teljesen kifordították a készítők. Mi lenne ha elveszítenénk a bizalmunkat Batmanban? Mi lenne, ha Joker visszaváltozna normális emberré?
A történet megmutatja, hogyan lehet ügyesen valaki ellen fordítani a közvéleményt, milyen fontos hogy több forrásból is tájékozódjunk és a dolgok mögé lássunk.Vitt magával a történet, az elmúlt hét képregényolvasmányai között ez volt a legjobb! Szeretném olvasni a folytatást is (Curse of the White Knight), ami most szeptemberben fog majd megjelenni – reméljük a magyar kiadás is követi nemsokára.
4/5

Elena Favilli - Good ​Night Stories for Rebel Girls - 100 Immigrant Women Who Changed the World
A Rebel girls első két része nagyon tetszett, ezért nagyon kíváncsi voltam a legújabb verzióra, amiben olyan nőket – lányokat mutat be, Elena Favilli akik elköltöztek szülőhelyükről. Ismét nagyon színes a merítés, amiből dolgozott – 18 – 19 – 20 és 21. században élt személyek életútját ismerhetjük meg nagyon röviden, zanzásítva. Ismét több alkotó illusztrációi, portréti színesítik a könyvet.
A 100 nő közül viszonylag kevésről hallottam, ezért mindenképp megérte elolvasnom ezt a könyvet. Ismét több lenyűgöző élettörténet szerepel a könyvben, ami jó kiindulópont a további ismerkedéshez hozzájuk.
Külön tetszett, hogy legalább két magyar személyt is bemutat, ill. szerepel még néhány magyar vonatkozású híresség a kötetben.
5/5

A ​korona igazi története
A korona (The Crown) sorozathoz készült ez a bookazine, ami bemutatja a történelmi hátterét az első három évadnak. A sorozat minden részét nem öleli fel, de egy jó áttekintő képet ad 136 oldalban. Akkor ajánlom, ha szeretnétek utánaolvasni az említett sorozat háttérének, vagy II. Erzsébet uralkodásának első időszakáról vagytok kíváncsiak, de csak röviden.
5/5

Krusovszky Dénes - Áttetsző ​viszonyok
Krusovszky Dénestől A fiúk országa c. novelláskötetet olvastam legelőször, már akkor elhatároztam hogy szeretnék még tőle olvasni – novellát, verset, bármit. Néhány évig pihentettem a dolgot, az Elégiazaj c. verseskötete nem fogott meg – de tavaly ismét felfigyeltem rá, amikor kb mindenki Akik már nem leszünk sosem regényét olvasta.
Kapásból kétszer olvastam el ezt a kötetet, mert nem adja könnyen magát, Krusovszky lírája nehezebb. A témái az elidegenedés, a magány, a vég és a természet és ember közti ellentét. Nem éreztem komfortosan magam a versekben, de kijegyzeteltem néhányat, amit majd a #versvasárnapra rovatomban fogok idézni. Újra fogom még olvasni!
4/5

Ezerarcú ​Japán
Japán kimeríthetetlen inspirációforrás – legyen szó a történelméről, művészetéről vagy az ételeiről. Szuper áttekintést adott ez a könyv erről a különleges országról, a földrajzától, vallásairól, ételeiről, szubkultúráiról, stb.
A kiadás gyönyörű, albumszerű – sok alapvető infóval, akit valamelyik téma mélyebben érdekel annak persze tovább kell olvasgatnia, de nem is ez a célja. Japán-fanoknak tényleg szuper ajándék és olvasmány. Nekem kedvem támadt újra nézni és tovább ismerkedni a Ghibli animációs filmekkel, esetleg megkóstolni hagyományos japán ételeket, és magamévá tenni a japán életfilozófiát. A wabi sabiról szeretnék még olvasni, vagy átismételni az erdőfürdőzésről olvasottakat.
5/5

Kazuo Ishiguro - A ​lebegő világ művésze
Több mint egy éve tologattam a várólistámon ezt a kisregényt, amit hirtelen ötletből vettem meg. Ishiguro egy olyan szerző, akitől szeretnék olvasni, mert nem véletlenül Nobel-díjas szerző, és szeretik annyian.
Ez a második regénye, ami egy idős festő, Ono szemszögét mutatja be. A már nagypapa visszatekint élete néhány fontos epizódjára, miközben másodszülött lánya házasságát készítik elő.
A történet borzasztó lassan bontakozik ki, Ono rengetegszer elkalandozik – végül egy olyan ember képét rajzolja ki a könyv előttünk, aki mindig a saját feje után ment és végül szerencséje volt. Lányai, mint két félszeg bolygó, keringenek körülötte – kisebbik lánya mer neki szólni dolgok miatt, de az igazi beszélgetések elmaradnak. Unokája, Icsiró idegesítő volt számomra. Nem volt szimpatikus az egész, csak azért fejeztem be mert viszonylag rövid könyv volt és mégis… Nem tántorított el Ishiguró híres regényeitől, de ezt kár volt megvennem.
3/5

Linda Boström Knausgård - Isten hozott Amerikában
Erre a könyvre még a májusi megjelenések között figyeltem fel – Karl Ove Knausgårdtól még nem olvastam (és nem is tervezem), így nem az ő regénye – élettörténete volt a motivációm. Valamiért azt hittem a címet szó szerint vehetjük és egy utazás, beilleszkedés története az Isten hozott Amerikában. 
Hát nem. Megdöbbentett, kirázott a hideg, hogy Ellen milyen szenvtelenül mesél azokról a traumákról, amiket átélt, amik miatt úgy döntött megnémul és felhagy a kommunikációval. 
Ebben a nagyon rövid kisregénybe felvázolja a mentális betegségekkel küzdő családját, ahol az apa igazán súlyos eset és megnyomorítja a családja életét. Ellen az apja halála után némul el, amit anyja elfogad – nagyjából, bátyja pedig bezárkózik a saját szobájába. A közeledési kísérletekről olvashatunk, de a könyv végére sem tudjuk meg lesz-e jobb. Tényleg a fény családja lesz-e újra ez a három ember.
Úgy látszik a héten beleválasztottam az olvasmányaimba, nem tetszett – az első oldalaktól legszívesebben félbehagytam volna, annyira megdöbbentett és lehúzott a könyv. Egy dolog miatt olvastam végig, hogy annyira rövid – és még reménykedtem, hogy több értéket látok meg benne.
3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.