Agatha Christie - Chimneys ​titka

A hónap elmaradhatatlan Agatha Christie olvasmánya ismét egy Helikonos új kiadású kötet volt. Chimneys, Lord Caterham, Batyu és Battle felügyelő már ismerős volt, mert sikerült tavasszal olvasnom A Hét Számlap rejtélyét. Akkor sajnálkoztam, hogy nem sorban kezdtem neki Battle felügyelő kalandjainak, de nem volt túl nagy jelentősége a sorrendnek. 

A Chimneys titka egy elképesztően csavaros történet, amiben külpolitika, elrejtett kincs, álruhás hercegek, gonosztevők csődülnek az angol birtokra, Lord Caterham nagy bánatára.

Kicsit távolról indít a történet: Afrikában Anthony Cade találkozik egy régi ismerősével, aki munkát ajánl neki. Egy kéziratot kell eljuttatni Londonba, a kiadóhoz. Mindez nagyon egyszerűen hangzik, de a kézirat Herzoszlovákia egyik jeles politikusa emlékirata, amiben valószínűleg szaftos pletykákat, fontos titkokat is megoszt. Herzoszlovákia éppen elég ingatag helyzetben van, ezért többen is pályáznak a kéziratra. 

Anthony belevág az izgalmas munkába, ráadásul egy Virginia Revel nevű hölgy becsületét is igyekszik megvédeni, egy csomag kompromittáló levelet is visz magával hogy visszaszolgáltassa neki. 

Gondolhatjuk, hogy nem fog könnyen menni egyik ügylet sem: Anthonyt többen is megpróbálják megkörnyékezni, szép szóval, lefizetéssel és erőszakkal is. A szálak pedig Chimneysbe vezetnek - úgy tűnik oda tart minden fontos szereplő, ezért Anthony is. 

Ahogy A Hét Számlapban is, a nyomozást ismét egy civil kezdi el, hozzá kapcsolódik több szereplő. Battle felügyelő szűkszavúan, de nagyon figyelmesen nézi a partvonalról az egészet.
Viszonylag sok karakterrel operál a történet, főleg az elején volt nehezebb belerázódni, hogy akkor most ki – mit akar a Herzoszlovákia nemeseivel, politikusaival, a rejtélyes kézirattal és levélcsomaggal kezdeni. Jól jött, hogy már ismertem Chimneys lakóit, jót derültem Lord Caterhamen, aki már bánta, hogy nem utazott el külföldre, hogy megmeneküljön ettól a hajcihőtől, ami a házában történik. Batyu most nem kapott olyan nagy szerepet, inkább Virginia Revel nevű hölgy állt a nyomozás középpontjában.

Izgalmas, de talán túl bonyolult könyv a Chimneys titka, amiben persze ismét olyan megoldás születik, amire nem is gondolnánk. Kaland, szerelem, megtévesztés és forrongó politikai helyzet elegye ez a regény. Kíváncsi vagyok most már Battle felügyelő többi történetére is, mert tetszik ahogy a partvonalról, nagyon szűkszavúan, de okosan felgöngyölíti az ügyet és teret hagy más szereplőknek is.

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Secret of Chimneys
Fordító: Katona Tamás
Oldalszám: 360
Ár: 2699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mikor Anthony Cade, az ifjú szerencsevadász elvállalja, hogy barátja helyett eljuttat egy kéziratot egy angol könyvkiadóhoz, nem is sejti, hogy hamarosan nemzetközi diplomáciai bonyodalom kellős közepén találja magát. Valaki ugyanis a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megakadályozza a kies Herzoszlovákia restaurációját.Az ügyben ráadásul érintett egy fiatal, igen csinos és talpraesett özvegyasszony is. A gáláns Anthony nem tehet mást, nyakig keveredik a dologba, melyben az angol és herzoszlovák arisztokrácia, a nemzetközi pénzügyi világ legnagyobb kutyái, a francia rendőrség és a Scotland Yard képviselői lesik egymás lépteit, keresik az eltűnt koronagyémántot és egy világhírű bűnöző nyomait Chimneys ódon udvarházában...

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.