Rae Earl - My madder fatter diary

Végre elolvastam Rae Earn naplójának folytatását! Bookdepositoryról már két éve megrendeltem (pontosan 2 éve, augusztus végén :D), de eddig olvasatlanul állt a polcomon. Az előző kötet újraolvasása viszont meghozta a kedvem és ezt már jóval gyorsabban elolvastam. Kevésbé küzdöttem a szlenggel, vagy az angol popkultúra számomra ismeretlen elemeivel – a cselekményre koncentráltam, ami vitt magával.

2014-ben jelent meg ez a rész, a tv sorozat debütálása után. Rae naplóbejegyzéseit onnantól olvashatjuk, ahol az előző kötet véget ért - 1990. január elsejétől. 

1989 egy remek év volt Rae számára: új barátokat szerzett, eljárogatott otthonról, elkezdte a felkészülést az A level vizsgákra (advanced level - olyan, mint nálunk az érettségi). Voltak mélypontjai, amikor mellőzöttnek érezte magát, amikor úgy tűnt saját anyja mozgalmasabb párkapcsolatot él meg, mint amire neki esélye is lenne.
Az 1990-es év viszont nehéz: nem elég, hogy folyamatosan tanulnia kell, barátaival sem tud annyit találkozni, még mindig nem kezdett el lefogyni. Ráadásul megállapítják, hogy a hasfájását egy jóindulatú tumor, egy bélpolip okozza, amit ki kell műteni.
A sorozatbeli banda (tumblr)
A vizsgák után véget ért számára a középiskola, ami nagy traumát okoz: a megszokott napirend, ismerősök, barátok hirtelen eltűnnek az életéből. A nyár a várakozással telik, tele szorongással és bizonytalansággal.
Rae sokkal nehezebb időszakokat él meg, előtte áll a jövő - az egyetem - új helyek és emberek, de ő még nem kész lépni. Visszavágyik a megszokott társaságba, vágyik Haddockra, vágyik arra hogy lefogyjon és normális legyen.

A magány és a sok szenvedés meghozza a gyümölcsét, idővel rájön hogy nem szabad mástól várnia a változást - először a saját fejében kell rendet tennie, saját magát megszeretnie mielőtt mástól várja ezt.
Édesanyjával is változik a kapcsolata, persze még mindig sokat veszekednek, egymás agyára mennek, de elkezdtek nyitni egymás felé, ott vannak a másik nehéz időszakában. Rae Adnannal, a marokkói testépítővel is megbékélt, sőt szeretné ha a családja része lenne, mert édesanyjának ez fontos.

Ez a regény nagyobb időszakot fed le, egészen 1991 őszéig, és sok változást hoz Rae életében.
Kapunk egy elég hosszú utószót is, amiben a legégetőbb kérdésre is választ kapunk. Ha hozzám hasonlóan vártátok a cuki-romantikus szálat, amit a sorozatból megkaptunk, akkor el kell keserítenem titeket - a valóságban máshogy történtek a dolgok.

Örülök, hogy végigolvastam ezt a könyvet, mert ismét bepillantást kaphattam egy nehéz, de érdekes életutat megélt lány - nő életébe. Több traumáról, a mentális betegségéről ebben a kötetben már nyíltabban mesél, ezzel talán segít a hasonló problémákkal küzdőknek. Kemény témák kerülnek elő: gyerekkori molesztálás, kényszerbetegség - ehhez kapcsolódnak a falási rohanok és a túlsúly; de egyúttal a gyógyulásról is szól - a változásról, a felnőtté válásról. Az első munkahelyekről, a jövőt illető bizonytalanságról, a továbblépésről.
Másrészt érdekes látni, hogyan nő fel - kiszakadva a megszokott környezetből, hogyan keresi a helyét és találja meg.

5/5

Kiadó: Hodder & Stoughton
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 368
Borító: 5/5

Fülszöveg:
RAE'S BACK! But now it's 1990. The Berlin wall is down and the Happy Mondays are up, really up, but the new decade's brought new mortifications for Rae Earl and she's MADDER and FATTER than ever. About to enter the most important year of her life – her actual bloody A Level year – everyone expects her to concentrate on schoolwork but how can she when Haddock's backside is still a national treasure and revision at home is just NOT HAPPENING! It's hell outside the house too, if hell was in Stamford, Lincolnshire, and punishment for sins was a fiery eternity of awkwardness.
In My Madder Fatter Diary, Rae reveals her real-life teenage diary once again, transporting us to a Britain instantly recognisable to those who remember Bryan Adams at the top of the charts and anybody who's been eighteen and agonisingly embarrassed by EVERYTHING. It's wet-your-knickers hilarious. It's blub-your-eyes-out sad. It's the touching, romantic, MAD, FAT story of what happened next.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.