Mit olvass, ha tetszett A korona sorozat?

Még májusban daráltam le A korona (The Crown) sorozat mindhárom évadát, ami II. Erzsébet királynő trónra kerülésével foglalkozik. A sorozat 1947 novemberétől mutatja be a királyi család életét, kicsit tágabb körben a bel-és külpolitikai eseményeket és a háború után talpra kecmergő angol gazdaság és hétköznapok világát.

A sorozat világához ajánlok most (magyarul megjelent) könyveket - hármat, amit olvastam vagy éppen olvasok és még néhányat, ami még érdekes lehet, ha szeretnétek többet megtudni erről az időszakról és a királynőről.

A Gabo Kiadó számomra pont tökéletes időben (május végén) adta ki Az udvarhölgy c. memoárt, amiben Margit hercegnő egy udvarhölgye meséli el életét. Anne Glenconnert Nancy Carroll játssza és a harmadik évadban többször is megjelenik.
Helena Bonham Carter, mint Margit. Háttal Anne (Nancy Carroll alakításában)
A könyvét épp tegnap fejeztem be, és akkor ajánlom ha 20. század második fele és az arisztokrácia élete is érdekel titeket. Margit hercegnőről inkább csak néhány fejezet szól.

A ​korona igazi története - A szeretet és áldozatkészség igaz története II. Erzsébet uralkodása során magazint, vagy bookazine-t* még júliusban kaptam Zitától. Újságosnál beszerezhető, még a Tesco újságos részén is láttam. Ez egy 136 oldalas tematikus magazin, ami a sorozat fő témaköreit járja körül - szakértők cikkei segítségével, sok fotóval. Ezt még olvasom, de ha egy rövidebb - átfogó képet szeretnétek a sorozat történelmi hátteréről, akkor ez jó olvasmány lehet!
*Bookazine: ez az újabb műfaj ötvözi a magazinok és a könyvek elemeit. Tartalmasabb, informatívabb, mint egy magazin - de megőrzi a magazinokra jellemző elemeket (fényes papír, sok fotó, vékony formátum). Ilyen bookazine például a Kávékedvelők kézikönyve, stb.
Jennifer Robson regénye II. Erzsébet ruhája a másik aktuális olvasmányom, amiben egy két fiatal hímzőnőről olvashatunk. A regény az akkor még hercegnő menyasszonyi ruhájának elkészítésébe avat be, miközben képet kapunk a hétköznapi élet nehézségeiből is 1947-ben.

Életrajzi kötetek, szakirodalom

Paul Burrell: Királyi ​szolgálat
Ingrid Seward: A királynő és Diana
Szilágyi Éva: Királyi ​esküvők
Királyi ​esküvők a történelemben (bookazine)
Carolly Erickson: II. ​Erzsébet - Egy királynő portréja
Sally Bedell Smith: Erzsébet, ​a királynő - Egy modern uralkodó élete
Mark Logue – Peter Conradi: A király beszéde  (A király beszéde 1.)
Mark Logue – Peter Conradi: A király háborúja (A király beszéde 2.)
stb :)

A kor hangulatához

Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Lesley Pearse: A ​múlt nyomában

Néztétek a sorozatot? 
Milyen könyveket tudnátok még ehhez a korhoz,
 társadalmi osztályhoz kapcsolni?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.