Peter Wohlleben - Az állatok érzelmi élete

Peter Wohllebentől már többször akartam olvasni, A természet rejtett hálózatát el is kezdtem egyszer, de félbehagytam. Múlt héten Sister Témázunk bejegyzése miatt újra megjött a kedvem az íróhoz, és a könyvtárban rátaláltam erre a könyvére.
Gyerekként nagyon szerettem állatokról olvasni, volt is egy jegyzetfüzetem amibe fotókat - leírásokat gyűjtöttem (sajnálom, hogy ez már nincs meg :O). Ez a kíváncsiság vitt a környezetvédelmi szakközépiskolába, aztán teljesen más irányba mentem el. Sister bejegyzéseit olvasva többször eszembe jutott, hogy vissza kéne térnem ehhez a témához - már csak azért is, mert az utóbbi években megszerettem a természetjárást, még ha az 'csak' séta egy szántóföld mellett, vagy egy mezőn. Nagyon szeretem megfigyelni a növényeket, állatokat, fotózni és rákeresni mit is látok. A természetjárás egyértelműen felértékelődött az utóbbi évben (korona miatt is), és miért ne lopnám be a hasznos-érdekes természettudományos könyveket az olvasmányaim közé is? 

Na de ennyit a személyes kitérőről, lássuk mi is ez a könyv!
Peter Wohlleben egy német erdész, aki igazi sikert A fák titkos élete c. könyvével érte el, amiben a növényvilág olyan oldalát mutatta be, amire sokat nem is gondoltunk volna. Az állatok érzelmi élete is olyan céllal íródott, hogy lebontsa azokat a tévhiteket, amik bennünk élhetnek, ill. sok érdekes adalékot adjon az európai erdőkben felbukkanó vadállatokról. Peter népes állatseregletet tart otthon is, így több háziállatot is hoz példaként, amikor az anyai szeretetről, a hazugságokról, a játékról vagy a gyászról beszél.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Rövid fejezetekben járja körül azokat az érzelmeket vagy jelenségeket, amikről sokáig úgy gondolták csak az emberek kiváltsága. Az író saját megfigyeléseit, kutatásokat - cikkeket hoz példának, bár nem minden jelenség van kutatással alátámasztva, de ez nem von le igazából az értékéből. Az erénye pont abban áll, ami miatt rengetegen szeretik, hogy olvasmányos stílusban, befogadható módon mutatja be az élővilág néhány részletét, nem töményen - hanem a laikus érdeklődők számára befogadható módon.

Megtudhatjuk, hogyan alszik és álmodik-e néhány állat, milyen utódnevelési jellegzetességek figyelhetők meg európai erdei állatvilágban, 
"Hogy állatok is képesek az ilyen, fajokon átnyúló együttérzésre, annak különösen megható példája egy, a budapesti Állatkertben megesett történet. Az egyik látogató, Alexander Medveš, egy barna medvét filmezett éppen a kifutójában, amikor a hozzá tartozó vizesárokba hirtelen beleesett egy varjú. Csak rúgkapált, ereje egyre fogyott, félő volt, hogy belefullad a vízbe, amikor a medve közbeavatkozott. Szájával óvatosan megragadta a varjú egyik szárnyát, és kihúzta a szárazra a madarat. Ott aztán a varjú szinte dermedten feküdt, majd összeszedte magát." - videón az akció
Aki a témában jártasabb, annak bizonyára túl kevés lesz ez a könyv. Ajánlom akár már gyerekkortól - szülővel együtt olvasva, ill. a természet rejtelmeire fogékony olvasóknak!

Nekem most nagyon jó esett olvasni ezekről a témákról, sok érdekes információt tartogatott számomra a könyv. Fogok még olvasni a szerzőtől, már vár rám az Erdei kalauz c. kötete ;) 

4/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Das Seenleben der Tiere
Fordító: Balázs István
Oldalszám: 232
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket.
Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottja volt. Napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart, több, az erdő és a természetvédelem témakörével foglalkozó könyv szerzője.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy így tetszett neked! :) Ezek szerint már megérte lelkendeznem róla egy sort, nekem óriási élmény volt rácsodálkozni így anno az erdőre és a kis lakóira. :) Rengeteget lehet belőle tanulni, és Wohlleben annyira érdekesen, izgalmasan mesél! :) A személyisége és a lelkesedése teljesen áthatja a könyveit, talán ezért is vált ekkora kedvencemmé. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen! :) Sőt tegnap este elkezdtem az Erdei kalauz c. könyvét is! A lelkesedése, a sztorizgató stílus fogott meg engem is.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.