Nádasdy Ádám - A szakállas Neptun

Nádasdy Ádámtól idén olvastam először - a Jól láthatóan lógok itt c. verseskötetét, amire az Aegon Irodalmi Díj és Libri Irodalmi Díj kapcsán figyeltem fel. Már ott megfogott a stílusa, a humora és őszintesége - novelláskötetét nagy várakozással vettem a kezembe. 

A szakállas Neptun különlegessége, hogy főszereplői egytől egyig meleg férfiak, a novellák témái a párkapcsolatuk, néhol az útkeresés és az önismeret. A magyar szépirodalomban szerintem kevés ilyen kötetet olvashatunk, már csak emiatt is fontos idei megjelenés!

Direkt lassan, több részletben olvastam el, mert annyira élénk jeleneteket írt le, amiknek világában jó volt elmerülni. Időben és térben kalandozhatunk és megismerhetünk több fiút, férfit, kapcsolatot és szerelmet. A történetek az 1960-1980-as években játszódnak, főleg Budapesten, de leruccanunk Szegedre és Rómába is. 

A bemutatott szereplők életének sajátossága, hogy sokáig titkolózniuk kell, talán még saját maguk előtt is. Életüket áthatja a feszültség, a félelem környezetük reakciójától. A társadalom egyre elfogadóbb, erre is láthatunk példákat a különböző időszakokban játszódó novellákban.

A párkapcsolatok változatosak, lazábbak - erősebbek, érezhető, hogy még ki kell tapasztalniuk a kereteket, mit lehet és mit nem lehet megtenniük. A hangsúly a párkapcsolaton és a szerelmen van, az 'előbújásról' vagy épp a nemi irányultság meghatározásáról csak érintőlegesen beszél. Többségében érett szereplőkről olvashatunk, akik tisztában vannak önmagukkal.

Nagyon érdekes volt ez a bepillantás, akinek sztereotip képek élnek a fejében a meleg férfiakról, ez a kötet szépen lebontja ezeket. Nem mindegyikük nőies, affektáló - nincs stigma a homlokukon, hogy ők MÁSok. Ugyanúgy szeretnek, csalódnak, keresik a boldogságukat.

Ami miatt nagyon megfogott ez a kötet, hogy olyan szépséggel, szeretettel és humorral mesél a szereplőiről, a sorsokról. A bimbózó kapcsolatokról, a romantikáról, az új helyzetekről, reményekről és korlátokról. Akit pedig személyesen is érint ez a téma, talán erőt is ad, hogy éljen és szeressen őszintén.

Jó volt olvasni ezt a kötet, a novellák szép egyszerűsége és a történetek, kapcsolatok bemutatása miatt is. Szeretettel, őszinteséggel és humorral mesél szereplőiről, sorsokról. Szeretnék még Nádasdy novellákat olvasni!

5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 200
Ár: 3299 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Nádasdy Ádám novelláiból megtudhatjuk, milyenek a melegek: éppen olyanok, mint bárki más.
Mindeközben mégis olyan kalandokba keverednek, amelyekbe mások nem. Például mit tehet egy magyar fiú, ha Angliában melegbárt keresve éppen egy rendőr akarja útba igazítani? Egy baráti társaság vidéki kirándulásán meddig lehet eltitkolnia egy homoszexuális párnak, hogy nem csak haverok? És mit keres hajnalban négy pucér férfi Rómában a Trevi-kútban?
Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.