Peter Wohlleben - A ​természet rejtett hálózata

Peter Wohlleben könyvei közül ez várt rám utoljára (készül
t egy gyerekeknek szóló is Érted ​a fák beszédét? címmel, de ezt már szerintem kihagyom :D).

Az olvasásélményhez hozzátartozik, hogy tavaly ezt a könyvét egyszer elkezdtem, de akkor félbehagytam - akkor nem kötött le. Most is gondolkodtam azon, hogy félbehagyom, mert a korábbi három könyvéből több dolgot ismételt - így kicsit felemás ez az olvasmányélmény)... igaz - új példákat is hozott.

A kötet alapkoncepcióját szépen összefoglalja az előszóban szereplő idézet: 
"A természet talán még bonyolultabb is egy óraműnél. Nem csupán egyik fogaskerék kapaszkodik a másikba, de ezek mind egymással is összefüggnek. Ez a hálózat pedig annyira finoman szerteágazó, hogy valószínűleg sohasem fogjuk teljes mélységében megérteni. És ez jól is van így, hiszen ily módon továbbra is elvarázsol a növények és állatok titokzatos világa. Fontos azonban felismernünk, hogy a legapróbb beavatkozás is messzeható következményekkel jár, és ezért jobb, ha nem nyúlunk bele a természetbe, ha nem feltétlenül szükséges."

Amerikai és főként európai, német példákon keresztül mutatja be kedvenc erdészünk a természet kölcsönhatásának finomságait. Kezdve azzal, hogyan segíthetnek a farkasok a folyóparti fák elterjedésének... Elsőre azt gondolnánk, ugyanmár semmi köze egyiknek a másikhoz. Wohlleben viszont szépen bemutatja, hogy egy köztes faj, hogyan befolyásolja ezt a rendszert - és ez még csak egy három tényezős + a folyó egyenlet.

Érdekes kutatásokat is ismertet, ahogy az előző könyveiből is megszoktattuk - pl. a lazacok hogyan segítik elő a növényvilág burjánzását. De olyan kevésbé ismert fajokat, jelenségeket is bemutat, mint a talajvízben élő mikroszkóp alatt megfigyelhető élőlények, vagy akár azt is megtudhatjuk hogyan ismerhetjük fel a talajvízből kitörő forrásokat.

Aki A fák titkos életét olvasta, annak több fejezet ismerős lehet, ami a lombos- és tűlevelű fákról szól, ill. azok kártevőiről, vagy épp segítőiről (szúk, gombák, madarak).

Ami újdonság volt számomra is, igaz kicsit morbid - hogy mi történik az elpusztult állatok testével, hogyan hasznosulnak a természet körfogásában. Érdekes volt az éjjeli rovarvirágról, ill. az ilyenkor virágzó növényekről is olvasni és meglepő volt hogy egyes országok madáretetési divatja, hogyan tudta befolyásolni egy madárfaj genetikáját!

Olyan megállapításokat is megvizsgál a szerző, amik széles körben elterjedtek - mint például az erdőtűz jót tesz a biodiverzitásnak, vagy a kullancsok csak a rekettyét szeretik.

Az ember hatásáról is beszél, történelmi viszonylatban ill. a mai hatásokról is, megfontolandó gondolatokkal...

Így, hogy elolvastam mind a négy könyvét, továbbra is az Erdei kalauzt és Az állatok érzelmi életét ajánlom, ha kicsit is érdekel titeket a téma. A fák titkos élete és ez a kötet pedig az igazán elszánt olvasók terepe - nekem legalábbis ilyen érzés volt az utóbbi kettőt olvasni.

4/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Das geheime Netzwerk der Natur: Wie Bäume Wolken machen und Regenwürmer Wildschweine steuern
Fordító: Malyáta Eszter
Oldalszám: 218
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A természet számtalan meglepetést rejt: a lombos fák befolyásolják a Föld forgását, a darvak akadályozzák a spanyolországi sonkatermelést, a tűlevelű erdők pedig esőt csinálnak. Peter Wohlleben, A fák titkos élete című sikerkönyv szerzője legújabb kötetében – a tőle megszokott eleven mesélőkedvvel – megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között. Hogyan épül fel a természet hatalmas óraműve, melyben minden „fogaskeréknek” megvan a maga helye és szerepe? És mi történik, ha ez a finoman kiegyensúlyozott rendszer megbillen? Mi a jobb: ha az ember „segíti” a természetet, hogy helyreálljon ez az egyensúly, vagy ellenkezőleg, ha békén hagyja?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.