Friss könyvek - Október

szeptember 13, 2020

Nancy Springer - 
Az ​eltűnt márki esete (Enola Holmes 1.)
Megjelenik: 2020. október 1., L&L, 2999 Ft
LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT
STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.
Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.

Deborah Harkness - Az ​idő rabjai
Megjelenik: 2020. október 4., Cartaphilus, 3990 Ft
Az ​immár több mint ezer évet megélt Matthew de Clermont az amerikai függetlenségi háború csataterein találkozik Marcus MacNeillel, az ifjú massachusettsi sebésszel. A szabadság fényes pillanatában egy rövid időre minden lehetségesnek tűnik, és Marcus örömmel kap a lehetőségen, amikor a sokat látott vámpír felajánlja neki a halhatatlanságot és a szigorú puritán erkölcsöktől való szabadulást. Ám átalakulása nehézségekkel teli, és a De Clermont família merev ősi hagyományai mély ellentétben állnak a Marcus által vallott szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjével.
Napjaink Párizsában Marcus halandó szerelme, Phoebe Taylor szintén az örökkévalóság ösvényére készül lépni. Bár az átalakulás modernizált változata egyszerűnek tűnik, a szerelmespárnak rá kell döbbennie, hogy a vámpírlétre vágyó halandónak egyáltalán nincs könnyebb dolga, mint annak idején, a 18. században. A múlt eltemetettnek hitt árnyai könnyen visszatérhetnek – és az idők végezetéig kísérthetik mindkettejüket.
A történelmi hűséget és a természetfelettit utánozhatatlan módon vegyítő Deborah Harkness új regénye kötelező olvasmány a Mindenszentek-trilógia hívei számára, és tökéletes bevezetőt kínál a szerző univerzumába.

Michelle Marly - Maria ​Callas, a díva
Megjelenik: 2020. október 5., Kossuth, 3990 Ft
Velence, 1957. Maria Callas, korának legnagyobb szopránja tökéleteset alkot a színpadon, e tökéletességért azonban nagy árat fizet. A hangja fokozatosan veszít erejéből, ezért az ünnepelt énekesnő szünetet szeretne tartani – amit sem az operavilág, sem a férje és menedzsere, Meneghini nem fogad el. Ebben az érzelmi és művészi válságban találkozik az asszony Arisztotélisz Onászisszal, a hajómágnással, aki fényűzésével elkápráztatja Callast egy földközi-tengeri jacht-körúton.
Csaknem egy évtizedes szerelmi kapcsolatuknak Jackie Kennedy vet véget. Ám a nagy Callas, az isteni díva, a szerelmes asszony, az ünnepelt sztár összetört szívét és lelkét titkolva játssza tovább a végzet asszonyát…

Josie Silver - Lydia ​Bird két élete
Megjelenik: 2020. október 5., 21. Század, 3990 Ft
„A ​szeretteink – és azok, akiket elveszítünk – megváltoztatnak bennünket. Soha nem azok vagyunk a történet elején, mint akik a végén leszünk.” – Jodi Picoult
Két élet. Két szerelem. Egy lehetetlen választás.
Az Egy decemberi nap című #1 New York Times bestseller és Reese Witherspoon könyvklubba választott regény szerzőjétől…
Lydia újra és újra belép saját múltja kapuján, és azt teszi, ami lehetetlennek hangzik: egyszerre két életet él. De érzelmileg igénybe vevő visszatérnie oda, ahol Freddie még él, ahol Freddie-é Lydia szíve. Mert az új életben felbukkan valaki, aki azt szeretné, hogy Lydia maradjon vele.
Mi lett volna, ha? – sokszor tesszük fel magunknak a kérdést életünk fordulópontjaihoz érve. Ennek ered nyomába Josie Silver új, lehengerlő szerelmi története, amelyből sugárzik a tőle megszokott emberszeretet és lelemény. Mi történik, ha egy fiatal nő csodás módon betekintést nyer abba, milyen lesz az élete, ha minden másként alakul?
Lydia és Freddie immár több mint tíz éve elválaszthatatlanok – Lydia úgy érzi, kettejük szerelme elpusztíthatatlan, de téved.
Lydia huszonnyolcadik születésnapján Freddie autóbalesetben meghal, de aztán történik valami megmagyarázhatatlan, Lydia és Freddie közös élete új esélyt kap.

Jonas Jonasson - Édes ​a Bosszú Részvénytársaság
Megjelenik: 2020. október 9., Athenaeum, 4299 Ft
Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását – a törvényesség határain belül.
Egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. De ahogy megszokhattuk már a svéd író történeteinél, ez nem olyan lesz egyszerű. A jonassoni fordulatokban gazdag cselekménynek rajtuk kívül fontos szereplője még egy afrikai javasember, továbbá Irma Stern, a világhírű dél-afrikai festőművésznő és egy nyugdíjazás előtt álló rendőrnyomozó. A szerző humora Kúnos László sziporkázó fordításában ezúttal is ellenállhatatlan, világszemlélete fájdalmasan aktuális és lényeglátó.


Jeff Smith - Konc ​Omnibus I. kötet (Konc 1-3.)
Megjelenik: 2020. október 11., Vad Virágok Könyvműhely, 10000 Ft
A három Konc kuzin, miután elmenekül Koncfalváról, eltéved egy hatalmas, ismeretlen sivatagban. Külön utakon, de mindegyikük egy sűrű erdővel borított völgybe jut, amelyet csodálatos és rémisztő teremtmények népesítenek be. Az elképesztően humoros és kalandos képregényt Jeff Smith írta és rajzolta.
A sorozat 11 Harvey-díj és 10 Eisner-díj nyertese, beleértve a Legjobb író-rajzoló és a Legjobb humoros kiadvány díját is.
Ez a könyv a Konc első történetciklusának (Konc 1-3. kötet) különleges, aranyozott, fekete velúr kötésű kiadása.

Katherine Arden - A ​boszorkány éjszakája (Az északi erdő legendája 3.)
Megjelenik: 2020. október 12., Alexandra, 3999 Ft
Az Északi erdő legendája-trilógia lélegzetelállító végső felvonásában Vászja és Morozko halálos ellenségekkel küzd a látható és a láthatatlan Oroszország megmentéséért.
A katasztrófa sújtotta Moszkva lakói válaszokat és felelőst keresnek. Vászja magára marad, minden oldalról ellenségek veszik körül. A tomboló nagyherceg szövetségesei háborúba és pusztulásba vezetik az országot, miközben egy gonosz démon káoszt és halált hint szerteszét. Vászja az események sűrűjében találja magát, és rá kell döbbennie, hogy mindkét világ sorsa az ő kezében van. A fiatal boszorkány kétségbeesetten próbálja megmenteni Oroszországot, Morozkót és a mágikus világot, de könnyen lehet, hogy választania kell.

Pataki Éva - Nagymama ​vesztegzár alatt
Megjelenik: 2020. október 13., Athenaeum, 3999 Ft
„- Tudod, olyan ez, mintha már odafentről nézném a gyerekeket, amikor a monitoron bámulom őket – mondta a telefonba a fiam felőli nagymama társam a karantén sokadik hetében, és éppígy éreztem én is. Pedig nagyon is éltünk, és nem győztünk csodálkozni azon, hogy a gyerekeink és az unokáink remekül vannak, nélkülünk is életképesek. Eddig nem erről volt szó.”
Az első két Nagymama-könyvben (Nőből is megárt a nagymama, …és megint nagymama) megismert főhőssel nemcsak az történik, hogy az Unoka immár kamaszkorba lépett – a kisebbek is cseperednek, továbbá az évek fölötte sem szálltak el nyomtalanul, ráadásul a férje a nyugdíjas élettel ismerkedik, a kutyája matuzsálemi korban jár, s ha mindez nem lenne elég, ő maga is karanténba szorul, ahogy az egész ország. Hogy lehet ezt átélni, túlélni és mindeközben megőrizni a józan észt és a humort? Ennek az elbeszélésére tesz kísérletet Pataki Éva sorozatának harmadik része, a Nagymama vesztegzár alatt. 

Erin Morgenstern - Éjszakai ​cirkus (újrakiadás)
Megjelenik: 2020. október 13., Agave, - Ft
1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél.
Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak.
A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.
 
Clare Pooley - Őszinte ​szavak 
Megjelenik: 2020. október 15., General Press, 3690 Ft
Julian Jessop, a hetvenes éveiben járó, különc művész úgy hiszi, hogy a legtöbb ember nem igazán őszinte sem egymással, sem önmagával. Az idős férfi azonban belefáradt már, hogy mások elől rejtegesse a mélységes magányt, amit érez. Így hát egy napon úgy határoz, hogy leírja az igazságot a saját életéről egy egyszerű, zöld jegyzetfüzetbe, és ott hagyja azt egy kávézóban. Arra azonban nem számít, hogy a kávézó tulajdonosa, Monica megkeresi őt, miután megtalálta a füzetet. Vagy hogy a nő is papírra veti a maga történetét, majd a szemközti borbárban hagyja a füzetet.
A zöld jegyzetfüzet hamarosan megtelik újabb és újabb szereplők vallomásaival – akiknek szép lassan a sorsa is egymásba fonódik, örökre megváltoztatva az életüket.

Paloma Corredor Ferreira - A ​képregény története
Megjelenik: 2020. október 15., Kossuth, 3900 Ft

Ki ​ne emlékezne azokra a tikkasztó és lassan múló nyári szüneti délutánokra, amikor a forróság elől a Balaton-­parti hűs árnyékot adó fák alá menekülve, pokrócon fekve vagy a kempingszékben kuporogva képregényt olvasott? Ki az, aki az esti mese utáni lefekvést követően a sötétben, szapora pulzussal ne kapcsolta volna föl zseblámpáját a takaró alatt, hogy a párna alá rejtett képregényt lapozgassa hátulról előre, hiszen nem volt mersze megfordítani, nehogy túl nagy zajt csapjon a papír sercegése? Mindannyian kuncogtunk vicces karaktereken és ámultunk emberfeletti tetteken. Álmodoztunk helyszínekről, szerelmekről és szuperképességekről. Az idő, ami aztán eltemette kedvenc képregényeinket a padlástér valamelyik porlepte sarkában, most ezzel a könyvvel vissza is adja mindazon múltbéli érzések illúzió­ját, amikor kezünk között lapozgattuk képes kedvenceinket.
Ez a műfaj a leginkább úgy van elkönyvelve, mint a gyermekkor és a tinédzserkor sajátja vagy kulturális mellékterméke. Napjainkra művészetnek tekintik, ami a popkultúra szerves része. Mindenütt jelen van, a moziban, a divat világában, de még a politikában is. A képregény társadalmilag egy rendkívül keresett termékké vált, ami annyira sokszínű és megfoghatatlan, hogy képes az érzelmeket messzemenően felkorbácsolni, ugyanakkor olyan boltokat generál, ami mágnesként vonzza a rajongók ezreit, hogy jelentős összegeket költsenek gyűjtőszenvedélyük kielégítésére. Ezek a rajongók és a műfajjal még csak most ismerkedők megérdemlik, hogy egy olyan kiadványt kapjanak kézhez, amely nyomon követi a képregény eredetét, evolúcióját, miközben bemutatja legismertebb képviselőit is, amelyeket a műfaj adott nekünk.
Ez a kiadvány eredetileg Spanyolországban készült, ezért is kapnak kiemelt szerepet benne a spanyol ajkú képregények.

J. R. R. Tolkien - A ​hobbit (Jemima Catlin illusztrációival)
Megjelenik: 2020. október 15., Magvető, 3900 Ft
Zsákos Bilbó és barátai varázslatos utazása most új életre kel: Jemima Catlin színpompás illusztrációi a kisebbek számára is lebilincselően érdekessé teszik az amúgy is izgalmas történetet, a nagyobbak és a felnőttek pedig szintén szeretni fogják ezt a finom ízléssel és...

Tabi Jackson Gee · Freya Rose Mit ​tenne De Beauvoir? 
Megjelenik: 2020. október 15., HVG, 3900 Ft
Vajon ​mit mondana Andrea Dworkin a brazilgyantáról? Mi lenne Mary Wollstonecraft véleménye az „álomesküvőkről"? Milyen tanácsot adna Naomi Wolf a Tinder-profilunkkal kapcsolatban?
Tabi Jackson Gee és Freya Rose mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseken keresztül vezet be a legnagyobb feministák elméleteibe és mutatja be életszemléletüket. Megismerhetjük a nemek egyenlőségéért vívott küzdelmüket, és megérthetjük, miért van szükségünk még ma is a feminizmusra. Arra sarkallnak, hogy feltegyük a kérdést: vajon a nők tényleg egyenlőek a férfiakkal?

Eredeti és gondolatébresztő válaszok mindennapi életünk kérdéseire:
– Miért hívnak teljesen ismeretlen férfiak „csillagomnak” vagy „szívemnek”?
– A feminizmus csak a fehérek dolga?
– Hagyjam a randipartnerem fizetni, ha ragaszkodik hozzá?
– Mi a baj az egyéjszakás kalandokkal?
– Miért nem vallhatom be a partneremnek, ha csak megjátszom az orgazmust?
– Nőként megkérhetem a férfi partnerem kezét?
– Felvegyem a férjem nevét, miután összeházasodtunk?
– Szeretnék egyáltalán gyereket?
– A lányom ragaszkodik hozzá, hogy hercegnőnek hívjuk. Hol rontottam el?
– Nem baj, ha csak háztartásbeli szeretnék lenni?
– Miért keresek kevesebbet, mint a férfiak?
– Miért vagyok megszállottja a női celebek kinézetének?
– Merjek online véleményt mondani?
– Miért hiányoznak a nők a filmszakmából?
– Miért van szükségünk női magazinokra?
– Szexista a technológia?
– Miért érzem magam mindig kövérnek?
– Muszáj szőrtelennek lennem odalent?
– Van joga bárki másnak dönteni arról, hogy megtartom-e a magzatom?
– Miért félek nőként egyedül végigmenni az utcán?

Valeria Luiselli - Elveszett ​gyerekek archívuma
Megjelenik: 2020. október 19., Magvető, 4999 Ft
Egy ​négytagú család elindul New Yorkból dél felé, keresztül az Egyesült Államokon. A férj anyagot akar gyűjteni az apacsokról szóló kutatásához, a feleség pedig a mexikói-amerikai határon illegálisan átkelő gyerekek sorsát és történetét szeretné dokumentálni. Az egyedül vagy embercsempészeknek kiszolgáltatva érkező gyerekek legtöbbje sosem jut át a sivatagon, és sosem találkozik a már korábban az Államokba szökött rokonaival. Miközben a család motelről motelre járva beautózza Virginiát, Tennesseet, Oklahomát és Texast, a szülők egyre többet veszekednek. A feszültség a férfi tízéves fia és a nő ötéves lánya számára is nyilvánvalóvá válik. Bár a szülők mindent megtesznek, hogy szórakoztassák a gyerekeket a hosszú út során, nem tudják kizárni a külvilágot, és amikor a rádióban a migrációs válságról esik szó, a gyerekek kérdezősködni kezdenek – kérdéseik pedig nem várt következményekkel járnak. Luiselli első magyarul megjelenő könyve virtuóz módon mutatja be egy család széthullását, a dél-amerikai bevándorlók és az amerikai őslakosok iránti teljes társadalmi közönyt, és felteszi a kérdést: szabad-e művészetet csinálni mások szenvedéseiből? Mindeközben a történetben nemcsak Geronimo, hanem David Bowie is fontos szerepet kap. 

Győri Anna (szerk.) - A ​legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek
Megjelenik: 2020. október 19., Harmat, 3500 Ft
A legnagyobb ajándék című karácsonyi válogatás nyolc, ma már klasszikusnak számító történetet tartalmaz, olyan népszerű írók tollából, mint Charles Dickens, Lucy Maud Montgomery, Louisa May Alcott vagy O. Henry. Igazi időutazásra invitálnak bennünket az angolszász szerzők, az ókori világtól kezdve egészen a 20. századi amerikai kisvárosok miliőéig kalauzolják az olvasókat, miközben a karácsony örök értékeit és jelentőségét ragadják meg. A kötetben található novellák és elbeszélések egy része most először jelenik meg magyarul, a címadó Philip Van Doren Stern-írás pedig Az élet csoda szép című film alapjául szolgált.

Guillaume Musso - Egy ​párizsi apartman
Megjelenik: 2020. október 20., Park, 3950 Ft
Párizs, ​egy zöldellő fasor végén megbúvó műteremlakás.
Madeline azért bérelte ki, hogy félrevonuljon, és kipihenje magát. Egy félreértés miatt azonban a fiatal londoni rendőrnő mellé betoppan Gaspard, az emberkerülő író az Egyesült Államokból, aki magányt keres az íráshoz. Nincs más választásuk, mint néhány napig osztozni a lakáson.
A műhelyt még mindig áthatja korábbi tulajdonosa, a híres festő, Sean Lorenz színek és fények iránti szenvedélye. A művész, aki képtelen volt talpra állni, miután a kisfiát meggyilkolták, egy éve halt meg, három festményt hagyva maga után, amelyeknek nyoma veszett. A festő páratlan tehetsége és tragikus sorsa nem hagyja nyugodni Madeline-t és Gaspard-t, akik közösen erednek a remekművek nyomába.
Ahhoz azonban, hogy megfejtsék Sean Lorenz valódi titkát, saját démonaikkal kell megküzdeniük egy drámai nyomozás során, amely örökre megváltoztatja az életüket.

Guillaume Musso Franciaország első számú kedvence, regényeit több mint 40 nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük.

Vivien Holloway - Mint ​az óramű (Winie Langton történetek 7.)
Megjelenik: 2020. október 21., Főnix Könyvműhely, -Ft
 
„– ​Woolf Langton senkivel sem törődik, aki nem a drágalátos családjához tartozik, higgyen nekem – a szavaiból csak úgy csöpögött a méreg. – Winie talán megpróbálkozik vele egyedül, de kudarcot fog vallani.
– Nem lennék ebben olyan biztos.
– A közhiedelemmel ellentétben Winie Langton csak egy lány. Nem mindenható, és nem is érinthetetlen. Nekem elhiheti.”
Lehet, hogy nem mindenható, vagy érinthetetlen, azonban meglehetősen dühös.
Bár a lakása leégett, és mindene a tűz martalékává vált, nincs ideje emiatt siránkozni. Harryt elrabolták, Winie pedig mindent felforgat annak érdekében, hogy megtalálja. Szembemegy a családja akaratával, és még Ezra Cassidyvel is egyezséget köt, annak ellenére, hogy pontosan tudja, ennek súlyosan meg fogja fizetni az árát.
Harry talán még sosem volt ekkora bajban. A medálja és a szerencséje nélkül csak az évek alatt rutinná vált túlélési képességeire, és Winie-re számíthat, de lassan kezd kifutni az időből.
Will tudomást szerez arról, hogy az édesanyja életben van, bár már koránt sem ugyanaz az ember, akire gyerekkorából emlékszik. Cornelia hűvös, távolságtartó, és a végletekig manipulatív…
Woolf Langton eközben felfedezi, hogy a Mesterkulcsot ellopták, és nem telik sok időbe, hogy újabb tolvajtárgyaknak vesszen nyoma, az áruló pedig talán közelebb van, mint hinnék.
A Winie Langton történetek befejező része!
 
Ben Lerner - Az ​iskola Topekában
Megjelenik: 2020. október 23., 21. Század, 4290 Ft
 
A szólásszabadság romokban hever, a jobboldali politikát trollok és zsarnokok sajátították ki, a fehér férfiak önazonossági krízise állandósult. Leheletfinom szövésű regény, családtörténet több idősíkon, több nézőpontból. Adam Gordon végzős gimnazista Topekában, 1997-ben. Szülei egy pszichiátriai klinikán dolgoznak, amelyre az egész világról érkeznek páciensek és dolgozók. Anyja, Jane, híres író, feminista; apja, Jonathan, sikeres terapeuta, aki előtt a „kallódó fiatalok” megnyílnak. Jane számot vet abuzív apja emlékével, azzal, hogy férje szabadosan kezeli a házastársi köteléket, és ráébred, milyen nehéz felnevelni egy fiúgyereket a mérgező maszkulinitás légkörében. Adam kitűnik az iskolai vitakörben – ő lesz a vitakörök országos versenyének fő esélyese. Ráadásul a menő srácok társaságába tartozik: ha valaki gyengeséggel vádolja, nem habozik visszavágni, bár az ő fegyvere elsősorban a nyelv, a szavak, ami tud úgy fájni, mint az ököl. Néhány végzős, köztük Adam, rábírják Darren Eberheartot, ezt a magányos fiút – aki Adam tudtán kívül Adam apjának a páciense –, hogy nyilvánuljon meg a többiek előtt, ami katasztrófába torkollik. Ben Lerner (1979-) három verseskötet (The Lichtenberg Figures, Angle of Yaw, és Mean Free Path) és három regény (Leaving the Atocha Station, 10:04 és Az iskola Topekában) szerzője, illetve megjelent egy teljes kötet terjedelmű, költészeti tárgyú esszéje (The Hatred of Poetry). Díjak és jelölések sokaságát kapta (Pulitzer, Nemzeti Könyvdíj, Nemzeti Könyvkritikusok Körének Díja, stb.). Volt Fulbright-, Guggenheim- és MacArthur-ösztöndíjas. Az első amerikai, aki megkapta a németországi Münster városának nemzetközi költészeti díját. A Brooklyn College-ban tanít irodalmat. Szülővárosa: a Kansas állambeli Topeka.  

Kleinheincz Csilla (szerk.) · Roboz Gábor (szerk.) - Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 Megjelenik: 2020. október 24., GABO, 3990Ft
A Naprendszeren átzakatoló vonat, rendhagyó kísértetház, furcsa emberkísérlet, népi boszorkányság, nyomozás egy űrállomáson, félbehagyott teremtés és a világ helyreállítása: a tavalyelőtt indult antológiasorozat idei kötetében tizennyolc különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Audrey Alwett - Charly ​és a lélekrabló (Varázs Charly 1.)
Megjelenik: 2020. október 26., Metropolis Media, 3799 Ft
Charly ​Vernier nem átlagos kisfiú. Neves varázslócsalád leszármazottja, nagymamája pedig a világ egyik legelismertebb mágikája. Azonban Charly erről mit sem tud. Egy tragikus napon megjelenik a Halál allegóriája, és magával viszi a nagymama emlékeit, kiürítve ezzel az asszony lelkét. Charly feladata lesz, hogy visszaszerezze az ellopott emlékeket, számtalan kalandot és veszélyt vállalva ezzel magára. Barátai, Lin mester és egy bátor varázslótanonc segítségével Charly a rejtélyes Thadamba utazik, hogy csapdába csalja a Halált. Azonban hamar rá kell jönniük, hogy az emlékek eltulajdonításánál sokkal nagyobb bűnök és összeesküvések írhatók a varázsvilágot irányító Magiszterek számlájára. A Harry Potter világát idéző, üde, francia regény szórakoztató és elgondolkodtató módon nyúl a varázslatok és a természetfeletti témájához, eleven atmoszférájával pedig képes bármilyen korosztályt magába szippantani. Izgalmas, kalandokkal teli utazásra invitál, egy olyan mágikus világba, ahová gyermekként mindig is el szerettünk volna jutni.

Sarah McCoy - Marilla ​a Zöld Oromból
Megjelenik: 2020. október 27., Könyvmolyképző, 3799 Ft 
Egy ​hiánypótló, szeretetteli történet arról, milyen is volt az élet a Zöld Oromban Anne érkezése előtt.
A 19. századi Prince Edward-sziget tájain játszódó, csodásan szórakoztató és megindító kosztümös regény a vénkisasszony, Marilla Cuthbert fiatalkorába kalauzolja az olvasókat. Lerántja a leplet mindazokról a döntésekről, melyek következtében a szívfájdalom, ugyanakkor a korábban elképzelhetetlen nagyszerűség is beköszönt az életébe.
A bátor és törekvő Marilla Cuthbert mindössze tizenhárom éves, amikor az egész élete a feje tetejére áll – szeretett édesanyja gyermekszülés közben életét veszti. Avonlea-ben − ebben a mindentől elzárt szigeten lévő kicsi, összetartó mezővároskában − az élet nem tartogat túl sok lehetőséget a lányoknak. Marilla egyetlen kapcsolata a külvilághoz a nénikéje, Elizabeth „Izzy” Johnson, az édesanyja nővére, akinek sikerült elmenekülnie Avonlea-ből egészen St. Catharines nyüzsgő városáig.
Az önfejű vénkisasszony sikerén felbátorodva Marilla is kimerészkedik a Zöld Orom biztonságából, hogy új barátságokat kössön, és új lehetőségeket fedezzen fel a Hölgyek Segélyegyleténél. Bimbózó románca John Blythe-tal, a szomszéd elbűvölő fiával, a jövendőbeli boldogság képét lebegteti meg Marilla szemei előtt − ő azonban nem repes a gondolattól, hogy a családját és a Zöld Ormot végérvényesen elhagyja.
Marilla nehéz választás előtt áll: megvalósítja álmait, és változást hoz a nagyvilágba, vagy visszatér a Zöld Orom kisvárosi valóságába.
A nagy kedvenc Anne-sorozat előzménytörténete.
Szeress bele és repülj képzeletben a varázslatos Zöld Oromba!

Ljudmila Ulickaja - Csak ​egy pestis 
Megjelenik: 2020. október 28., Magvető, 2699 Ft
Ljudmila ​Ulickaja harmincöt éves korában írt egy forgatókönyvet, amelyet egy forgatókönyvíró kurzus felvételijére szánt. A kurzuson végül nem vett részt, a szöveg pedig több mint negyven évvel később került elő, és nyert új aktualitást.
Rudolf Ivanovics Majert felrendelik Moszkvába, hogy beszámoljon a pestisvakcina-kutatás eredményeiről. Moszkvába érve köhögni kezd, ám arra gyanakszik, hogy csak megfázott a vonatúton. Felkeresi a szálloda borbélyát, majd miután egyre rosszabbul érzi magát, kórházba szállítják. A diagnózis: tüdőpestis. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy felkutassanak mindenkit, akivel útja során kapcsolatba került, és a nagy fekete autó elindul begyűjteni a kontaktokat.
A Csak egy pestis arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Ulickaja különleges forgatókönyve, amely kisregényként is olvasható, Morcsányi Géza fordításában jelenik meg.

Gary Susman · Jeannine Dillon · Bryan Cairns - Mindörökké ​Jóbarátok
Megjelenik: 2020. október 30., 21. Század Kiadó, 6490 Ft
Az ​egyetlen hivatalos epizódkalauz a rajongásig szeretett tévésorozathoz
A száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása
Végig színes fotókkal illusztrált
Pillantás a kultikus, legkedvesebb epizódok színfalai mögé
Exkluzív képanyag a gyártó Warnertől
Vadonatúj interjúk a műsor készítőivel, Marta Kauffmannal, David Crane-nel, a díszlettervező John Shaffnerrel és másokkal

Hat fiatal New Yorkban: lakótársak, haverok – a recept azonnal klasszikussá vált és tucatszámra készítették a hasonló szituációs komédiákat, még jóval a Jóbarátok hőskora után is.
Szerelmek, szakítások és feledhetetlen heccek – a többi program közelébe se ért ennek az ikonikus sikernek, amelyből szállóigék sokasága híresült el.
Igazi kulturális cunami volt ez, amely kapásból gigasztárrá tette az összes szereplőt.
A nézők tíz évadon keresztül lebilincselve figyelték, hogyan éli meg Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey húszas és harmincas éveit, hogyan barátkoznak, hogyan szembesülnek saját ambícióikkal, és persze azt, hogy mekkora adag szarkazmussal vesznek körül minden egyes történést.
A Mindörökké Jóbarátok dokumentálja a díjak sokaságával – négy Emmy, tizenegy People's Choice, és a legjobb alakításért járó Golden Globe Jennifer Anistonnak – kitüntetett műsor forgatását és egyes epizódjait.
Flashbackszerű nosztalgia és bennfentes információk: a rajongók mindent megtudhatnak arról, hogyan született meg minden idők legizgalmasabb tévéműsora Monica és Rachel lakásában és a Central Perkben.
Vicces interaktív anyagok:
Joey önéletrajza: melyik a valódi és melyik hamis
A legmókásabb Hálaadásnapi menük toplistája
Kérdezz-Felelek „Embriókkal” (Most komolyan, mi Chandler Bing foglalkozása?)
Kövesd Ross hűtlenkedési útvonalát „A másnapos reggel”-ben
Ki ez a celeb? Tíz évad vendégcelebjei – áttekintő kalauz

Sarah Baxter - 500 ​történelmi túra a Föld körül
Megjelenik: 2020. október 30., Kossuth, 7990 Ft
A ​történelmet, bár mindenhol jelen van, a legintenzívebben akkor élhet­jük át, ha szó szerint benne járunk.
Az 500 történelmi túra a Föld körül valódi kincs mindazok számára, akik többet akarnak tudni a bolygónk általános arculatáról, annak múltjáról és jelenéről. Ösztönző leírásaival, részletes térképeivel és csodálatos fényképanyagával 500, történelmi jelentőségű – természetes és mesterségesen kiépített – túraútvonalra kalauzolja el az olvasót, amelyek elbeszélik világunk kialakulását és az emberi faj történetét.
Legyen szó rendszeresen túrázókról vagy azokról, akik a karosszékből lelkesednek a történelemért, könyvünk átfogó és változatos történelmi és kulturális kitekintést nyújt számukra térben és időben. Ennek nyomán sokan kedvet kaphatnak arra, hogy maguk is útra keljenek.
Sarah Baxter az angliai Norfolkban nőtt fel. Szenvedélyes túrázóként átszelte Ázsiát, Ausztráliát, Új-Zélandot és az Egyesült Államokat, mielőtt a Wanderlust utazási magazin társszerkesztőjeként elkezdte volna szerzői pályafutását.

Más kiadványokban – The Guardian, The Telegraph, The Independent, Country Walking és Runner's World – is sokat publikál a legkülönfélébb túrázási és utazási témákban. Ezenkívül a Lonely Planet több kiadványában is közreműködött társszerzőként.

Marie Benedict - Clara
Megjelenik: 2020. október 30., Libri, 3999 Ft
Varázslatos könyv a szerelemről, a hatalomról, és egy nőről, aki döntő hatást gyakorolt a világ egyik legvagyonosabb üzletemberére.
Az 1860-as évek ipari forradalma, a Carnegie-birodalom felemelkedése idején Clara Kelley bevándorlóként érkezik Írországból Amerikába, s az ismert iparmágnás, Andrew Carnegie házába kerül cselédlányként. Clara azonban nem az, akinek hiszik.
Bár semmi gyakorlata sincs, gyorsan tanul, és idővel mindenkit meggyőz arról, hogy megállja a helyét. Üzleti érzéke és jelleme nagy hatást gyakorol Andrew Carnegie-re is, akivel Clara egyre bizalmasabb viszonyba kerül…
Vajon képes-e megváltoztatni a szerelem a kíméletlen üzletembert, s legyőzhetik-e az őszinte és igaz érzelmek a társadalmi korlátokat?
„A Downton Abbey rajongói szeretni fogják ezt a váratlan sorsfordulatokban bővelkedő romantikus történetet, amely a nők történelemben játszott szerepére is ráirányítja a figyelmet.” Pam Jenoff

George Orwell · Fido Nesti - 1984
Megjelenik: 2020. október 30., Helikon, - Ft
Első alkalommal elevenedik meg képregényformában George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít…
Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be, mert a jövőt – szerencsére – az ember sohasem láthatja pontosan (még egy olyan zseniális író sem, mint Orwell); de napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereiben mégiscsak sok minden emlékeztet e remekmű lidércnyomásos világára. A könyv figyelmeztetése ezért ma is aktuális – s talán mindig az lesz…

Julia Whelan - Egy ​év veled
Megjelenik: 2020. október 31., Maxim, 2999 Ft
Az ​amerikai Ella Durran mindig is arról álmodott, hogy az Oxfordon tanuljon. 24 évesen végre teljesül az álma, és ösztöndíjat kap Angliába. Ám ekkor váratlanul felajánlanak neki egy hihetetlen pozíciót egy felemelkedőben lévő politikai sztár elnöki kampányában. És ez a visszautasíthatatlan ajánlat azt jelenti, hogy a lánynak az oxfordi év végén azonnal vissza kell mennie D. C.-be. Ella próbálja minél jobban kihasználni és élvezni ezt a kevés időt, egészen addig, amíg találkozik egy goromba férfivel, akinek túl nagy a szája, és a kocsija már az első nap tönkreteszi a felsőjét.
Amikor Ella rájön, hogy az angol irodalmat nem más tartja, mint ugyanaz a férfi, akibe belefutott, Jamie Davenport, életében először arra gondol, talán mégsem az Oxford az ő helye. Azonban egy késő esti ital mellett rájönnek, olyan kapocs van köztük, amire sosem számítottak, és a kezdeti könnyed flörtből hamar valami komolyabb válik. Azonban Jamie-nek van egy fájdalmas titka, és amikor Ella kideríti, mit rejteget, azonnal érzi, hogy az egész élete meg fog változni.
A lány látszólag lehetetlen döntés elé kerül: fordítson hátat a férfinak, akit szeret, és kövesse politikai álmait, vagy maradjon Jamie-vel, együtt vészelve át a megpróbáltatásokat, amire egyikük sem készült fel. Az év vége azonban gyorsan közeledik, és Ellának el kell döntenie, hogy még mindig ugyanazok-e az álmai, mint az elején.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.