Andrzej Sapkowski -Tűzkeresztség (Vaják 5.)

szeptember 07, 2020
Augusztusban úgy tettem le A megvetés idejét, hogy ide nekem az ötödik részt - múlt héten sikerült is hozzájutnom egy példányhoz! :)) A szeptemberi terveimet (és Peter Wohlleben könyveit) azonnal félretéve álltam neki ennek a kötetnek és a hétvége alatt ki is olvastam.

Az előző részek politikai játszmái és háborús helyzetei után visszatért - végre - a cselekmény a korábban megszokott kalandozós történetvezetéshez. Bár a háború végig jelen van, szereplőink útja során több borzasztó hatásáról olvashatunk.

Geralt körül egy érdekes csapat formálódott, akikkel együtt töretlenül halad Nilfgaard felé, hogy megmentse Cirit, aki a pletykák szerint a császár menyasszonya lett. Elsőként Milvát ismerhetjük meg, aki rettentő ügyesen bánik az íjjal és a tünde csapatok segítője. Geralt őt bízza meg a brokiloni lábadozása alatt, hogy hozzon neki híreket, amikor pedig felépül, akkor együtt indulnak útnak. 

Geralt története mellett kapunk néhány villanást Ciri életéből, aki a Patkányokkal kalandozik és komoly lelki változásokon megy át. Eközben a boszorkányok is szervezkednek és Yennefer is felbukkan, de kettejük történetszála kevesebb szerepet kap, a hangsúly - ismét - kedvenc vajákunkon van. A titkos összejövetelükön többször elveszítettem a fonalat - de bevallottan több boszorkány maga is :D - ha a kötet hibáit keresném, akkor felróhatnám, hogy Sapkowski többször belemegy ezekbe a túl bonyolult leírásokba. 

Ez a kötet többek szerint egy töltelék, amiben igazából nem történik semmi eget rengető, de nekem most jól esett 'megpihennem'. Ettől függetlenül felbukkant két érdekes szereplő, az egyiküknek teljesen megkérdőjeleződik a korábbi jellemábrázolása és céljai; a másikon keresztül pedig még többet megtudhatunk erről a világról, lényeiről és szörnyeiről.

Geraltnak is változtatnia kell a berögzött gondolkodásmódján - miszerint majd Ő Egyedül Elintéz Mindent. Csapata többször is szemére veti, hogy gondolja át a helyzetet, hagyja hogy segítsenek neki.
A humort a már említett Milva szolgáltatta, és a sokszínű csapat - megjelentek törpök, ill. a már említett érdekes karakterek. 

Nekem nagyon tetszett ez a rész, ami lehet hogy a nagy cselekmény szempontjából nem lendített sokat a történeten, de közelített hozzá, elmagyarázott dolgokat és előrevetítette a későbbi eseményeket. 

Jöhet a 6. rész! :)

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Chrzest ognia
Sorozat: Vaják 5.
Fordító: Kellermann Viktória
Oldalszám: 422
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A varázslógyűlést ért támadásban Geralt súlyosan megsérült. A vaják feladata, hogy védje az ártatlanokat és megsegítse a szükségben azokat, akiket nagy hatalmú és veszedelmes szörnyek fenyegetnek. Most azonban sötétség borult a világra, és Ciri, Cintra trónjának várományosa, eltűnt – egy pletyka szerint a niflgaardi udvarban készül az esküvőjére. Geraltnak nincs választása: sérülései ellenére útnak kell indulnia, hogy megmentse a lányt.Andrzej Sapkowski 1948-ban született Lengyelországban. Hazája egyik leghíresebb és legsikeresebb szerzőjének számít. A World Fantasy Életműdíjjal kitüntetett szerző Vaják-sorozatával nemzetközi sikert aratott, könyvei alapján képregények és számítógépes játékok is készültek, 2019-ben pedig a Netflix forgatott belőlük sorozatot Henry Cavill főszereplésével.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.