Beth Kempton - Wabi ​Sabi

szeptember 29, 2020

Ez a könyv augusztus végén került hozzám - a Libri raktárvásárán rendeltem, és nagyon örülök hogy így tettem!

A wabi sabi fogalmával találkoztam már korábban, legutóbb az Ezerarcú Japán kötetben - annak értékelésében megfogalmaztam, hogy szeretnék olvasni bővebben a témáról (éppen jókor jött a fent említett akció). Nem is akartam sokáig halogatni Beth Kempton könyvének olvasását - most, a hónap zárásaként, több kis részletben értem a végére. Sokkal jobb élmény volt ilyen formában, naponta csak néhány fejezetet olvasva megismerni, mert volt időm gondolkodni rajta. 

Beth Kempton angol író, vállalkozó, tanácsadó, mentor, Japán lelkes szakértője. Több évet töltött ebben a különleges országban, megtanulta a nyelvet, sokat utazott és beszélgetett különféle emberekkel - a könyv ezeknek az élményeinek a lenyomata. 

A wabi sabi egy nehezen megfogható fogalom, amire maguk a japánok sem tudnak egy konkrét meghatározást adni, mert bennük él: a viselkedésükben, látásmódukban. A könyv első fejezeteiben kapunk több jellemzőt, fogódzót, hogy mit is takar.

Beth személyes élményeken, kutatásokon, érdekes cikkeken keresztül járja körbe, hogy hogyan hatja át a wabi sabi a japánok életét, és ami számunkra a legfontosabb: tippeket, gyakorlati feladatokat is megfogalmaz amik segítenek belopni a saját életünkbe is. Több módszer, jelenség már ismerős lehet, ha olvastatok már a stresszmentes életről, a kapcsolatok jobb ápolásáról vagy a munkához való viszonyról. Természetesen előkerül a sinrin joku, vagyis az erdőfürdőzés fogalma, amiről nekem ez volt az első olvasmányom és ezt jó szívvel ajánlom. De szól a japán költségtervezőről, a kakeb módszeréről is, amit már két éve lelkesen használok én is!

Néhány jelenség, amit kiemel a wabi sabi kapcsán:
- éljük meg a pillanatokat
- merjünk próbálkozni, hibázni - fejlődni
- értékeljük át mennyi tárgyra van szükségünk, kerüljük a túlfogyasztást
- nem kell a tökéletességre törekedni mindenben, mert sosem lesz semmi az
- éljünk együtt a természettel - figyeljük a változását, szépségeit ... a pillanat múlandósága és szépsége a wabi sabi lényege

"A wabi sabi mindazonáltal nem csodaszer. Csupán emlékeztetőül szolgál arra, hogy a nyugalom, az egyszerűség és a szépség segíthet, hogy teljesen megéljünk egy pillanatot a mindennapok sokaságában, és mindannyiunk számára értékes tanulsággal szolgáljon."

Ami nagyon tetszett a könyvben, hogy több oldalról körbejárta a témát - nem adott meg egy konkrét választ, hanem az olvasóra bízza hogy mit visz magával. 

"Hogy fel kell hagynunk a “még több” folyamatos hajszolásával, hogy észrevegyük mindazt, ami máris a látóterünkben van. Hogy le kell lassítanunk, hogy láthassunk és odafigyelhessünk arra is, ami a felszín alatt van. Hogy olyan tárgyakkal, emberekkel, dolgokkal vegyük körbe magunkat, amiket és akiket szeretünk és megbecsülünk. És azt is, hogy olykor-olykor elmerengjünk azon, hogy az élet körforgás, nem tart örökké, rövid és értékes."

A stresszes, hajtós életre ad megoldási javaslatokat - tippeket. Segít, hogy meglássuk az egyszerű dolgok szépségét, visszatérjünk a természethez vagy újra értékelni tudjuk. Életvezetési útmutatásokat is ad a kapcsolatok ápolása vagy a munka területén is. 

Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet és a polcomon tudhatom - többször elő fogom venni, mert inspiráló és hasznos tanácsokat ad. Érdemes lassan olvasni, megélni a kiadás szépségét, a benne rejlő gondolatokat! Ez a kis könyv maga egy esztétikai élmény, pedig nincs túldíszítve, nincsenek benne fotók - a wabi sabi élményt adja át.

Japán rajongóinak is jó olvasmány/ajándék, egyrészt ad egy átfogó képet, másrészt sok hivatkozást tartalmaz - a mélyebb kutakodáshoz is jó forrás. 

2021 tavaszán elvileg érkezik a 'folytatása', továbbgondolása Beth honlapja szerint - szívesen olvasnám!  

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Wabi sabi
Fordító: Bakonyi Berta
Oldalszám: 280
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

"A ​wabi sabi a japán esztétika egyik irányzata, amely segít, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, és értékeljük az egyszerűséget, illetve a természetességet. A zenben gyökerező wabi sabi bölcsessége különösen fontos a modern korban, amikor folyamatosan keressük az élet anyagi világon túlmutató értelmét és belső békénket. A wabi sabi a maga évezredes bölcsességével segít lelassítani, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez. Legyen szó az évszakok váltakozásban való gyönyörködésről, a hívogató otthon megteremtéséről vagy akár a méltósággal teli öregedésről, ez az ősi japán megközelítés és a könyvben található gyakorlati tanácsok segítenek, hogy tökéletesen tökéletlen életünk örömteli és tartalmas legyen.
Beth Kempton a japán kultúra nagy tisztelője és követője. Japán szakot végzett az egyetemen, s második otthonaként tekint Japánra. Volt műsora a japán televízióban, és rendszeresen publikál a keleti filozófiákról. Online is népszerű workshopjainak köszönhetően emberek ezreinek segített rájönni, mi az, ami valóban inspirálja őket, és hogyan élhetnek kreatívabb és teljesebb életet."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.