Bella Ellis - Az ​eltűnt hitves

A nyári megjelenések között akadt meg a szemem ezen a könyvön, a fülszöveg miatt is érdekesnek tűnt - végül Szilvamag bejegyzése győzött meg, hogy el kellene olvasnom. A Brontë nővérektől a magyarul megjelent könyvek közül kettő kivételével* mindet olvastam, igaz nem tartom magam a nagy rajongójuknak vagy szakértőjüknek, de kíváncsi voltam erre az alternatív krimi-szál miatt. Az első találkozásom amúgy nagyszüleim könyvespolcán lévő Villette ​/ Henry Hastings kapitánnyal kezdődött, amit náluk olvastam el egy nyáron. A cselekmény már annyira a múlt ködébe vész, hogy illene ezt is újráznom :D

Visszatérve Bella Ellisre: a szép név igazából Rowan Coleman angol írónőt takarja, akinek már számos könyv fűződik a nevéhez. Magyarul egyelőre még csak a Cara Delevingne színésznővel közösen jegyzett Mirror, mirror címűt olvashatjuk.

Érdekes alaphelyzettel játszik ez a könyv, ami egyben egy sorozat első kötete: a Brontë nővérek nyomozásba fognak! A regény 1845 nyarán játszódik, amikor is a három nővér és fivérük, Branwell is újra a szülői házban élnek. Egy nap Branwell osztja meg velük a környék legborzongatóbb eseményét – a közeli udvarházból éjszaka eltűnt a földesúr, Mr. Chester felesége. A nőnek nyoma sem maradt, viszont jelentős vértócsát találtak a szobájában…

A nővérek felkeresik a Chester-majort, mivel egykori iskolatársuk Mattie épp itt szolgál nevelőnőként. Hamar igazi elhivatottság ébred bennük, hogy minden hátrányuk dacára (egyedülálló nők, férj és vagyon nélkül) a segítségre legyenek elsősorban egykori diáktársuk, majd ahogy megismerik Elizabeth Chester körülményeit, úgy az „eltűnt hitves” - ha még életben van - , és hátrahagyott két kisfia számára.


Charlotte, Emily és Anne szemszögéből olvashatjuk a történetet és a lassan kibontakozó nyomozás mellett több apróságot is megtudhatunk róluk. Az írónő valós életrajzi tényeket kevert a fikcióba, amitől még érdekesebb a könyv. Emellett nagyon erős hangulatot tudott teremteni, érzékletes leírások, elmélkedések gazdagítják a történetet, ami miatt igazán jó élmény volt olvasni.

Tetszett ahogyan bemutatta a három nővér és fivérük mindennapjait, testvéri civódásait és a szeretet egymás iránt. Megismerhettük szívfájdalmaikat, a korlátaikat, majd ahogy haladunk előre a cselekménnyel, úgy azt is hogy milyen előnyt tudnak az élethelyzetükből kovácsolni. A könyv erőssége, hogy mindhárom nővér saját hangot kapott, szépen elkülönülnek egymástól – segített nekem is, hogy ne mosódjanak össze a későbbiekben sem a fejemben.
Meglepő és talán nem egészen történelemhű az a nyíltság ahogy a szereplők a házaséletről, a családon belüli bántalmazásról beszélnek, de a cselekmény és a hangulat a cseppnyi gótikus beütéssel feledtette ezeket az ellenérzéseimet. 

A krimi szál lassan bontakozik ki, több megoldási mód is eszembe jutott és az egyik be is jött! Meglepő húzás, de éreztem, hogy ez lesz…

Ha szeretnétek egy hangulatos, 19. századi krimit olvasni női nyomozókkal, ráadásul érdeklődtök a Brontë család után – akkor jó szívvel ajánlom ezt a könyvet! Remélem a kiadó el tudja majd hozni nekünk a második részt, ami idén ősszel fog megjelenni The ​Diabolical Bones címmel.

* Persze most mindkét könyvhöz megjött a kedvem, ezzel még egy szerzői moly plecsni birtokába is juthatnék :D Ill. feltámadt a vágyam néhány regényük újraolvasására.

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Vanished Bride
Fordító: Nagy Nikoletta
Sorozat: A Brontë nővérek nyomoznak 1.
Oldalszám: 368
Ár: 3690 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Amikor Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. És megannyi megválaszolatlan kérdést. Mi történt vele? Elrabolták volna, vagy a legrosszabbtól kell tartani? Ha egy betörő járt a házban, hogyhogy nem vették észre a férje vérebei? És miért lett a ház urának első felesége öngyilkos?
A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják…

1 megjegyzés:

  1. Olyan jó volt olvasni, amit írtál a könyvről. Újra felelevenedett bennem a történet és annak hangulata. És én is nagyon várom már a következő részt. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.