Peter Wohlleben - A ​fák titkos élete

Az állatok érzelmi élete és az Erdei kalauz c. könyvei után végre elolvastam a német erdész, Peter Wohlleben első könyvét, ami megismertette rengeteg olvasóval. 

A fák titkos élete már nem tartogatott olyan sok újdonságot számomra, a fenti két könyv után, ettől függetlenül élvezetes és érdekes olvasmány volt.

Peter Wohlleben erdészként végzett és dolgozott évek óta, de munkája során megfogalmazódott benne több olyan megállapítás, amiről a szakma nem beszél, vagy amivel még csak néhány kutatás foglalkozik. Első könyvében ezekről az érdekességekről mesél, amiket megismerve másképp fogunk a fákra és erdőkre tekinteni.

A fák többsége például családban - rendszerben él egymás mellett, ez nem csak azt jelenti, hogy nyújtózkodó lombkoronájukkal figyelnek egymásra, más fajok egyedeit el is nyomják, hanem a gyökérrendszerük és a kiterjedt gombafonalak hálózata segítségével tápanyagokat is át tudnak adni egymásnak. Így egy beteg fa újra felépülhet társai segítségével. 
pixabay
Sajátságosan kommunikálnak is egymással és a környezetükkel: a kibocsátott illóolajokkal, az emberi fül számára nem hallható hangokkal, pattogással és a már említett gyökérrendszerükkel. Wohlleben szerint és a kutatások szerint a fáknak van valamilyen memóriája - ez egyrészt megmagyarázza védekező reakcióikat, vagy azt hogy mikor érdemes rügyet bontaniuk. Érdekes jelenségként említi, hogy a fák egyedileg reagálnak a változásokra: példaként egy országút mellett álló három tölgyfa esetét hozza, amik egy helyen élnek ám egyikük mindig előbb ledobja a hűvösebb idő közeledtével a lombkoronáját, nem akar plusz tápanyagokat beszerezni, ezzel azt kockáztatni, hogy ne legyen ideje megválni a leveleitől. A könyv amúgy olyan alapokat is tisztáz, hogy miért van szükség a levélváltásra, miből áll egy fa törzse, mi a rügyek szerepe - szóval akinek már nem rémlik a biológiaóra tananyaga, az sem veszik el!

A könyv a több rövid fejezetben végigveszi az európai erdők néhány jellemző fafajainak tulajdonságait - a szaporodásuktól, a magoncok nehéz életétől kezdve a különféle krízishelyzetekig. Ez lehet egy vihar, különféle állatok támadása, vagy a rettegett gombatámadás, ami a nyílt felületeket támadja meg. Olyan nagyobb összefüggésekről is olvashatunk, mint az erdő vízháztartása, ami az éghajlatunkat is erőteljesen befolyásolja.
Ír a városban éldegélő fákról is, akiknek jóval nehezebb az élete a melegebb hőmérséklet, a túl kemény és száraz talaj és a különféle rovarok miatt is. 

Tetszett, hogy általam olvasott kiadásban magyar szaklektor egészítette ki az egyes kijelentéseket, ezzel árnyalva a képet vagy megmagyarázva néhány dolgot. 

Ismét egy hasznos és érdekes olvasmányt kaptam, néhány ponton veszítettem el az érdeklődésem - a téma vagy az ismétlődések miatt, de összességében egy fontos olvasmány. 

Ha nem tudtok dönteni, hogy mivel kezdjétek az ismerkedést a szerzővel, akkor az Erdei kalauzt ajánlanám, mert az szépen ötvözi az eddig megismert témákat, ill. nagyon hasznos ha kirándulni szeretnétek!

4/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Das geheime Leben der Bäume
Fordító: Balázs István
Oldalszám: 218
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az ​erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz!Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.„Tanulságos, mély empátiával megírt könyv, amely lehetővé teszi számunkra, hogy új szemszögből lássuk az erdőt. Peter Wohlleben könyve az erdőhöz intézett szerelmi vallomás.”-Literatur SpiegelPeter Wohlleben (1964) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. Magyarul ez az első könyve.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.