Jodi Taylor - Egyik ​átkozott dolog a másik után

Letya, majd Niki blogposztja miatt figyeltem fel erre a könyvre még tavaly decemberben, így amikor megérkezett a könyvtárba, nem sokat haboztam, hogy hazahozzam-e. 

Jodi Taylor nagyszabású sorozata már 9 részből áll, a rendes és a különféle fél kötetekkel együtt, amik egy különleges kutatóintézetben történt eseményekről számolnak be. Főszereplőnk és narrátorunk Madeleine Maxwell, röviden Max, aki történészként végzett a Thirsk egyetemen. A könyv elején régi tanára megkeresi egy lehetőséggel - a St. Mary Történettudományi Kutatóintézetet keres munkatársakat. Hamar kiderül, hogy az intézet több, mint amit megmutat magából. Az időutazás számukra elérhető és a tudomány szolgálatába állították a megszerzett technológiát. A feladatuk a történelmi eseményeket - szigorúan csak - szemlélni, információkat gyűjteni, ezzel javítani, kiegészíteni a történelemtudomány megállapításait. Max hamar megkedveli a helyet, és hatalmas lehetőséget lát benne maga számára - ezért keményen tanul, hogy helyt álljon a kiképzésen, a vizsgákon. 

Az időutazás persze rengeteg veszéllyel jár, de Max család híján szívesen viszi vásárra a bőrét, és a későbbiekben fontos tagja lesz az intézménynek. Ami fura volt, hogy nem igazán éreztem benne, hogy mennyi ideje van a St. Maryben - egy helyen kiderül, hogy már 5 éve. 

Annak ellenére, hogy csomó mindenre nem kaptunk választ, vagy furán lett megoldva, szerettem olvasni ezt a könyvet. Igaz Max néhol már túl sok - egyes dolgokban meg annnnyira buta volt. A könyv felénél volt egy rész, ahol nem értettem miért kell ekkora törést elviselnie, spoiler: az intézetből való kidobása épp elég trauma volt ill. Főnök halálhíre, ezt miért kellett még egy vetéléssel is tetézni - aminek a jeleit meg nem vette észre a 3 hónap alatt?? - Spoiler vége.

Izgalmas volt regény és nagyon örültem, hogy egy kis romantikus szál is belekerült - sőt egyes része már átment new adultba. A másik, ami tetszett a humoros beszólások és az 'intézetis' miliő - szeretem a bentlakásos iskolákban játszódó könyveket, és kicsit ez is arra emlékeztetett. Amit keveselltem - az az aktuálisan a múltban töltött idő. Nagyon sok infót kaptunk az előkészületekről, de a múltban töltött részek, mintha mindig csak a nagy akciókról szóltak volna, és ott már az írónő nem nagyon bajlódott a környezet bemutatásával, vagy hangulatkeltéssel.
"Valami csórikám törvénye kimondja, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Mi megtettünk minden tőlünk telhetőt, de ha netán olyasmi következik be, amit nem láttunk előre, akkor majd improvizálunk."
Összességében egy érdekes időutazós, kalandregényt kaptam, aminek kíváncsi vagyok a folytatásaira is - könnyed kikapcsolódásnak ideális, főleg ha szeretitek az angol sztorikat, és a történelmet! :)

4/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Just One Damned Thing After Another
Sorozat: St. Mary krónikák 1.
Oldalszám: 384
Ár: 3790 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​St. Mary Történettudományi Kutatóintézet ártatlannak tűnő, ódon homlokzata mögött a megszokottól igencsak eltérő tudományos tevékenység folyik. A történész munkatársak fizikai valójukban látogatnak el a szakma érdeklődésére leginkább számot tartó korszakokba és helyszínekre, hogy később az ő szemtanúként szerzett, első kézből származó tapasztalataik alapján lehessen a legfontosabb történelmi eseményekről szóló leírásokat kiigazítani. Bár ők ezt nem tekintik időutazásnak, úgy pattognak ide-oda híres dátumok – példának okáért a peterloo-i vérfürdő, a westminsteri apátság alapjainak lerakása és a Somme-offenzíva – között, mint a gumilabda, időközben szakadatlanul hódolva kedvenc ténykedéseiknek, nevezetesen a megfigyelésnek, a dokumentálásnak, a mértéktelen teaivásnak és a halál torkából való megmenekülésnek. A ritka szünetekben a környék lakóiban iparkodnak – az intézetben sűrűn bekövetkező robbanások miatt inkább kevesebb, mint több sikerrel – megszilárdítani az elképzelést, miszerint csupán ártalmatlan, különc tudósok tanyáznak a szomszédságukban.A történelemért, a csokoládéért, no meg – brit lévén – a testet-lelket felfrissítő esőért bevallottan bolonduló Jodi Taylor lendületes humorral átszőtt, egy szempillantás alatt népszerűvé vált történelmi SF-regényfolyamának első kötetében szívből szerethető vagy gyűlölhető, vérbő karakterekkel ismerkedhetünk meg, akik úgy kalauzolnak át minket a feszített tempójú cselekményen, hogy a könyv végén már nyúlnánk a sorozat következő kötetéért…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.