Peter Wohlleben Érted ​a fák&állatok beszédét?

A Park Kiadó nyereményjátékának köszönhetően olvastam el Peter Wohlleben, kedvenc német erdészünk két, gyerekeknek szóló kötetét. Közös bejegyzést hozok róla, mert amúgy is több átfedés van köztük. 

Érted ​a fák beszédét? - Kalandozások az erdőben

Elsőként ez jelent meg eredetileg és magyarul is, ami nem csak A fák titkos életében szereplő érdekességeket osztja meg, a gyerekeknek* érthető nyelvezettel, hanem ötvözi a többi könyvében megjelent információkat. Ha nem tudjátok, hogy melyik kötetet vegyétek meg elsőként tőle - a *kisiskolás - iskolás gyermeknek, ezt ajánlom. 

Wohlleben több mint 26 éve vezet gyerekcsoportokat az erdőben, ezért is érti és tudja, hogy milyen információkat osszon meg ezzel a korosztállyal, milyen vicces vagy érdekes dolgokra hívja fel a figyelmüket és ébresszen érdeklődést és felelősségtudatot az erdők, a természet élőlényei iránt. 

Ebben a kötetben a kiindulópont a fák: megmutatja, hogyan működnek - termelnek oxigént, cukrokat, milyen sérüléseik lehetnek, mire kell vigyázniuk. Az erdőben és a városokban mikkel kell megküzdeniük. Hogyan szaporodnak, milyen a faiskola, mire jók a gombák (és melyek veszélyesek rájuk nézve). Megtudhatjuk milyen növénytársulások élnek még az erdőben, miért év elején találhatunk csak virágokat az erdők talaján, kik lakhatnak a fákban sőt a levelekben.

A fákról szóló oldalakat több állatokról vagy az éghajlatról mesélő is megszakítja, ezért írtam hogy van átfedés Az állatok érzelmi élete, vagy A természet rejtett hálózata és az Erdei kalauz kötetei között is. Végigveszi a hasznos és káros együttéléseket a fák és az állatvilág között; bemutatja hogyan változnak az erdők és lakóik az évszakok hatására. Az ember és állatok - növényvilág kapcsolatára is több ponton kitér.

Érted ​az állatok beszédét? - Kalandozások az erdőben és a ház körül

Az állatok felfedezését egészen közelről indítja: a kertben, városban, falukban is megfigyelhető fajokkal. A könyv végigveszi az európai erdőkben - leginkább persze a német területen - élőket: bemutatja hol alszanak, mit esznek, miért repülnek délre a madarak, hogyan kommunikálnak egymással, hogyan nevelik az utódokat - nevelik-e vagy csak magukra hagyják a megfelelő környezetben. Milyen érzelmeik lehetnek, együttműködnek-e egymással sőt más fajokkal akár, hogyan hat rájuk az időjárás. Az emberek milyen - káros - hatással lehetnek rájuk, az erdőkre - mire kell figyelnie az ifjú erdőjáróknak. 

Több példát és gyakorlatot is hoz, amit a gyerekcsoportok vezetésekor alkalmaz a tényanyag színesítésére, mint például hogyan lehet kicsalogatni egy földigilisztát a földből, vagy az állatok nyomait hogyan vehetjük észre. 

Rövid bekezdésekben, kiegészítő szövegdobozokkal, aranyos illusztrációkkal és fotókkal teszi könnyen olvashatóvá a köteteket - de mindenképp már a magabiztosan olvasó gyerekeknek ajánlom önálló olvasásra. A kötet hátulja szerint hatéves kortól ajánlja a kiadó - szülővel együtt olvasva persze :)

Számomra is tartogatott új információkat és felelevenítette a korábban olvasottakat. Ami különösen tetszett, hogy rendszerben mutatja be az erdő működését - többször utal az élőlények egymásra hatására, több helyen Segíts te is! - szövegdobozban hívja fel az olvasó figyelmét, hogy mi az amit maga is megtehet.

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Hörst du, wie die Bäume sprechen? Weißt du, wo die Tiere wohnen?
Fordító: Balázs István
Oldalszám: 128
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.