Két nyári Mumin könyv

Közös bejegyzésben írok a Mumin sorozat 3. és 5. részéről, amiket a héten olvastam el. A bűvös cilinder már a nyári várólistámon szerepelt, mert szerettem volna a Jön az üstökös után sorban folytatni a sorozatot, a Szentivánéji rémálmot pedig Sister ajánlása olvastam el (stílszerűen 23-án este-éjszaka a végére is értem :D).

A sorozattal össze-vissza ismerkedtem meg: gyerekkoromban láttam a rajzfilm-adaptációt, voltak lapozóim is a Muminokról, de az első könyvet csak 2 éve olvastam el (a Geopen szép új kiadásában - azóta is várom a folytatást :D). Tavaly novemberben az utolsó rész (A Mumin-völgy novemberben) került a kezembe. A történet megértésében nem okozott gondot ez az ugrálás, sőt a magyar kötetek végén található Ki kicsoda...? is utal oda-vissza a szereplők kalandjaira. 

A Szentivánéji rémálom nem annyira ijesztő, mint amire a cím alapján gondolhatnánk, bár ismét egy természeti katasztrófával kell megküzdeniük a Muminoknak (ahogy az első magyarul megjelent részben is). A közeli tűzhányó indul be, korommal köpködve tele a friss mosást, majd szökőár veszi a hátára a családot. A kalandok közben sem veszítik el lélekjelenlétüket, még amikor elszakad a család egymástól akkor is maximumot hozzák ki a helyzetből.

A történet során új szereplőkkel is megismerkedhetünk, a Muminok megtudják mi is egy színház. Nagyon tetszett, ahogy gyermeki elmével igyekeztek megérteni ezt a műfajt, sőt színpadra állítani egy véres görög drámára hajazó darabot, melyet Muminpapa maga írt.

A könyvben tanúi lehetünk az igazi skandináv és Mumin szentivánéji babonáknak, hagyományoknak - ez különösen tetszett, ahogy Vándor 'bosszúja' is a Parkőrön, aminek következtében nevelőapává vált.

4/5

Kiadó: Napkút
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: Farlig midsommar
Fordító: Vukovári Panna
Oldalszám: 150
Ár: már nem kapható
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Szent ​Iván éjjele csupa bűbáj és rejtelem. Az év legrövidebb éjszakáján örömtüzek gyulladnak, régi babonák kelnek életre, a máglyák körül mindenki szilaj táncot rop… De mi történik, ha örömtűz helyett vulkánkitörés szakad a nyakunkba? Hogyan mentsük az irhánkat és a kávéskészletünket a szökőár elől? Mi a teendő, ha a régi babonák ezúttal életre kelnek, s a szentivánéji álom hirtelen lidércnyomássá változik: Szerencsére Tove Jansson hősei mindenre találnak megoldást a maguk bumfordi módján. Muminpapáról kiderül, hogy egész ügyes verslábakat tud faragni, Vándor nemcsak leszámol ősi ellenfelével, de kipróbálhatja magát bébicsőszként is. Cukota kisasszony életében először jókedvűen ünnepli Szent Iván éjjelét, és Muminbocs megízlelheti, milyen a börtönkoszt. Kiderül, vajon hatékonyak-e Lencsilány sajátos nevelési módszerei, és hogy balszerencsét hoz-e a fütyörészés. A kalamajkák közepette bepillantást nyerhetünk a titokzatos Teátrumba, és végül igazat adhatunk Shakespeare mesternek: valóban színház az egész világ. Még Mumin-völgyben is.

A bűvös cilinder története nagyjából ismerős volt a gyerekkoromban olvasott kis lapozókból (Múmin PICI-ben) és a japán rajzfilm-feldolgozásból, de az eredeti könyv ennél több kalandot is tartogat. A történet tavasszal kezdődik, amikor a Mumin család felébred téli álmából és Muminbocs Vándort várja. A rejtélyes, varázslatos cilinder több galibát is okoz, de ezen kívül a család eljut egy lakatlannak tűnő szigetre, vendégül látják az enyves kezű locsifecsiket, megismerkednek egy rémmel, sőt a könyv végén a hatalmas erejű Varázsló is ellátogat hozzájuk. Izgalmas kalandok, a Muminoktól megszokott barátságos és pozitív hozzáállás - cuki történet volt ez is, jobban is tetszett mint a Szentivánéji rémálom.

5/5

Kiadó: Napkút
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Trollkarlens hatt
Fordító: Vukovári Panna
Oldalszám: 158
Ár: már nem kapható
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mi ​kell egy tökéletes vakációhoz? Természetesen jó társaság, tenger, napsütés, mulatságok és kirándulások, titkos kalandok a legjobb cimboránkkal. Ja, és nem árt, ha beszerzünk egy bűvös cilindert is. Mumin-völgyben minden készen áll a Világ Legjobb Vakációjához: nemcsak a jól ismert Mumin család, de Vándor, Motyó, Mók és húga, Cókmók, Böngész bácsi, de még a kiábrándult Pézsmapatkány is különös kalandokba keveredik szárazon, vízen és levegőben egyaránt. Az Olvasó pedig csak ámul és bámul, mert most végre kiderül, hogyan kell a pilleszárnyak színéből jósolni; mi mindenre jó a palacsinta; mi lesz a vége annak, ha valaki rossz helyre rakja a műfogsorát; esetleg még locsifecsi-nyelven is megtanul az, aki nagyon figyel. Tove Jansson A bűvös cilinder című regénye útlevél nélkül röpíti el az Olvasót álmai nyaralására Mumin-völgybe, ahol minden megtörténhet, ahol mindenen lehet mosolyogni, s ahol legszívesebben örökre ott maradnánk. Ráadásul ez nem csupán hiú ábránd: elég csak elővenni a könyvet újra és újra…


Ami felnőttként és különösen az utóbbi években is aktuálissá teszi ezeket a könyveket az a pozitív szemlélet, az elfogadás, az alapvető kedvesség. Amikor bármilyen eszement kalandnak állnak elébe a szereplők és nem azon keseregnek, hogy miért történik velük mindez (persze van ilyen is - Pityer). Tipikus emberi viselkedési formák - lélektani látleletek az egyes szereplők - amikkel a gyerek olvasókat szépen fel lehet készíteni, hogy még ma is milyen emberekkel találkozhatnak. A Szentivánéji rémálomban nem csak a nyári ünnepet ismerhetik meg a gyerekek, hanem a színház működésébe is bepillantást kaphatnak. A büvös cilinderben pedig egy kicsit a bíróság tevékenységét ismerhetik meg - persze Muminmódra :D

Tove Jansson illusztrációi régóta a kedvenceim, jó volt most is elnézegetni őket, szépen kiegészítik a történetet - főleg, hogy sokféle lény jelenik meg a meséiben.

Szívesen olvasnék TJ életéről is, vagy más könyvet tőle - de sajnos magyarul csak a Mumin-történetek jelentek meg.

Nagy Boldizsár írt egy remek áttekintő cikket a Mumin-könyvek hazai fordítási problémáiról (2006-ban), emiatt szerintem újra fogom majd olvasni a Móra Kiadónál megjelent köteteket is, éssss nagyon várom a Geopen új kiadását is, ami elvileg folytatódni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.