Nyári könyvek 2.0

június 21, 2020
Avilda bejegyzése ihletett meg, hogy ismét összegyűjtsem azokat a könyveket, amik kimondottan nyáron játszódnak. Két éve készítettem már egy ilyen bejegyzést, azóta még néhányat sikerült olvasnom, ill. a közeljövőben többet is tervezek sorra keríteni.
"Harriet élete azon a nyáron fordul meg, amikor elhatározza hogy kinyomozza ki lehet a felelős bátyja haláláért, mivel sosem derült erre fény. Kihallgattak néhány csavargót, de sosem akadtak a tettes nyomára. A kislány a nyomozást a könyvtárban kezdi, ahol elolvassa a korabeli újságokat, majd elkezdi figyelni a tágabb környezetét, a mississippi állam poros kisvárosának (Alexandriának) a veszélyesebb, lecsúszott rétegét. Megismerjük a Ratliff családot, aki különféle módokon tartják el szétesett családjukat."

"Főszereplőnk Lily, a 14 éves félárva lány, aki goromba apjával él Dél-Karolinában egy őszibarackültetvényen. Édesanyját 4 éves korában veszítette el egy tragikus balesetben. Apja ekkor vette fel dadának és házvezetőnek az afroamerikai Rosaleent, aki a lány egyetlen támasza az eltelt 10 év alatt. Lily évek óta vívódik azzal az eseménnyel, ami édesanyja halálához vezetett; apjától nem kap szeretetet, inkább meghúzza magát hogy ne részesüljön valami gonosz büntetésben, mint a kukoricán térdelés, vagy egy kiadós pofon."

"A Mi egy háromtagú család története, David Nichollstól megszokott keserédes változatban. Douglas, az apa az elbeszélő, aki 50-es éveiben jár, fia nemsokára elkezdi az egyetemet. Egy éjszaka felesége, Connie kijelenti, hogy amint fiuk kirepül, ő is követi - nem akar már együtt élni vele. Nyárra egy európai körutazását szerveztek meg korábban, hogy megmutassák Albie-nak Európa művészetének legjavát. Douglas világa összeomlott, de mégis elmennek az utazásra - a férfi abban bízik, hogy visszacsábíthatja magához elhidegült feleségét, helyrehozhatja a kapcsolatát szintén elidegenedett fiával."

"Zafón ismét a múltba repít vissza minket - 1943 nyarán járunk, amikor a 13 éves Max Carver szembesül vele, hogy édesapja tervei szerint egy békés, tengerparti faluba fognak költözni. Apja, Maximilian tart a háború hatásaitól, ezért szeretné családját elvinni a városból. Max döbbenten fogadja a hírt, édesanyja, nővére és húga viszont könnyen nekiáll pakolni és az életük új szakaszára készülni. A tengerpari falu tényleg nyugalmasnak tűnik, szép házak sorakoznak a parton - bár a sajátjuk szomorú múltbeli események színhelye volt."

Jillian Tamaki · Mariko Tamaki - This ​One Summer
Tetszett ez az ifjúsági képregény, ami egy nyaralás néhány hetét öleli fel.
Rose családja Awago Beachen töltik hagyományosan a nyarakat, itt szokott a nála néhány évvel fiatalabb Windyvel találkozni, csavarogni.
Ez a nyár kicsit már mint az eddigiek – Rose már kezd kamaszodni, Windy ezzel szemben még inkább gyerekes.
A képregényben előkerül az ébredező szexualitás, az hogy milyen nyomasztó tabu tud ez lenni a kamaszoknak. Illetve egy családi probléma és titok, amit Rose nem ismer, csak a negatív hatásáit érzi: szülei elhidegülését, a veszekedést, édesanyja visszahúzódását mindentől.

Nyári várólistás könyvek:

forrás
Graham Joyce - A ​katicák éve: ez már a júniusi terveim között is szerepel. Tavasszal vettem meg a Gabo Kiadó nagy akciójában, a fülszöveg szerint 1976 nyarán játszódik, egy felnőtté válás története

Maggie O'Farrell - Utasítások ​hőhullám idejére: Még egy regény ugyanabból az évből - 1976 július, London a helyszín. Szintén a Gabos akcióban nézegettem, végül könyvtárból vettem ki. A szerzőtől még nem olvastam semmit, de ez jó kezdésnek tűnt.

David Grossman - Futni ​valakivel: szintén egy író, akitől még nem olvastam. Ez a könyve szimpatikus volt az ifjúsági besorolás és az egzotikus helyszín, érdekes cselekmény miatt.

Nektek mik azok a könyvek, amikről a nyár jut eszetekbe? 
Van hasonló várólistátok az idei nyárra?

5 megjegyzés:

  1. A méhek titkos élete engem is érdekel - bár mivel nem tetszik a borító, meg talán nem is annyira kapni idehaza, angolul tervezem beszerezni :) Köszi az említést amúgy :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez eredeti borító nagyon szép szerintem is - meg a nyelvezete is egyszerű ahhoz, hogy kényelmesen lehessen eredetiben olvasni :)
      Nincs mit, megihletett a posztod!

      Törlés
  2. Pont ma jutott eszembe, hogy újra kellene olvasni az Amy és Isabelle-t, van benne perzselő nyári időszak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nekem is, szerintem júliusban az lesz soron :) Úgy emlékszem, eléggé földhöz vágó történet, legalábbis hat éve nagy hatással volt rám.

      Törlés
    2. Szuper választás a nyárra, emlékszem én is egy kánikulai időszakban olvastam!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.